Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Tempeltræ
Tempeltræ
Tempeltræ
Ginkgo biloba


Tempeltræ (Ginkgo biloba) er et løvfældende træ, der oprindelig stammer fra Kina. Planten indeholder en række stoffer, der har virkning på mennesker. På hunlige træer kan man finde blommeagtige frugter, der lugter af harsk smør.

Tempeltræ er et løvfældende træ med en slank, næsten søjleagtig vækstform. Der kendes dog også træer med en bredkronet, kuplet vækst, anses for at være "huntræer", hvad der dog ikke findes nogen grund til at mene.

Stammen bliver ofte flerdelt og tilmed flere gange. Hovedgrenene er opstigende hos den ene form, men vandrette hos den anden.

Barken er først lysebrun og glat. Senere bliver den grå, ru og lidt afskallende i strimler. Til sidst er den grå og furet.

Knopperne på ældre skud er i virkeligheden bittesmå dværgskud. De sidder spredt på grenene, ligesom de normale knopper på étårsskuddene.

Bladene er tolappede, læderagtige og helrandede med vifteformede bladribber. Begge sider er lysegrønne.

Høstfarven er gul. Hunlige og hanlige blomster findes på hver sine træer. På hunlige træer kan man finde blommeagtige, gulgrønne frugter, der stinker af harsk smør (smørsyre-lugt). Frugter ses kun nu og da i Danmark, og frøene modner ikke ordentligt her.

Rodnettet består af en dybtgående hovedrod med masser af kraftige, tæt forgrenede siderødder.


Egenskaber:
Eksklusivt træ med gåsefodsagtige, gulligt grønne blade.
Frøhylsteret har sølvglans.
Kun ældre huntræer bærer frugter.

Højde:
15-20 m
hos os, i Kina 30- 40 m.

Lys:
Solrigt, varmt og frit.

Vand:
Nyplantede træer skal vandes.

Jord:
Veldrænet, muldrig og varm sandjord.

Pasning:
Beskyt unge træer mod hård frost.


300 millioner år gammelt

T empeltræet er den eneste repræsentant for en urgammel planteslægt og hermed den sidste art inden for Ginkgofamilien. Det har bevaret sin egenart i mere end 300 millioner år.

Det har hjemsted i Kina, hvor det vokser vildt i meget små og få områder.

I trias- og juraperioderne i forhistorisk tid voksede der mange arter af slægten også på vor del af jordkloden, tilmed helt op til Spitsbergen.

I et par tusinde år har Buddas tempeltjenere medvirket til, at Ginkgotræet har overlevet. Det blev nemlig betragtet som helligt træ og plantedes omkring templerne. Bl.a. fordi de kunne blive uhyre gamle.


En pragtfuld botanisk sjældenhed

Man kan roligt sige, at det pragtfulde, særkønnede Tempeltræ er en botanisk sjældenhed.

Det adskiller sig betydeligt fra andre løvtræer, eftersom »bladene« - eller nålene - der med sin tofligede vifteform kan minde om Venushårbregnens småblade.

Det påståes for øvrigt, at blade og grene afgiver fugt, når der sættes ild til træet.

Ginkgo grønnes sent og taber tidligt de smukt efterårsgule blade.

Det vokser langsomt og bevarer længe sin pyramideform.

Det tåler forurenet industriluft.


Kan dyrkes i vindueskarmen.

Tempeltræer er enten han- eller huntræer. Kun huntræerne sætter frugter, der kan bruges til at frøformere planten.

Fjern frugtkødet og knus de hårde skaller for at se, om der overhovedet er frø indeni. Frøene kan sås udenfor både forår og efterår.

Det er en god idé at så i potte – så kan du bedre følge med i plantens udvikling og beskytte den mod frost de første sårbare år.

Når planten bliver for stor at have inden døre, kan den sagtens tåle at blive plantet ud. Blot skal den have lidt beskyttelse mod frost den første vinter.

Udvalgte artikler
Rødbede
Rødbede er en grøntsag i bede-slægten, der er karakteristisk med sin knold med fast og kraftigt mørkerødt kød. Den er i nær familie med sukkerroe og bladbede (sølvbede) og regnes botanisk for en varietet af Bede.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stauder = blomsterglæde
Stauder er flerårige urteagtige planter. De visner ned hvert efterår, for igen at skyde frem til foråret med nye skud og blomster. Imellem stauder, der er en meget stor plantegruppe, er der også arter, der har vintergrønt løv.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Derfor er motorcykler bedre end kvinder !!!!
Hvis din motorcykel larmer for meget, kan du købe en lyddæmper
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Scareware
Scareware er en ny form for bedrageri via internet. Scareware skræmmer brugerne til at betale for et såkaldt sikkerhedsprogram, der skal fjerne nogle (falske) sikkerhedsproblemer.
Artikel kategori: Nyhedsartikler