Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Frugtbuske i haven
Frugtbuske i haven
Frugtbuske i haven

Hjemmelavet solbærsaft, ribsgele og hindbærmarmelade er delikatesser, der har været på vej i glemmebogen i en årrække. Men danskerne er på ny ved at få øjnene op for de gamle dyder, så kogebøgerne har erstattet glemmebogen.

Det giver samtidig fornyet interesse for alle de dejlige bær, der kan dyrkes i haven. For selvfølgelig kan man købe sig til friske bær i butikkerne, men de er dyre, fordi de er vanskelige at plukke, transportere og opbevare set med kommercielle øjne. De problemer eksisterer ikke, når transportvejen begrænser sig til afstanden fra busken til køkkenet - og samtidig har man så også fornøjelsen af de friske bær, der er lækre på en desserttallerken eller blot til at nippe af, når man går sig en runde i haven.
Hindbær, brombær, solbær, ribs og stikkelsbær er alle sammen gamle kulturplanter, der har deres oprindelse i skovene på vore hjemlige breddegrader. Derfor er de også uhyre nemme at dyrke i haverne, hvor de blot ynder en muldrig, fugtighedsbevarende jord, en ikke alt for vindomsust vokseplads og i øvrigt trives i både sol og halvskygge.

Sunde nye sorter

Danskerne har plukket og nydt de røde bær siden middelalderen og fået gode vitamintilskud oven i fornøjelsen, men det er ikke helt de samme plantetyper, vi i dag planter i haverne. Gennem årene har et stort forædlingsarbejde gjort sorterne stadigt bedre, og der kommer fortsat nye til med mellemrum.
Forædlingsarbejdet har stilet mod større bær, flere bær og ikke mindst planter, der er mindre modtagelige for sygdomme. Derfor er der god fornuft i at vælge nyere sorter, hvis man vil plante bærbuske. Og hvis der allerede er ældre buske i haven, kan det være en ide at forny beplantningen med nye sorter over en årrække, for at sikre sig sunde planter og dermed et godt udbytte.
Alle bærplanterne er selvbestøvende, så man i realiteten kun behøver at plante en enkelt for at kunne høste bær. Til gengæld kan flere sorter side om side udjævne sæsonen, så alt plukkearbejdet ikke skal overstås på en enkelt weekend. Det er selvfølgelig et temperamentsspørgsmål, men for den, der kan nyde en sommerdag på en havestol i det grønne univers en duftende solbærbusk skaber, og helt fortabe sig i at finde det næste bær, det næste bær og det næste, er der god grund til at sprede fornøjelsen over en længere periode.

Brombær uden torne

Mens hindbær er plantet i mange haver, er brombær en mere sjælden gæst inden for hækken. Afskrækket af det rankede, tornede virvar der møder brombærjægere i skovene, har havefolket afholdt sig fra at lukke den ind i varmen.
Det er synd, for der findes sorter, der opfører sig mere civiliseret end de vilde brombær. Havesorterne udmærker sig ved en mere moderat vækst, og flere af dem er ligefrem tornfri. Så selv om de stadig skal holdes under kontrol, er de gode at plante i haven, så man har de store lækre brombær, de også giver, inden for kort afstand.
Brombærrankerne bør bindes op eller espalieres og er dermed gode til at skabe grønne vægge, hvor der før var et kedeligt hegn eller en grim mur.
Sorten ‘Thornfree’ Dafo har helt tornfrie skud og er meget fugtbar. Bærrene er store, faste og velsmagende og modner i september-oktober.
‘Loch Ness’ er ligeledes tornfri og frugtbar og udmærker sig ved, at bærrene modner meget tidligt. De er både store og velsmagende.
‘Thornless Evergreen’ er næsten fri for torne og oven i købet stedsegrøn.
‘Black Satin’ har en kraftig vækst men ingen torne. Den er meget frugtbar, men bærrene har en udpræget syrlig smag.
‘Armenisk’ er derimod meget tornet og har kraftig vækst. Sorten bærer godt, og bærrene er lækre, især mens de er friske.

Beskær og tynd ud

Brombær og hindbær bærer deres bær på to år gamle skud. Derefter dør skuddene. Beskæring bør derfor ske hvert år efter frugthøst ved at de skud, der har båret frugt, skæres af ved jordoverfladen for at give plads til de nye friske skud, der skal tegne sig for det kommende års frugter.
Ofte vil de nye skud myldre frem i en tæt skov og bør derfor udtyndes, så der er lys og luft til, at bærrene kan udvikle sig godt.
Skuddene skal bindes op for at forhindre, at bærrene kommer til at ligge hen ad jorden.
Hvis man vil skifte planterne i hindbærbedet ud med nye sunde sorter, bør man samtidig skifte jorden ud, for at sikre optimale vilkår for de nye planter. Et nemmere alternativ er at flytte hindbærbedet et andet sted hen i haven, når man nu alligevel er i gang med at ommøblere.
Der findes et væld af gode hindbærsorter til haven:
‘Glen Moy’ Dafo er en frugtbar sort med store bær, der smager skønt. Bærrene modner tidligt, og stænglerne er helt uden torne.
‘Glen Prosen’ Dafo er ligeledes meget frugtbar og har tornfri stængler. Bærrene er store og lækre og modner først sidst på sæsonen.
‘Veten’ Dafo er også en frugtbar sort med kraftig vækst og store, kegleformede bær med en ret syrlig smag. Bærrene modner midt i sæsonen.
‘Alonquin’ er kraftigt voksende, har kun få torne og er frugtbar. Bærrene har en meget fin spisekvalitet.
‘Autumn Bliss’ adskiller sig fra de øvrige sorter ved at bære på sommerens skud. Til gengæld modner bærrene meget sent på sæsonen.

Frugtbuske bløder

Lige som hindbær og brombær har solbær, ribs og stikkelsbær fælles karaktertræk, når det gælder beskæring.
Buskene bærer optimalt på fire år gamle skud, og derefter går det ned ad bakke. Derfor bør alle skud, der er fire år gamle fjernes, når de har båret frugt. De ældste skud har den mørkeste bark og er derfor lette at kende.
Skuddene fjernes i jordoverfladen, et arbejde man kan udføre lige efter høst og frem til januar. Ja, man kan lige frem skære de gamle grene af med bær på og sætte sig velbehageligt til rette og ordne den del af plukkearbejdet fra terrassen.
Bærbuskene må ikke beskæres efter 1. februar, da de hører til de såkaldte blødere, der vil lide store safttab ved senere beskæring. Og det går hårdt ud over planterne.
Stikkelsbær er den af frugtbuskene, der er sværest at håndtere, fordi den som bekendt er et stikkende bekendtskab og samtidig resulterer beskæring oftest i et mylder af nye skud fra grunden. De bør udtyndes med hård hånd for at undgå, at busken bliver et tæt stikkende virvar.

Efterår er plantetid

Frugtbuskene springer ud tidligt i foråret, og derfor er efteråret absolut den bedste plantetid. Så kan buskens rødder nå at få godt fat, før de for alvor skal på arbejde med forårets komme. Buskene kan plantes på traditionel vis i nyttehaven. Husk blot, at de kan blive temmelig omfangsrige med årene og derfor bør plantes med god afstand.
En anden mulighed er at anskaffe opstammede planter, der er meget velegnede til dyrkning i store krukker på terrassen. De små træer er smukke allerede fra det tidlige forår, når løvet står lysegrønt og nærmest uimodståelige, når de står fulde af bær sidst på sommeren.
Selv om bærbuskene er fuldt hårdføre, er det nødvendigt at beskytte krukkeplanterne i vinterhalvåret, for en bundfrossen krukke giver meget dårlige vækstbetingelser for selv den mest hårdføre plante. Sæt derfor krukken lidt i ly eller plant træet ud i jorden, når vinteren nærmer sig.

Stikkelsbærsorter

Mens forskellige solbær- og ribssorter ikke adskiller sig væsentligt fra hinanden, når det gælder det enkelte bærs egenskaber, er der stor forskel på de bær, der kan høstes fra forskellige stikkelsbærsorter. Derfor må man på forhånd overveje, hvad det er, man først og fremmest vil bruge sine bær til. Skal det være spisebær eller syltebær, kan man lide dem sure eller søde, røde, gule eller grønne? Når først det er på plads, er det en god ide at spørge om mulighederne i planteskolen. Der er nemlig meget at vælge imellem.

Udvalgte artikler
Køkkenhave på altanen
Altankøkkenhaven bliver særlig raffineret, hvis man har mulighed for at have et lille drivhus. Så kan man ikke alene starte tidligere om foråret, men også fortsætte længere om efteråret.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Fuglestemmer i haven
Bogen indeholder flotte fotos og korte beskrivelser af 60 almindeligt forekommende havefugle. Læs om hvor i Danmark fuglene kan opleves, om de lever her hele året eller kun er på besøg, hvad de spiser, og hvor de bygger rede.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Majroe
Majroe har sæson fra begyndelsen af juni og et godt stykke ind i august. Den har saftigt kød med en fin, mild og sprød kålsmag. Majroe kaldes også haveroe, bortfelderroe, hvidroe og dværgturnips.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Unødvendig viden
Unødvendig viden er en hel videnskab, som mange ynder at beskæftige sig med – bare for sjov. Laver man en søgning på nettet, finder man hurtigt masser af unødvendig viden, som man aldrig vil få brug for. Her er lidt eksempler:
Artikel kategori: Nyttig viden