Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Lav din køkkenhave.
Lav din køkkenhave.
Lav din køkkenhave.


Her kan du læse lidt om planlægning af din køkkenhave og nogle forslag til hvad du kan have i din køkkenhave.
HUSK hvis du vil læse mere om den enkelte grøntsag kan du klikke på navnet (rød skrift) og du vil åbne en ny side med beskrivelse af grøntsagen.


I gamle dage blev en meget stor del af jorden i en have brugt til kartofler, jordbær og diverse grønsager. Så skiftede tiderne. Pludselig havde det ingen interesse at dyrke alle disse kulturer selv, men billedet har vendt sig igen, nu er køkkenhaven atter en uundværlig del i mange haver.

Og det er kun godt, for det gælder her som for de frugtbærende buske og træer, at det, der høstes i egen have, smager langt bedre end det, der købes.

Rækkerne i en køkkenhave skal helst vendes på den korteste led. Derved opnås et godt sædskifte, hvilket ikke er tilfældet, hvis det modsatte praktiseres med få og lange rækker, som det ofte ses.

Med korte rækker og en god vekseldrift er det let at placere kulturerne rigtigt i forhold til hinanden og at så eller plante, efterhånden som tiden er inde hertil.

Du behøver ikke dyrke en traditionel køkkenhave for at være selvforsynende. Du kan nemlig sagtens få glæde af grøntsagerne, selvom de ikke vokser på rad og række i en afgrænset del af haven.

Nogle grøntsager stortrives sammen - andre har det som hund og kat.

Salat trives fx fint sammen med radiser, gulerødder og dild. Til gengæld bryder dild sig ikke om gulerødder.

Ærter kan ikke lide løg, men har det godt sammen med radiser, bønner, kartofler og gulerødder.
Og løg er rigtig gode sammen med gulerødder. Løgenes skarpe lugt holder nemlig gulerodsfluerne på afstand.


Gulerødder

Det er faktisk ganske nemt at få sine helt egne gulerødder til at gro. Så længe man husker at vande køkkenhaven godt i det tidligste forår og placere haven et sted med masser af sollys, klarer den standhaftige rodfrugt arbejdet selv.

De hjemmedyrkede gulerødder har masser af smag og er glimrende i en frisk forårssalat.


Purløg

Mange køkkenhaver bugner af krydderurter, og det er der en god grund til. De fleste urter breder sig nemt og giver hurtigt et fint udbytte.

Purløg kan sagtens stå mere end en enkelt sæson, så man slipper for at plante den på ny hvert år. Start med en enkelt plante købt i et supermarked, og plant den ud, så snart jordtemperaturen er over 8 grader.


Salat

Der findes utrolig mange forskellige slags salat, og hvis man dyrker selv, har man mulighed for at kombinere dem i samme salat uden at skulle købe sig fattig.

Køb en lille bakke med 10 forskellige salattyper i dit lokale plantemarked. Når sommeren er på sit højeste, gror nye planter frem i løbet af 5-6 uger, og så har du mulighed for at kreere din helt egen salatblanding


Ærter

Hvis du drømmer om en sød sommersnack af egen avl, er ærter et godt bud på en nem plante i køkkenhaven. Ærter kan også optage kvælstof fra jorden, og derfor er de gode for jorden i køkkenhaven.

Friskhøstede ærter smager meget bedre end købte ærter, som måske er høstet for flere dage siden. Desuden hører ærter til i den dyre ende af grønsager. Derfor står ærter højt på ønskesedlen til køkkenhaven, ikke mindst i børnefamilier.


Rosmarin

Det er ikke bare de almindelige, danske krydderurter, du kan få til at gro i din køkkenhave. Rosmarin trives fint og kan sagtens stå i mere end en sæson, hvis man beskytter den mod den værste frost.

Rosmarin kan bruges frisk, men kan sagtens tørres og gemmes som supplement til andre krydderier på hylden.


Timian

Der er ingen grund til at have en køkkenhave, hvis man ikke kan dufte den. Timian har både kraftig smag og duft, og det er let at få den til at gro i køkkenhaven.

Inde i køkkenet kan timian bruges i alt fra pølser til supper, og den giver også nemt masser af smag til marinader til okse- og svinekød


Persille

Hjemmedyrket persillefrø spirer normalt altid godt, men man kan også sagtens købe en plante i supermarkedet og plante den ud. Persille giver kogte kartofler et strejf af sommer, og den er naturligvis uundværlig i persillesovs til fisk eller stegt flæsk.

I meget tørre perioder kan det være nødvendigt at vande planten. Men hvis man passer på sin persille, kan den sagtens holde i to sæsoner.


Radiser

Rød-hvid og indbegrebet af sommer og sol; radissen er en sikker succes i køkkenhaven. Radisserne er også noget af det første, man kan plante.

Mange kan ikke lide radiser, fordi de er stærke, men hvis de bare får tilstrækkeligt med vand, er de ikke slet så stærke. Hvis man ikke kan lide at spise hele radiser som snack, så er det en god ide at snitte dem med i salatskålen i helt fine tynde skiver


Kartofler

Den spiselige sten blev kartoflerne kaldt, da de for mere end 500 år siden gjorde deres indtog i Europa. Siden har vi lært at elske den mættende rodfrugt. Det skyldes især, at kartofler er ganske nemme at holde i live i køkkenhaven.

Kartofler er også gode for jorden, og hvis du lader dem forspire inden døre, kan de plantes ud i april. Efter 90 dage i jorden kan du høste og spise din egne nye kartofler.


Rødbeder

Vi kender bedst rødbeden i den syltede udgave, der giver leverpostejen modspil i madpakken, men den sejlivede rodfrugt kan meget andet. Roden kan bages i ovn eller snittes fint på mandolinjern og bruges i salater, og faktisk kan også bladene bruges uden problemer.

Rødbede kan man dyrke i al havejord, men let sandjord og stiv lerjord er mindre velegnede. Jorden skal være velbearbejdet, og der skal luges godt mellem planterne.


Frugt

Frugt kræver mere plads end grøntsager. Visse frugttræer er lidt mere kræsne med placeringen i haven, fordi de normalt vokser under varmere himmelstrøg med varme, læ og masser af sol. Vinranker, abrikos- og ferskentræer giver den bedste høst, hvis de er placeret op ad en sydvendt mur.

Æble-, pære- og kirsebærtræer er smukke fra tidligt forår, når træerne står i blomst, til frugterne kan høstes i sensommeren og efteråret.


Udvalgte artikler
Spiraea
Spiræa er ikke hjemhørende i Danmark, men 3 arter har forvildet sig i den danske natur efter, at de er indført som kulturplanter. De spiræa planter, som vi anvender i haven i dag, er for det meste resultatet af forædlingsarbejde, som de enkelte arter er fremkommet med efter en krydsning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Madagaskarpalme
Madagaskarpalme er egentlig ikke nogen palme, men hører til sukkulenterne. Den har en fortykket, saftig stamme og kaldes derfor i flere lande for klumpfod eller elefantfod
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tvillingerne 22/5 - 21/6

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Nattergalen – fuglesang og nattergale har hørt sammen siden H.C.Andersens eventyr
Nattergalen blev berømt gennem H.C. Andersens eventyr Nattergalen. Det er vel fortjent, for alle, der har hørt blandet fuglesang med nattergale imellem, vil sige, at der er noget helt særligt over netop nattergalens sang.
Artikel kategori: Nyhedsartikler