Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Forårsbeskær
Forårsbeskær
Forårsbeskær

Haveejere i varme klimaer kan benytte efteråret og i nogle tilfælde endog vinteren, som supplerende vækstsæsoner. Men for haveejere, som oplever hårde vintre, som her i Danmark, er efteråret den store tid for have oprydning. Man taler tit om havens 4 årstider, men for stauder er det ikke helt slået igennem. De fleste stauder står ret grimme i perioden med lave temperaturer.

Men der er et par der forbliver stedsegrønne, især i mildere områder. Disse kan efterlades stående, dels for pyntens skyld, og dels fordi at planten har godt af at de beholder grene m.m. vinteren over. Ligeledes er der stauder, der ganske enkelt ikke klare sig godt, hvis de er beskåret sent i efteråret.

Følgende liste er en anbefaling af planter, der er bedst at beskære i foråret. Der vil naturligvis være undtagelser. Enhver plante, der er syg, angrebet eller i anden dårlig stand, bør beskæres i efteråret.

Der vil derudover altid være andre undtagelser, da mange jord-, vind- og vandforhold, der spiller ind på plantens vitalitet. Prøv dig frem hvis du er i tvivl, og du vil lære, hvad der virker og hvad ikke for din egen have.

Foreslåede stauder og buske til beskæring i foråret

Artemisia. Bynke, De fleste Artemisia ikke kan lide at blive beskåret i efteråret. Årets tilvækst er med til at beskytte planten mod vinterens strabadser. Nedklipning i efteråret er ofte nok til at dræbe hele planten. Klip ned i det tidlige forår.


Asters Efterårsblomstrende asters har generelt haft det svært, flere gange i vækstperioden. Når de endelig kommer til at blomstre, værdsætter de at blive stående indtil foråret. Flere sorter blomstre også så sent i efteråret, at man ikke kan nænne til at klippe ned i efteråret.


Astilbe, Pragtspir, Astilbe kræver ikke meget vedligeholdelse. Efterårs beskæring er unødvendig og kan svække plantens tolerance overfor kulde. Kun lidt beskæring i foråret er nødvendig.


Platycodon grandiflorus Ballon blomst, Hvis planten er sund og vital, vil den blomstre så længe at efterårsnedklipning ikke er nødvendig. Lad grenene stå, ikke mindst som markør for at finde planterne igen.


Aurinia saxatilis Guldslør, Selvom Aurinia klarer sig bedst og lever længere hvis den klippes tilbage efter blomstring, og ikke tillades at sætte frø, kan planten være stedsegrønne i milde vintre og der synes ikke at være nogen fordel for skære tilbage før til foråret.


Acanthus spinosus Tornet Akantus, Du bør klippe visne og beskadigede grene af igennem vækstsæsonen, for at hindre svampesygdomme i at bryde ud, men den nye sunde vækst kan godt forblive grøn i vintersæsonen, afhængigt af vejrforholdene, og der er ingen grund til at klippe ned før foråret.


Rudbeckia fulgida Solhat, Selvom planten ikke er særligt attraktiv i vinterperioden, er dens frø godt foder til fuglene.


Caryopteris Blåskæg, Blomstre på ny vækst. Klip tilbage til 6-8 cm i foråret. Nyere sorter, især, der kan være meget følsomme overfor frost, bør ikke skæres tilbage før knopper begynder at vise sig.


Buddleia davidii Sommerfuglebusk, For at mindske vinterskader, bør du vene på at nye skud viser sig, og så klippe ned til 15-20 cm over jorden.


Asclepias tuberosa Silkeplante, Silkeplante er en produktiv selv-sår, og bør holdes uden frøstande, hvis snesevis af nye planter ikke ønskes. Den overvintrer dog bedst hvis løv forbliver vinteren over, og beskytter planten mod frost.


Campanula Klokkeblomst, De fleste Campanula bør klippes tilbage på et tidspunkt i løbet af sommeren for at udrense grimt eller beskadiget løv og tilskynde til en anden blomstring. Den nye og friske bør forblive på, gennem vinteren, for at beskytte planten, og for ikke at tilskynde planten til at skabe yderligere vækst i efteråret.


Lobelia cardinalis Kardinal blomst, Selvom kardinal blomst kan lide fugtige jord, kan den ikke lide at stå i våd jord hele vinteren. Lad planten beholde blade og blomsterstængler intakte vinteren over, for at beskytte kardinal blomst mod nogle af de ødelæggelser vinteren vil give. Klip tilbage til basis i foråret.


Heuchera Alunrod er tilbøjelige til at fryse om vinteren, selv om mange af sorterne er stedsegrønne. Lad planten gå gennem vinteren med alle sine blade, for at beskytte dem mod vinterens ødelæggelser.


Euphorbia polychroma Forårs-vortemælk kan faktisk blive en busk på beskyttede voksepladser, og vokse videre på gamle grene. Det er fint at vente indtil foråret med at klippe døde og beskadigede grene tilbage. Står planten ubeskyttet, klippes den blot ned til sin basis i foråret.


Delphinium Ridderspore, Hvis du er heldig at have en Delphinium som er en af mine favorit stauder, skal du blot fjerne blomster stilke før vinteren, men vente tilforåret med at klippe stængler tilbage til basis.


Dianthus Nellike, De fleste Dianthus kan forblive delvis stedsegrønne i vintersæsonen og intet er vundet ved at skære tilbage i efteråret. Der skal dog stadig nogen oprydning til i foråret.


Hydrangea macrophylla Havehortensia skal ikke klippes tilbage endnu. Her gælder det om at have lidt tålmodighed, hvis du vil være sikker på blomstring. Vent til de nye skud viser sig, og klip så kun de yderste 5-10 cm af alle grenene. Hortensia blomstre på sideskud til gamle grene, og helst på højtsiddende knopper. Så derfor, klip ikke for meget af!
Udvalgte artikler
Såning og prikling
At se et frø spire og gro op og blive en stor og stærk plante er en af de sjoveste processer at følge. Når først man har fundet ud af,
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Jomfruen 24/8 - 23/9

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Svampeguide for begyndere
Når du færdes i naturen, så undgå at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen også, selvom du ikke har brug for dem.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Roser i potter
Roser i potter kan i princippet plantes hele året, men det er bedst hvis det foregår i foråret eller efteråret, hvor der hverken er for varmt eller for koldt. Køb pottede roser på planteskolen eller i supermarkedet, og plant dem straks når du kommer hjem.
Artikel kategori: Alt om Haven