Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Ærter
Ærter
Ærter er de umodne frø af planten Almindelig Ært. Det er vigtigt, at ærter til konsum høstes på det rigtige tidspunkt. Plukkes de for tidligt, er bælgene ikke fyldt op, og høstes de et par dage for sent, er ærterne blevet hårde og melede.

De almindeligst dyrkede ærter til friskkonsum er marværterne, som er kendetegnede ved at have store bløde frø (ærter), som er omsluttede af bælg med sej hinde.

Efterhånden er to andre typer ærter, sukkerærten og slikærten, blevet ret populære. Det er de såkaldte "mange tout"-ærter, som på fransk betyder, at alt kan spises. Sukkerærter forveksles ofte med slikærter.

Både sukkerærter og slikærter mangler den seje hinde, som almindelige marværter har. Derfor kan hele bælgen spises. Sukkerærterne er fladbælgede og høstes før ærterne svulmer. Slikærter er rundbælgede med kødfulde tykke bælgvægge og plukkes først, når bælgen er fyldt.
I dag dyrkes der grønne ærter i alle verdensdele med USA og UK, som de største producenter.

Danmark har i dag en stor produktion af grønne ærter til konserves og er sammen med det øvrige Skandinavien verdensberømte for den gode kvalitet. Dette skyldes især det kølige sommerklima, som vi ofte beklager os over, men som er ideelt til ærtedyrkning.

Er du i tvivl om hvilken slags ærtefrø, du skal vælge - så er her et par tommelfingerregler:

Lave sorter er tidlige, høje sorter er sene.
Lave sorter kan klare sig uden opbinding.

Høje sorter giver generelt ærter over en længere periode, end de lave sorter gør.
De lave sorter er til gengæld gode, hvis dine ærter skal i fryseren, netop fordi der kan plukkes store portioner ad gangen.

Du kan også vælge at holde dig til de lave sorter og så nye ærter hver 14. dag fra midten af april til slutningen af juli. Så har du friske og sprøde ærter hele sommeren igennem - lige til at plukke og putte i munden

De lave ærte-sorter behøver ikke opbinding, men de er lettest at plukke og fylder mindst, når de har noget at støtte sig til.

Hvis du sår ærterækkerne 2 og 2, kan de dele støtte/opbinding. Så rækkerne med ca 10 centimeters mellemrum og lav en bred gang til næste dobbeltrække.

Ærter har det fint med at kravle op af snore og pinde eller rionet, men stive grene stukket i jorden fungerer også udmærket som støtte. Så husk at gemme nogle grene, når du beskærer træer og buske.


Jord:

Ærter passer fint til det danske klima og kan dyrkes på næsten alle jordtyper. Jord til dyrkning af ærter bør være veldrænet. Det er meget vigtigt, at jorden er løsnet i dybden, da en luftig jord er forudsætningen for god kvælstoffikseringen. Ærter dyrkes bedst i muldet lerjord eller sandmuld og med en pH-værdi på 6.5–7.5.

Ærter er kvælstoffikserende, så de skal ikke tilføres kvælstof, men har som andre planter brug for bl.a. fosfor og kalium.


Direkte udsåning:

Ærter kan sås fra midten af april, når jorden er til bearbejde, og frem til 15. juni. Ærter kan med fordel sættes i blød i ca. 12 timer inden de sås, så de kan nå at suge en del vand.

Jorden planeres med en rive og der laves en 5-8 cm dyb sårille. Rillen vandes godt igennem

Ærterne sås med 5 cm afstand og 35 cm mellem rækkerne. Frøene dækkes med jord og vandes igen. Det er en god ide at etablerer klatrestativ til ærterne med det samme. Det gør det nemmere at huske hvor rækken er sået, og en række af grenris kan til en hvis grad holde duerne stangen, så de ikke æder alle ærterne eller spirerne. Det gør dog lugningen lidt
mere besværlig.


Pleje:

Hvis ikke der er etableret klatrestativ ved såningen, skal dette ske når planterne er 8-10 cm høje. Det er vigtigt at holde rent i ærtebedet samt at bruge jorddække (flis eller halm) for at mindske arbejdet med lugningen.

Jorddækket hjælper også jorden med at holde på vandet, for ærter skal ikke mangle vand. I
tørre perioder bør man vande, både for at planterne vokser optimalt, og for at undgå at planterne angribes af meldug, hvilket let sker ved vandmangel.


Høst:

Ærter høstes løbende, og vækstperioden sluttes af med en total-høst og nedmulding af ærte planterne. Det er vigtigt at ærterne ikke bliver for store, da dette forringer smag og konsistens.

Udvalgte artikler
Hængende haver
Rejsende i specielt England og Wales har gennem mange år kunnet glæde sig over synet af de smukkeste blomsterarrangementer, der hænger ned fra en lygtepæl eller husfacade.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Nåletræer
Det er igen blevet populært at plante nåletræer i de danske haver, hvilket ikke midst skyldes den store variation, der findes i dag med størrelse, form og farve. Du vi til enhver tid finde et stort udvalg i landets havecentre. Nåletræer indeles i 4 kategorier:
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Rosenrobinie
Rosenrobinie er i Danmark ikke fuldt hårdfør og skal helst udplantes på beskyttede steder. Den formeres i reg­len ved podning på stammer af almin­delig robinie (Robinia pseudoacacia).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om fædre.
Fædre er bedre til at få orden på tingene. Især hvis det ikke er så svært
Artikel kategori: Sjove ting