Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Generelle beskæringstip
Generelle beskæringstip
Generelle beskæringstip

En busk kan fornyes ved at fordele beskæringen over tre år. Første forår fjernes en tredjedel af buskens gamle grene, mens den nye vækst ikke røres. Hvis der er ny vækst i busken næste forår, fjernes en tredjedel af de gamle grene igen. Tredje år fjernes resten af de gamle grene, og busken er nu helt fornyet og vil gro pænt.

Nedskæring udføres med en beskæresav, grensaks eller universalsaks afhængigt af grenenes tykkelse og buskens tæthed.

Nogle buske, f.eks. havehortensia, skal beskæres på en anden måde end andre. Grene, som er ældre end et år, sætter sjældent skud, så busken bør beskæres hvert forår, og kun ganske få knopper bør efterlades på sidste års skud. Dette holder busken lav og giver kraftig blomstring
roser

Beskæringen foretages i begyndelsen af april, når der ikke længere er udsigt til vedvarende frost eller hård nattefrost.

Grene beskæres over 3-4 sunde knopper hvoraf den øverste vender i den retning, man ønsker at skuddet skal udvikle sig. Det vil som regel være et udadvendt skud. Du skal klippe et rent og let skråt snit omkring 6 mm over skuddet.

Hvis der er døde kviste på rosen, skærer du ned til et friskt skud. Hvis en gren er helt død, afklippes den så tæt på stokken som muligt.

Slyngroser

Alle beskadigede og tørre skud og grene fjernes fra slyngroser om foråret. Beskær skuddene over den første sunde knop. Du kan forynge slyngplanten ved at skære de ældste grene ned til jorden og lade nogle få sunde, unge skud på 40-50 cm være tilbage.

Bærbuske

Bærbuske beskæres om foråret, før der sættes blade.

Solbærbuske giver mange bær, hvis du afskærer de ældste grene, når busken er 5-6 år gammel. Lad ca. 25 grene blive siddende, hvis den stadig vokser godt. De ældste grene på ribsbuske afskæres, når buskene er 7-8 år gamle, og du skal lade færre grene blive siddende end på solbærbuske.

Gamle solbærbuske bør klippes hvert år, og ribsbuske ca. hvert andet år.
Hindbærbuske kan klippes hvert år. Fjern bærbærende skud umiddelbart efter høsten. Disse skud vil ellers tørre ind i løbet af efteråret, og skadedyr kan overvintre i dem.

Slyngplanter

Er planten ikke skåret ned i august/september kan det være vanskeligt at sortere gamle og levende skud, da de ofte vil se næsten ens ud og kan være meget sammenfiltrede.
Har du skåret planten helt ned i august/september, vil de nye skud vokse frem omkring juni måned.

Hække

Hvis hækken ser medtaget ud, kan du forynge den ved at skære den tilbage i august/september med en gren- eller universalsaks.

Nyplantede hækplanter bør ikke klippes ned ved udplantning. De skal have lov til at slå rødder og koncentrere sig om det i første omgang.

Hvis det er bøg skal den ikke klippes i toppen, før hækken har nået sin fulde højde. Det skyldes, at en lige, gennemgående stamme er den stærkeste, og dermed den bedste garanti for hækkens fremtidige stabilitet.

Liguster er ofte mere busket, men her gælder det også at den ikke skal klippes før den har nået den ønskede højde - dog kan der være enkelte grene der lige skal rettes ind.

En hæk som har den ønskede højde klippes efter midsommer og det tilsikres at den er bredere for neden end for oven. Hermed får de nederste grene lys og forbliver grønne samtidig med at vinterens sne har en mindre flade at ligge og tynge planten på.
Udvalgte artikler
Lyng
Lyng er en surbundsplante, og for at lykkes i haven skal du købe planteskolens forædlede sorter. Planter, du har samlet i naturen, vil ikke overleve i et havebed.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tyrkisk Hassel
Tyrkisk Hassel (Corylus colurna) er et stort, løvfældende træ med en kegleformet krone. Nødderne er spiselige og smager tilmed meget godt
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Insektallergi
Har du haft en kraftig reaktion efter et insektstik, bør du undersøges for allergi. Undersøgelsen vil vise, om du er allergisk forbi- og/eller hvepsegift, og hvilken behandling, du bør have.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Ædelgran
Ædelgran kendes let fra den almindeli­ge gran (Picea) ved til forskel fra denne ikke at efterlade et fremsprin­gende bladar (bladpude), når nålene falder af. Veddet har ofte en lysebrun kerne uden harpiksgange. Grenene sidder i klart adskilte etager vandret ud fra stammen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser