Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Løjtnanshjerte
Løjtnanshjerte
Løjtnanshjerte
Dicentra spectabilis


Dette er så absolut en dejlig staude, ikke mindst fordi den er så tidligt ude med blomsterne (april-maj). De meget smukke små ranker af hjerteformede blomster, kan lede tankerne hen på en graciøs storkonval, omend løvet er noget anderledes.

Løjtnantshjerte er en romantisk og tidlig staude, der udmærker sig ved sine yndefulde, hjerteformede blomster, som hænger side om side fra de graciøse vandrette stilke.

Løjtnantshjerte fås i både en lyserød og en hvid udgave.

Løjtnantshjerte blomstrer i maj - juni.
Højde: 70 cm.
Velegnet til afskæring
Sol - halvskygge.
4-5 Planter pr. m2

Løjtnantshjerte er en klassiker i en traditionel landbohave

Løjtnantshjerte hører til de tidlige stauder: allerede i marts begynder de fine, lysegrønne stængler at skyde med det lette, fligede løv. Er der stadig nattefrost på dette tidspunkt, bør man dække de nye skud til om natten, ellers kan de svides af frostgraderne.

Løvet vokser hurtigt og i maj er planten fuldt udvokset og sætter talrige blomster på de buede stilke. Blomsterne har form som små hjerter og de hænger yndefuldt side om side fra stilkene – op til 10 hængende blomsterhjerter på hver.

Blomsternes form har givet anledning til stor opfindsomhed på navnefronten: navnet løjtnantshjerte skulle efter sigende henvise til at det lille ’dryp’ fra hjertet, hvis man vender det på hovedet, ligner både en kvinde og en flaske champagne – to ting, der står løjtnanters hjerter nær!

På dansk kendes den også som ’hjerteblomst’, mens englænderne kalder den bl.a. ’Bleeding heart’ og ’Lady’s locket’ – det sidste fordi blomsterne ligner medaljoner til at hænge om halsen.

Løjtnantshjerte stammer oprindelig fra området omkring Kina og Himalaya og blev bragt til Europa, et enkelt eksemplar, i midten af 1800-tallet af botanikeren Robert Fortune, der var sendt ud af det engelske haveselskab for at finde nye planter. Planten var på det tidspunkt sjælden og truet i dens hjemlande.

Dens oprindelige voksested var i lyse skovområder og i haven trives den også bedst i let halvskygge eller vandrende sol. Den foretrækker en god muldrig jord og et fugtigt voksested. Vand gerne ekstra forår og sommer, hvor planten blomstrer – dog tåler den ikke at soppe i vand. Skal ikke gødes, så vil den levere meget grønt, men få blomster.

Trives løjtnantshjerte kan planten i løbet af nogle år blive over en meter høj og 50-70 cm i bredden. Løjtnantshjerte er smuk i buketter eller som en enkelt stilk i en slank vase.

Efter blomstringen visner hele planten ned og efterlader dermed et hul i bedet, så det er en god ide med andre planter til at tage over – fx hosta og bregner.

Giftig: Ligesom så mange andre planter indeholder løjtnantshjerte også visse giftstoffer, bl.a. alkaloider, som kan give hudirritation ved berøring. Det gælder både blade, stilke og rødder.

Udvalgte artikler
Græsflue
Nogle år forekommer de i meget stort antal og kan om efter-året i enorme sværme søge ind i huse og bygninger for at overvintre.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Fuglestemmer
Når foråret kommer, glæder de fleste haveejere sig over fuglenes sang. Men hvad er det for fugle, der synger, og hvordan kan man lære at kende forskel på fuglesangen i haven? Læs videre og få gode tips til hurtigt at lære nogle fugles sang at kende.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Råd mod skovflåten - Danmarks farligste dyr
Hvis man jævnligt opholder sig i naturen, om så blot for at lufte hund, vil man før eller siden stifte bekendtskab med skovflåten.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Alpeskovranke
Fra begyndelsen af maj ringler alpe-skovrankens lette blomsterklokker sagte ved milde vindpust. Slyngplantens fine ranker er kravlet langt omkring, og blomsterne titter frem som dejlige overraskelser både her og der.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser