Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord

Jord og gødskning

Specialjord i sække eller løs vægt

Såjord er egentlig specialjord til brug for gartneren, men også haveejeren kan have gavn af den til såning, omplantning af småplanter og til at sætte stiklinger i. Desuden egner såjorden sig til planter med kort levetid som f.eks. udplantningsplanter.

Såjord bestiller gartnerne hos fabrikanten. Den findes normalt enten i 80 eller 100 liters plantesække eller i løs vægt.

Fintkornet med lavt næringsindhold

De almindelige såjorder består af fintsigtet sphagnum. Ofte er der tale om en blanding af hvidtør«, sorttørv- og sand. Hvidtørv har lav nedbrydningsgrad, medens sorttørv- har høj nedbrydningsgrad. Den mængde sand, der blandes i, har normalt en volumenprocent mellem 5 og 15. Porevolumen er høj, ca. 90%. Vandindholdet er ca. 50%. Indholdet af næring varierer fra fabrikat til fabrikat.

Det er sammenligningsvis lavt, men alsidigt, og kan fra to forskellige fabrikanter udvise ret store forskelle.

Hjemmeblandet så- og priklejord

Hjemmeblandet såjord: 2 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand, l del lermuld (steril). Pr 10 I af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gips og 100 gram superfosfat.

Priklejord: 7 dele lermuld (steril). 3 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand. Pr. 10 liter af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gibs, 30 gram Hochst eller Nitrophoska.

Plantejord - et fællesnavn

Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet. Der behøver ikke stå Plantejord- på emballagen. Også gødningsmuld og altanjord er udmærket plantejord.

Sphagnum det almindeligste basismateriale

Da de fleste planter trives i kalket og gødet sphagnum, har de fleste fabrikanter valgt dette materiale som basis. Efter finrivning af sphagnum danner planterne hurtigt rødder i plantejorden. Et andet basismateriale er komposteret bark. Også den er fintrevet, gødsket og kalket.
Hvis man blander tørv og bark får man jord af høj kvalitet.

Staldgødning og kunstgødning

Begge gødningstyper findes i plantejord. Hvilken type afhænger af fabrikatet. På emballagen står der som regel angivet hvad det pågældende produkt er gødet med, og hvilke mængder gødning den indeholder.

Komposteret staldgødning

Staldgødning, der komposteres med tørv eller bark, giver en førsteklasses plantejord, rig på næring og værdifuld muld. I sådan jord stimuleres roddannelsen, og da der også findes godt med nyttige mikroorganismer i den, trives planterne bedre. Plantejord blandes ofte med eksisterende jord fra haven. Er plantejorden af god kvalitet, medvirker den til en god omsætning i den forhåndenværende jord.

Plantejord skal dufte af muld, være mørk i farven og føles blød i hånden.
Udvalgte artikler
Gødning
Et af tegnene på ubalance i græsplænen er mos. Ubalancen kan enten skyldes gødningsforholdene, lysforhold, høj fugtighed og lignende, altså at jorden er mere til mos end til græs.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Støttemure
Der findes et utal af betonprodukter til formålet, mest kendt er vel nok knækstenen, men der findes et rigt udvalg i meget varierende former og størrelser.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Vinterklargøring - hold insekterne ude
Du kan allerede nu begynde at forberede dit hjem på det kolde vintervejr. Når du gør det, så husk at inkludere nogle tiltag, der hjælper med at forebygge invasionen af insekter og tænk over, at du ikke ubevidst gør noget, der inviterer dem indenfor.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Daglilje
Hemerocallis er en ”gammel” staude som er ved at blive mere populær at bruge i haven. Det er en vinterhårdfør plante, specielt velegnet til solrige steder, de kan vokse i ½ sol, men de nyere Amerikanske sorter skal dog minimum have 4-6 timers fuld sol, for at blomsten kan udvikle sig ordentligt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser