Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Mynte
Mynte
Dyrkning:

Mynte dyrkes i krukker, én sort i hver krukke. Det er den eneste måde hvorpå man kan styre deres agressive vækst.Probemet ved krukker, er at de skal stå beskyttet for den værste frost om vinteren (koldt drivhus er som regel tilstrækkeligt), da mynten ikke tåler vinteren, hvis jorden i krukken bundfryser i længere tid.

Et andet problem er, at mynten vokser ud mod kanten af krukken og der bliver en bar plet midt i krukken. Det problem løses ved om foråret med en spade at skære rødderne over på kryds og tværs (så breder de oversårne rødder sig til alle sider, også ind mod midten).

Eller det alle bedste: at plante krukken om hvert forår. Derved får man også mulighed for jordforbedring og gødning til krukken.

Det er den bedste fremgangsmåde, når man som vi dyrker økologisk. Derved får man også nogle rødder til overs, som kan bruges til nye planter. Dette er måden, at formere mynte på.

Sorter:

Der eksisterer et utal af myntesorter og især krydsninger mellem dem. Så mange, at en munk engang har udtalt, at han hellere ville lære bibelen udenad, end gøre rede for mynterne. Der er en del forvirring omkring deres navne, samme mynte kan have en del navne, eller samme navn bruges om forskellige slags.

Problemet er at myntesorterne krydser meget let og nye sorter opstår. Derfor klipper jeg blomsterne, - ikke straks de viser sig, for de er meget smukke, men - inden, de sætter frø. og formerer vegetativt for at holde sorterne rene. Vi har op mod 15 sorter, men jeg nævner her kun de bedste og smukkeste:

Grønmynte (Mentha spicata). 50-75 cm høj, grønne til brunrøde stængler, grønne, savtakkede og spidse blade. Lilla blomster i akslignende toppe. Ren og fin myntesmag og velegnet til mad og te.

Krusemynte (Mentha spicata var. crispa). Har krusede grønne blade, nærmest afrundede. Blomstrer som grønmynte og smager lige sådan.

Broget Engmynte, kaldes også gulbroget ingefær-mynte (Mentha gentilis "Variegata"). En flot mynte med gulbrogede blade. Har en frugtagtig duft. Meget velegnet til te og dessert. Brug de friske blade, kandisér dem evt. til dessert.

Rundbladet Mynte, broget kaldes også ananasmynte (Mentha suaveolens ‘Variegata’). Det er den hvidbrogede form af æblemynten. Bruges kun til mad, hvis man ikke har en bedre mynte. Men den er smuk og pynter og dufter godt i haven.

Pebermynte (Mentha x piperita var. piperita). En gammel kulturplante, der anvendes industrielt til tandpasta, slik, likør mm. Savtakkede, lancetformede blade, brunrøde stængler. Smagen kan være for fremtrædende i mad, men god i te.

Historie:

Har været anvendt som lægeplante og krydderurt siden oldtiden. Den er nævnt flere steder i biblen. Især romerne yndede den i sauce og bragte den med til England, hvor de den dag i dag laver mint-sauce. Vore egne middelalder-urtefolk Harpestreng og Smith priser dens gode virkning mod hikke og "væmmelse af kolera" og til at "gøre lystig"og for "at styrke appetitten og fordøjelsen". Pebermynte er en krydsning, opstået i Englang i 1700-tallet. Jeppe Aakjær nævner mynten i sin digtning.

Madlavning:

Bruges for lidt i det danske køkken. Bruges i te, drinks og til myntegelé. Vi har desuden med held anvendt den til at krydre lam med, kandiserede mynteblade til isdesserter, som en af krydderurterne i kryddersalt, Til at blande i pesto, når det kniber med basilikum nok og til snaps.

Udvalgte artikler
Herkulesmyren
Herkulesmyren (Camponotus herculeanus) er Danmarks største myre. Den er knyttet til nåleskove og findes kun i Nordsjælland og Nordjylland. Herkulesmyrens dronning bliver knap 2 cm lang, og arbejderne fra 5 mm til 14 mm.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Blandet tips og råd
Her er måske løsningen på mange af dagligdagens problemer
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Hækklipning
Når hækken skal klippes … og når den ikke skal
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Kalmia
Kalmia hører til gruppen af stedsegrønne buske med et yderst attraktivt blomsterflor. I mange år har Kalmia være omtalt som en vanskelig haveplante, og sådan et ry har det med at hænge ved.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser