Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Dahlia
Dahlia
Det er sjovt, det er nemt, og det er knaldhamrende billigt. Ikke underligt at haveejere i disse uger bestormer hylder og stativer med Dahlia-knolde i super-, discount- og byggemarkeder, frøhandler og havecentre og river dem ned, som om de kunne skaffe bedre vejr. Sådan rigtigt, stabilt, troværdigt forår.

Det kan de næppe, men de kan skabe troen på forår, og den er meget værd, når vejret skifter mellem solskin, sne og storm flere gange på en dag. Og med sådan en lille grøn Dahlia-spire i en potte – eller 50 – i vindueskarmen vokser troen dag for dag.

De skal først ud i haven til maj – sidst i april, hvis vi er heldige – når jorden er lun, og risikoen for nattefrost er minimal. Men det er nu, man skal gøre sine indkøb, hvis man vil med på vognen – det kan blive svært at støve knoldene op til april. Og så er det faktisk både sikrest og sjovest at opbevare dem, indtil de kan komme ud, ved at sætte dem i en potte med lidt god jord.

Mange varianter

Næppe nogen anden planteslægt findes i så mange varianter som Dahlia, høje og lave, og i utal af blomsterformer og farver. Fælles for dem er, at de trives storslået i enhver have – med én undtagelse, se senere – og leverer en sværm af blomster hen på sommeren, når de første stauder er afblomstrede – og mange har ikke andre – og sommerblomsterne er ovre den første storhed. Da kommer Dahlia og bliver ved, til nattefrosten gør det af med dem.

Det er lidt usikkert, hvor meget man vinder ved at potte knoldene nu – hvor meget tidligere de kommer i blomst i forhold til dem, der sættes som knolde i haven i maj. Gevinsten er næppe mere end et par uger. Men det er tilsyneladende uden betydning i disse uger – nu skal haveejerne bare have noget, der gror, at se på og nusse om.

De største Dahlia kan blive fire meter høje og næsten lige så brede, men dem skal man lede efter og være heldig at finde. I det almindelige sortiment er de højeste omkring halvanden meter og nogenlunde lige så brede. I den anden ende er der et stort udvalg omkring en halv meter i højden – fortrinlige til sommerens krukker.

Undtagelsen – det, som heller ikke Dahlia bryder sig om – er at stå i tung lerjord, som regnvandet ikke kan løbe fra. Så kommer de til at stå og soppe, og så rådner de. Så et perfekt dræn er en betingelse for succes. Det skal være, så en stor spand vand, der kastes i plantehullet på en gang, forsvinder i løbet af højst et kvarter.

Meget blomst for pengene

Der er tilsyneladende ikke den store prisforskel inden for det almindelige sortiment. Prisen ligger omkring 15 kr. pr. pose – omkring storbyerne måske lidt mere. Men der er stor forskel på, hvad man får for pengene. 100 pct. forskel faktisk. I to af tre poser i Jyllands-Postens lille test var der kun én knold, i den sidste var der to. Den ene knold var dog af en så ringe kvalitet, at det er tvivlsomt, om der kommer en plante op af den. Men hvis der gør, er det et godt køb.

Og hvad prisen angår: Næppe nogen anden plante giver så megen plantevækst og så mange blomster for pengene som Dahlia. Det skulle da lige være det rene ukrudt.

Kig før De køber

Knoldene må ikke have skimmel, råd eller andre mistænkelige pletter som tegn på sygdom.

Knoldene er tørre i posen, men de må ikke være så tørre, at de har rynker, for så er de begyndt at tære på den energireserve, der skal give skud, stængler, blade og blomster.

Der må gerne være synlige knopper, røde eller grønne, eller små grønne skud. Men de må ikke være for lange, for så knækker de under håndteringen, og så er den energi, der sad i skuddene, tabt

Sådan skal Dahlia behandles

Sæt knoldene i en rigeligt stor potte. Der skal være plads til den store rod, der kan udvikle sig, inden planterne kommer ud i haven i begyndelsen af maj.

Sæt dem i en god jord, enten hjemmelavet af halvt god muldjord og halvt sand, eller en af de færdige blandinger i havecentrene af den slags, der er beregnet til flerårige vækster i krukker. Disse blandinger bevarer deres gode egenskaber længere end meget andet købejord.

Pottemuld, beregnet til stueplanter, er ikke godt. Meget af det klasker sammen, når det bliver vådt, og så er der ikke længere ilt i jorden. Og sådan en jord er der intet, der gider gro i, heller ikke stueplanter.

Sæt potterne med knolde ved stuetemperatur, gerne ved, men ikke på en radiator.

Når den første grønne spire viser sig, skal de have mest muligt lys. Kniber det med lyset, for eksempel fordi der ikke er plads nok i de gode, syd- og sydvestvendte vindueskarme, må man sætte potterne lidt køligere og så lyst som muligt. De må ikke blive ranglede, for så vælter de.

Jorden i potterne skal holdes jævnt fugtigt, men må ikke blive våd. En let udtørring skader ikke.

Hvis planterne får rigeligt med lys, for eksempel i et drivhus, kan man give dem lidt gødning efter en måneds tid. Men kniber det med lyset, vil gødning medvirke til, at planterne bliver ranglede.

Giv planterne lidt gødning efter et par gange i løbet af sommeren, blot som resten af haven. Brug ikke stærk kvælstofgødning, men afbalanceret NPK som Nitrophoska 12-5-14 eller Trim plænegødning 15-2-17.

Man kan – og flere og flere gør det – overvintre knoldene inden døre, så man har glæde af dem år efter år, og de kan deles, så man hurtigt får mange planter. Men de fleste efterlader dem i haven om efteråret og begynder forfra næste år – med lige så stor fornøjelse og forventning.
Udvalgte artikler
Raketblomst
Ejendommelig plante med smalle, båndformede blade og en blomsterstand som en orange lampepudser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lyng
Lyng er en surbundsplante, og for at lykkes i haven skal du købe planteskolens forædlede sorter. Planter, du har samlet i naturen, vil ikke overleve i et havebed.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stokrose
Stokroser forbindes ofte med gamle bondegårdes hvidkalkede vægge, men de er lige så pragtfulde ved mure, hegn og stakit.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lyng
Lyng er en surbundsplante, og for at lykkes i haven skal du købe planteskolens forædlede sorter. Planter, du har samlet i naturen, vil ikke overleve i et havebed.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser