Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Chrysantemum
Chrysantemum
Betegnelsen krysantemum eller vinterasters omfatter talrige former, der er fremkommet ved en række krydsninger mellem arter og hybrider. Stamformerne er vildtvoksende i Kina og Japan, hvor man længe før vor tidsregnings begyndelse har dyrket og forædlet planterne. Man ved, at de i det 17. årh. blev dyrket i Nederland, men først i det 19. årh. indførtes forskellige typer til amerikanske og europæiske lande, og siden er der i mange dele af verden blevet fremavlet nye sorter af denne populære plante. For overskuelighedens skyld er de forskellige typer blevet inddelt i følgende grupper:

Anemoneblomstrede, med kraftige skivekroner og tungeformede randkroner.

Dekorativ, der kun har tungeformede kroner, af hvilke de indre er mindre end de ydre i kurven.

Enkeltblomstrede, med rørformede skivekroner og tungeformede randkroner.

Japanske, med løst opbyggede, uregelmæssigt udbredte, mere eller mindre trådformede kroner.

Pompon, der har mange små kurve med tungeformede kroner.

Rørkronede, med udelukkende rørformede, lange kroner.

Tungekronede, der har indad- eller udadbøjede, tungeformede kroner.

Krysantemum hører til de såkaldte kortdagsplanter, idet blomsteranlæggene først dannes, når dagslyset er under en vis længde. Hos krysantemum skal dagen være under 14½ time, hvis de skal danne blomsteranlæg, og under 13½ time, hvis blomsterknopperne skal udvikles. Temperaturen spiller dog også en stor rolle, og visse nyere sorter kan danne blomsteranlæg uanset daglængden, dersom temperaturen er tilstrækkelig lav (12-14°C).

Frilandskrysantemum:

Desværre er kun få sorter af frilandskrysantemum helt hårdføre. Det bør dog ikke medføre, at den smukke blomst ikke findes i haven, og vil man være sikker på at få et rigt flor hvert efterår, bør nye planter udplantes hvert år i april-maj i en kraftig, næringsrig jord, gerne opblandet med velforrådnet kompost. Sommeren igennem gødes med blandings gødning (50 g/m²) i maj, juni og juli. Jorden bør aldrig udtørre helt. Vil man forsøge at overvintre planterne, må de dækkes med granris og visne blade.

Følgende sorter anbefales: 'Anna Marie', dekorativ, hvid; blomstrer fra slutningen af august. 'Bambino', dekorativ, lysende gul; blomstrer fra første halvdel af august. 'Bright Eye ', pompon, orangegul med mørkere midte; blomstrer fra begyndelsen af september. 'Juweeltje', dekorativ, lilla; blomstrer fra begyndelsen af september.

Pottekrysantemum:

Lave krysantemum i potter kan købes i blomst næsten hele året og bliver en stadig vigtigere handelsartikel. Gartneren regulerer dagslysets længde i væksthuset ved hjælp af mørklægningsgardiner; for at opnå en tilstrækkelig god plante kvalitet i den mørke del af året gives tilskudslys. Den lave vækst, der egner sig bedst til potteplanterne, fås ved at tilføre et væksthæmmende middel, der vandes ned i jorden. Pottekrysantemum tåler ikke overvanding eller stående vand i underskålen. Til gengæld bør jorden aldrig tørre helt ud. De skal ikke tilføres gødning, da de er engangsplanter, som kasseres efter afblomstringen.

Snitkrysantemum fra væksthus:

For 30-40 år siden var de meget storblomstrede krysantemum på mode. De var imidlertid tidkrævende at producere, da planterne både skulle bindes op og passes med knibning af sideknopper, og i dag dyrkes mest de halvstore og småblomstrede sorter, der producerer flere blomstrende grene pr. plante og ikke er så arbejdskrævende.

Kaskadekrysantemum:

Særlig småblomstrede typer af især østasiatisk oprindelse formes ofte i specialgartnerier ved ned binding af blomsterrankerne. Planterne sælges i fuld blomst og anvendes til dekoration.

Udvalgte artikler
Roser/klatreroser
Næsten alle, som vælger og køber en klatrerose, har en romantisk vision om en vidunderligt duftende kaskade af blomster. For at gøre denne vision til virkelighed skal man tage hensyn til følgende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Foliebassin
Hvis du vil have et mere individuelt design benyttes folie, og så du kan i princippet selv vælge form og dybde. Men der er dog visse faktorer - f.eks. iltning af vandet og frostsprængninger af bassinet - man skal tage i betragtning
Artikel kategori: Havedammen
Udvalgte artikler
Løg / Spiseløg
Løg tilhører løgfamilien, og de arter, som vi anvender i madlavningen, er af slægten Allium cepa. Fra botanisk synsvinkel er løg en liljeplante og således nært beslægtet med hvid- og purløg.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bygning af legeplads og naturlegeplads til små og store børn
Børn elsker at være ude at lege, så det er bestemt ikke en dårlig ide at bygge en legeplads. Inden du begynder at bygge er der dog et par ting du skal være opmærksom på, så du kan sikre dig at børnene nyder legepladsen mest muligt og ikke kommer alvorligt til skade mens de leger.
Artikel kategori: Alt om Haven