Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Bøg
Bøg
Bøg Fagus sylvatica

Udbredelse
Bøgens naturlige udbredelse er store dele af Europa med Centraleuropa som centrum. Bøgen vokser ikke meget længere nordpå end Danmark. Bøgetræet indvandrede til Danmark omkring 1500 år f. Kr. Det blev først rigtigt udbredt i jernalderen og i vikingetiden (ca. 500 f.Kr. – 1000 år e. Kr.). I dag er bøg det mest almindelige løvtræ i Danmark. Den er udbredt over hele landet – især på Sjæl-land, Fyn og i det østlige Jylland. I alt vokser den på omkring 80.000 ha, hvilket svarer til 16 % af det samlede skovareal. I Klinteskoven på Møn ses bøge i alle aldre – fra nyspirede til 400 år gamle. De ældste i Danmark.

Udseende
Bøg bliver op til 40 meter højt, men de fleste steder er 25 til 30 meter normalt. Stammediameteren kan blive op til to meter. Bøgetræets form er afhængig af, hvordan det er blevet dyrket. Står et bø-getræ frit, vil det få masser af lys. Derfor udvikler det en kort tyk stamme, der forgrener sig langt nede, og det får en vældig krone. Vokser et bøgetræ inde imellem en masse andre bøgetræer, vil det kun få lys ovenfra. Derfor vil sidegrenene blive tyndere, stammen bliver slank, og kronen sidder højt oppe.

De fleste bøgetræer har grå, tynd og glat bark. Kun meget gamle træer kan udvikle tyk skorpebark.

De nyudsprungne blade er lysegrønne og fulde af hår. Hårene gør, at der fordamper mindre vand fra bladene, og beskytter samtidig mod nattefrost. Når bladene er vokset helt ud, er de ægformede og helrandede – dvs. uden indsnit. På unge træer på ikke over 10 – 15 år bliver de visne blade siddende på træerne om vinteren.

Hanblomsterne er små og gule. De sidder mange sammen i kuglerunde rakler på lange stilke. De ligner små gule pong-ponger. Hunblomsterne sidder to og to i en lille skål med pigge. Han- og hun-blomster sidder på samme træ. Bestøvningen foregår ved vindens hjælp.

Frugt
Bøgens frugt kalder man bog. Det er en lille skål med fire klapper og pigge på siderne. Inden i skå-len sidder der to små trekantede nødder.

Voksested
Bøgetræet vokser bedst på en næringsrig skovbund, der ikke er for fugtig. Bøgen trives dårligt på stiv lerjord.

Levevis
Bøgen springer ud og blomstrer i begyndelsen af maj. Visse år sætter bøgen ekstra mange frugter (bog). Disse år kaldes oldenår. Det sker typisk, hvis den forrige sommer har været varm og tør.

Bøg kan blive op til 350 år gammel.

Anvendelse
Bøgetræets ved er tæt, tungt, stift, sejt og hårdt. Når træet lige er fældet, har veddet en lys hvidgul farve. Når veddet har ligget et stykke tid, bliver det mere rødligt.

Bøgens styrke og ensartethed gør, at bøgetræ bruges til alt muligt. Den mest værdifulde anvendelse er til møbler. Derudover bliver der brugt store mængder til parketgulve. Ellers bliver den brugt til alle mulige ting som køkkenborde, bundgarnspæle, legetøj, ispinde og træsko. De tynde stykker bøgetræ og træ med mange knaster eller lignende og affaldstræ fra møbelproduktion bruges til brænde.

Tidligere anvendtes betydelige mængder bøg til jernbanesveller.

Udvalgte artikler
Ædelgran
Ædelgran kendes let fra den almindeli­ge gran (Picea) ved til forskel fra denne ikke at efterlade et fremsprin­gende bladar (bladpude), når nålene falder af. Veddet har ofte en lysebrun kerne uden harpiksgange. Grenene sidder i klart adskilte etager vandret ud fra stammen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blå Svingel
Svingel (Festuca) er en græsslægt, som er udbredt i Europa, Nordafrika, Asien og Nordamerika. Det er stauder med en tueformet vækst og smalle, indrullede blade. Blomsterne er samlet i treaksede toppe med 3-mangeblomstrede småaks.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomstrende planter
Bede med blomstrende buske og med bunddækkende flerårige planter under (stauder) kræver kun en smule lugning, når de først er etableret og har fået en sæson eller to til at vokse til. Løgplanter i plænen og i bedene passer stort set også sig selv.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Lav dine egne planter
Frø, såjord og et minidrivhus er, hvad der skal til for at starte egen planteproduktion i vindueskarmen. Der kan spares mange penge, og man får netop de planter, man ønsker sig.
Artikel kategori: Alt om Haven