Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Boganmeldelser » Huset & Haven i Hune
Huset & Haven i Hune
At forvandle en forblæst, sandet strandgrund til en blomstrende og arkitektonisk oase kræver mere end visioner og vilje. Det kræver også den æstetiske sans, der kan være hele forskellen på almindeligheder og det unikke.

Professor, designer og arkitekt MAA, Claus Bonderup, og blomsterkunstneren Anne Just har i Nordjylland skabt en unik symbiose mellem hans hus og hendes have. Hvis man kan tale om hans og hendes. For begge dele er resultat af to personligheders gensidige påvirkning og udvikling af hinandens tanker og ideer.

Haven i Hune besøges hvert år af over 20.000. Hans hovedværk - det arktiske center i Finland - har årligt omkring 100.000 gæster.
Bogen tegner et portræt af parret - af arkitekten og kunstneren. Af huset og haven - deres livsværk. Et nystiftet fond sikrer haven og huset for eftertiden

Tilsammen er det blevet et lille selvstændigt univers i landsbyen Hune – sidste stop før badebyen Blokhus og Vesterhavet.

De fleste havefreaks har hørt om Anne Just. Og om hendes vidunderlige have i Hune. Mange har besøgt haven, der myldrer med nysgerrige og videbegærlige haveturister.

Anne Just har i mange år dannet par med arkitekten Claus Bonderup. Sammen har de skabt det helt unikke univers i Hune. Ikke bare i haven – men også i huset – eller husene, der er placeret på grunden, så der opstår en formsikker arkitektur og en havekunst, vi ikke er forvænte med her i landet.

Nu har forfatteren Birthe Lauritsen skrevet en bog, der fortæller om de to personligheders tanker og meninger. Om arkitektur, haver, planter og livets tilskikkelser på godt og ondt. Endelig er der nogen der udtrykker hvad arkitektur og havekunst kan gøre for mennesker – og tør gør oprør mod mange almindeligt vedtagne normer om, hvordan vi bygger og lever.

Bogen bør blive en del af vores fælles lærdom. For her er vigtige pointer, der ville medføre en kvalitetsforøgelse i vores villakvarterer, som ville gøre hverdagen mere oplevelsesrig, og lade mennesker turde leve efter deres eget hoved i stedet for efter en på forhånd udrullet snor.

Et eksempel er parrets indretning af det symmetrisk opbyggede hus. Her er stuen placeret som husets centrale rum og ikke udelukkende indrettet med bløde møbler. Her er også et par arbejdsborde - en protest mod stuer, der kun bruges om aftenen.

Fra stuens store terrassedør vandrer blikket videre ud i Den olympiske have, som ikke er en stor terrasse men et lille symmetrisk anlæg med spejlbassin og et par siddepladser. Grønt, grønt, grønt trukket så tæt på stuen som muligt og helt anderledes end de store flisepladser, de fleste anlægger uden for stuen i nyere huse.

Der ligger andre huse i haven og deres synsakser fra døre og vinduer forlænges ud i haven, hvor de lange akser knækkes og krydses, så der hele tiden opstår nye rum, nye synsindtryk og nye muligheder for at plante rummene til med tematisk udvalgte og farveafstemte planter.

Bogen er ikke en plantebog med en masse plantenavne, men i stedet en indføring i de store linjer i husenes og havens arkitektur. En forudsætning for den gode have, der desværre ikke skrives og tales meget om i havekredse. Men nu er chancen her endelig. De mange flotte fotos illustrerer på smukkeste vis, hvordan det er løst ved huset og haven i Hune.

Huset & Haven i Hune
Forfatter: Birthe Lauritsen
190 sider
Pris 379 kr.
Puella's Edition

Udvalgte artikler
Gåsebillen
Gåsebillen (Phyllopertha horticola) er i familie med oldenborren. Den er dog primært et skadedyr på græsarealer og forekommer hyppigst i Jylland og Fyn på sandede arealer. Den voksne gåsebille er ca. 10 mm lang, rødbrun på bagkroppen og blågrøn metallisk på hoved og bryst.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Trevlet Palmelilje
Palmelilje (Yucca filamentosa) er en imponerende staude til en lun plads med veldrænet, gerne sandet jord og i fuld sol. Bl.a. sammen med pragtskær, pryd græsser og buketroser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kristi Tornekrone
Denne sukkulent fra Madagascar er slægtning til julestjernen, men har fingertykke, stærkt tornede skud med ovale, lyse grågrønne blade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Magnolie
Blomsterne er ganske enkelt fantastiske. De første vikler sig ud af de store dunede knopper i marts, før der kommer blade på træet eller busken. De sidste holder lige til maj, hvor løvet tager over.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser