Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Bambus – En eftertragtet plante
Bambus – En eftertragtet plante
Bambus er et materiale med stort set ubegrænsede muligheder. Bambus har været et anvendt græsmateriale i mange tusinde år, hvor både dyr og mennesker stadig lever af bambus på flere måder den dag i dag.

Oprindelse

Bambus – eller i sin korrekte betegnelse ”Bambusoideae” – er en samlet betegnelse for forveddede græsser, der lever i de subtropiske og tropiske egne. Faktisk omfatter bambus omkring 1000 arter, som er inddelt i cirka 90 forskellige slægter.

Bambus gror i tropiske og fugtige områder i Østasien, og har et specielt udseende af lange hule stængler, der er hårde som ben. Disse grene-lignende stængler gror altid lodrette og flot lige op ad jorden, og indeholder meget små og tætte skud. Bambus hører under kategorien ’rodstokke’ og ’græssort’, og kan vokse helt op til 30 centimeter i døgnet. Der findes bambusarter, som kan vokse 100 centimeter om dagen, og man har faktisk også observeret en bambusplante, som voksede hele 121 cm på bare 24 timer. Bambus er derfor en plante, der er kendt for hurtig vækst, og sit sjove hulrum inde i rodstokken. Grundet den hurtige vækst, kan bambus hurtigt danne store skove, som kan være svære at komme igennem. De største bambus vi overhovedet har på jorden, er omkring 40 meter høje og hele 30 centimeter tykke. Disse bambus blomstrer først, når de er omkring 60 år gamle, og derfra 60 år imellem blomstringsperioderne. Når dette er sket dør den enkelte bambus, men det underjordiske rodnet gør, at der hurtigt vokser nye store bambusgrene op af jorden.

Bambus har også blomster og små skud, som mange dyr lever af. Det første dyr, vi oftest tænker på i forbindelse med bambus er naturligvis pandaen. Pandaer lever nemlig af de nye skud, som sidder på bambusgrene. Faktisk er der ikke så meget næring i bambus, som en voksen panda har behov for. Af samme grund er den nødt til at spise mellem 10 og 20 kg bambus om dagen for at overleve.

Få bambus hjemme i haven

En lidt mindre art behøver ikke samme fugtige temperaturer eller andre specielle forhold, som de store bambus i Østasien. Disse mindre arter kan vi nemlig plante og dyrke herhjemme i Danmark, hvilket også er grunden til, at mange danske haver er smukt udsmykket med den specielle bambusplante, som står smukt og flot. Det smarte ved disse arter, vi dyrker herhjemme er, at de nemt kan overleve den danske, hårde vinter. Stænglerne kan fås i mange forskellige tykkelser alt efter hvilken størrelse man ønsker at have i haven.

Det er en god idé, at plante sine bambus i starten af foråret, straks efter den hårde kulde og frost er forsvundet. Derfor er starten af marts som regel et godt tidspunkt, at plante bambus på. Husk at det første års tid, må dine bambus ikke tørre ud. Derfor er det vigtigt, at de bliver regelmæssigt vandet over sommeren. Når dette år er gået, kræver bambus ikke så meget pasning. Du kan altid klippe dine bambus ned, hvilket ofte giver en flottere plante, når den igen skyder til vejrs.

Nyttigt materiale

Bambus bruges naturligvis ikke kun, til at pynte de danske haver med. Faktisk har den populære plante mange gode formål, som bruges både under husbyggeri, når der skal laves møbler, til papir og meget andet.
Faktisk er bambus sammenlignet med træ, det mest bæredygtige materiale vi kan arbejde med i verden. Med sin hårde overflade, kan bambus også holde til en del mere, end normalt træ kan. Hårdheden måles på Brinell-skalaen, som måler hårdheden i overfladen. Her måler bambus omkring 4,7, hvor fyr træ eksempelvis kun måler omkring 2,8. Af samme grunde har mange forskellige kulturer nydt godt af det hårde og nemt anvendelige materiale. Mange steder i Asien har man længe brugt bambus til blandt andet at bygge huse med, tømmerflåder til fiskere, senge og meget andet. I dag ser vi mest bambus i spændende møbler – især stole. Mange får i dag også lavet et smukt bambushegn til haverne, hvor det smukke hegn kan indramme bede eller bruges som et alternativ til en hæk.

Nogle bambusarter er også spiselige for mennesker, og man kan faktisk købe bambusskud på dåse i diverse specialforretninger. Mange bruger bambus i Wok-mad, som er en populær asiatisk ret. Af samme årsager er efterspørgslen på bambus kraftigt stigende, hvilket også er grunden til, at Østasien eksporterer store mængder bambus ud til mange lande i hele verden.

Med andre ord er bambus en utrolig nyttig plante, som både kan gøre vores haver smukke med deres flotte og eksotiske udseende, men som også kan bruges til mere praktiske formål – ja faktisk kan bambus bruges som medicin.

”Om forfatteren:

Forfatteren af denne artikel er Dennis Drejer, som driver webshoppen Haveslangen.dk, der sælger bambusplanter, havekrukker, havefigurer og meget andet. Haveslangen.dk er et online havecenter med alt du skal bruge til haven.”
Udvalgte artikler
Mider
Ud over den almindelige væksthusspindemide findes der mange andre mider, der kan være skadelige for planter.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Pæregalmyggen
Pæregalmyggen, Contarinia pyrivora, kan være til stor skade i haven. Familien af galmyg rummer flere arter som er velkendte i haven. Mange af arterne er skyld i dannelse af galler på forskellige haveplanter og har således givet navn til familien.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Rabarber
Rabarberplanten stammer fra arter, der vokser i Asien, bl.a. Mongoliet. Rabarber har været dyrket i Kina så langt tilbage som for 5000 år siden, men de typer vi kender i dag, blev først fremavlet i 1800–1900. Rabarber kom til Danmark omkring 1835, men først i slutningen af 1800 tallet begyndte man at bruge den i desserter og kager. Rabarber var tidligere en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da man netop i det tidlige forår manglede frisk grønt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Formstøbt bassin
Hvis du vælger et formstøbt bassin, har producenten tilpasset form og facon, så visse af de foreskrevne råd overholdes. Dog har de fleste af disse bassiner ofte mangel på dybde. Det betyder at der gør må gøres tiltag for at sikre f.eks. fisk mod frosten.
Artikel kategori: Havedammen