Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Agurk
Agurk
Vidste du at en agurk egentlig er et bær?

Det er jo ikke ligefrem det man tænker, når man tænker på agurker, men hvis en hanblomst får held med at bestøve en hunblomst. Ja så ændrer den lange slanke agurk faktisk form og kommer til at ligne et bær. Tidligere var bestøvningen et problem, hvis man ligefrem gerne ville have den slanke udgave, men i dag har man været så snedig, at fremavle agurker, der slet ikke får hanblomster, og så er man jo fri for at holde øje med bier og blomst.

Vand i fast form

Når du spiser en agurk, er det mest vand, du gnasker i dig. En agurk består af 96 % vand og af samme grund drikker planten også store mængder vand. Også dens store blade er udsat for megen fordampning, så der skal en god slat vand til at forsyne planter og frugt. De første to til tre uger efter udplantning drikker en agurk næsten en liter vand om dagen. Senere skal den op på to liter og i alt drikker hver plante helt op til 150 liter vand, inden den visner og dør.

Mange arter

Skoleagurk er blevet den mest populære agurk. Den kom i 1998 og er lidt sødere en den lange agurk. I alt spiser hver eneste dansker fra 0- 100 år ca. 30 agurker om året. Så det er virkelig en populær spise.
Planten fintes i mange versioner. Man kan sågar få dem hjerteformede, men det er ikke en naturlig tilstand for en agurk. Der er tale om en form man tvinger den unge plante til at vokse i. I alt er der ca.50 arter. Oprindelseslandene er Ostindien, Asien og Afrika. Nogle er buske, der kommer år for år, men ellers er de fleste etårige. I Indien har den været dyrket i mindst 3000 år. Den indgik som føde, men blev også anvendt i medicin og den dag i dag indgår agurk i mange ansigtscremer. Ja du kan såmænd bare skære et par skiver af agurken og lægge den på huden i 15 minutter, så bliver huden blød og smidig.
Ordet agurk stammer fra et gammelt tysk eller hollandsk ord, men oprindelig skal navnet findes i det græske ord for vandmelon som er angúrion. Ordet agurk kom ind i det danske sprog i 1500-tallet.
Agurken kom til Danmark i 1700-tal¬let og de helt store eksplosion i Danmark kom, da man begyndte at dyrke den i drivhuse.

Pas på den ikke går agurk

Der er ingen der rigtig ved, hvorfor det at gå agurk er blevet et almindeligt udtryk, men hvis man ikke beskærer en agurk, ja så går den virkelig agurk med masser af skud, der snor sig i et virvar. Måske kommer udtrykket heraf, at den næsten eksploderer, men på den anden side, så findes der jo også lignende udtryk, gå i fisk, gå i vasken, gå bananas, som eksempler.
Beskæring har til formål at begrænse mængden af sideskud, så der i stedet kommer flest mulige agurker på planten, men heller ikke så mange, at planten ikke kan føde dem alle.
Forestil dig en lang stængel med blade. Bladene sidder i etager med mellemrum. Ved det første blad (og lad os kalde det første etage), kommer et sideskud med en agurk. Her beskærer du sideskuddet efter første blad. I anden etage beskærer du sideskuddet efter andet blad, og i tredje og efterfølgende etager efter tredje blad. Det er i al fald en måde at styre foretagenet på.
En anden metode er at beskære alle sideskud efter andet blad. Når der så vokser et nyt sideskud ud fra sideskuddet, så beskæres efter første blad. Samtidig fjerner man de agurker der kommer helt inden ved stammen og lader altså agurken fra sideskuddet udvikle sig.
Hvis de små agurker bliver gule eller skrumper ind, så skyldes det at agurken ikke kan føde sine unger. Det kan være for megen varme, for dårlig rodnet, pludselig og hård beskæring, der kan være årsagen. Du kan lige så godt nippe de begyndende skrumpne agurker af. De bliver aldrig værd at spise. Nogle vælger at nippe alle agurker der er ved stammen af, fordi de har en tilbøjelighed til at stjæle næring og vand fra alle øvrige. De øvrige udvikler sig så som de skal.

Pas på når du planter

Vær omhyggelig med vand og gødning og sørg for at rodhalsen står, så den ikke sopper i fugt. Den skal stå ret tørt og gerne på en lille forhøjning, eller du kan vande i et rør et stykke fra rodhalsen. En dårlig rodhals giver svamp, og det går selvfølgelig også ud over høsten.
Udvalgte artikler
Planter mod dårligt indeklima
Planter kan ikke kun rense luften for giftstoffer. Planter kan også tilføre luften den fugtighed, vi ofte mangler inden døre i fyringssæsonen. Og nu sætter forskerne jagten ind på dokumentation for, at planter også er et godt middel mod stress.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Seljepil
Seljepil, Salix caprea ’Kilmarnock’ er et sødt, lille træ med mange anvendelsesmuligheder. Men egentlig ligger der et større bedrag bag. Seljepil er i virkeligheden en lav busk. Når den til forveksling ligner et lille, velformet træ, hænger det sammen med, at busken er podet på en stamme.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bajonetplante / Svigermors skarpe tunge
Sansevieria trifasciata, svigermors skarpe tunge, har med god grund fået en renæssance. Der er udviklet nye flotte sorter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Plantning og pasning af Staudepæoner.
Staudepæoner, til denne gruppe hører Silkepæoner (Paeonia lactiflora), Bonderoser (Paeonia officinalis), Balkanpæoner (Paeonia peregrina), Trådpæoner (Paeonia tenuifolia), Itoh hybrider (Paeonia Intersectional) og hybrider af alle disse sorter er generelt nemme og meget taknemlige stauder. Man kan have glæde af sine pæoner mange årtier, hvis man overholder nogle få regler.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser