Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyttig viden » Svampeguide for begyndere
Svampeguide for begyndere
Det er spændende at gå på svampetur. Det er en aktivitet, hvor hele familien kan deltage. Samtidig oplever man naturen på meget nært hold, man finder spor fra dyr og iagttager planter.

Som du sikkert ved, er der enkelte arter af svampe, der er dødelig giftige. Det er derfor vigtigt at kunne se forskel på de spiselige og de giftige arter. Det kan i nogen tilfælde være svært at artsbestemme svampe helt præcist, selv trænede svampesamlere bliver ofte i tvivl.

Når man skal starte med at samle svampe, kan det være en god ide at tage afsted med en trænet svampe-samler. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde svampeture, hvor du kan få hjælp til at finde de gode svampe:

Spis sikkert
Heldigvis er der nogle spisesvampe, der er lette at kende. Svampe, man ikke så let forveksler med nogle af de giftige eller dårligt smagende.

Det er disse spise svampe, du kan lære dig at genkende - samtidig med de meget giftige, så du lærer at undgå dem.

Når du færdes i naturen, så undgå at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen også, selvom du ikke har brug for dem.

Hvis du interesserer dig for at samle spisesvampe, så er det en rigtig god ide at investere i en anerkendt svampebog. Den kan hjælpe dig i svampebestemmelsens svære kunst.

Hvad enten du spiser svampe eller ej, så er en tur ud for at se på svampe en herlig fritidsbeskæftigelse.

Hvornår er det bedst?
Indsamling af svampe kan foretages hele året, men der er flest at finde om efteråret, særligt hvis det har regnet i en længere periode. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker, særligt hvor der går heste og græsser. Champignonen trives særlig godt, hvor der er faldet hestepærer.

Et godt svampeår er når vi har en lun og fugtig sensommer. Det giver skovbundens svampe optimale betingelser, og der var derfor ekstra mange svampe.


Hvor kan jeg samle svampe?
I Statsskovene er der mere frie regler. Ofte er der frihed til at gå ud under træerne og samle alle de svampe og bær, du ønsker. Men du skal også her læse de opsatte skilte.

I de private skove må du kun færdes fra kl. 7 til solnedgang, og færdsel til fods må kun ske ad stier og anlagte veje. Du må derfor ikke vandre ind mellem træerne bort fra stierne, selvom man som svampesamler netop gerne vil derhen - bort fra de steder, hvor andre har været og samlet først. Ophold må ikke finde sted inden for 150 m fra beboelses- og driftbygninger

Kort er godt
Det er en god ide at medbringe et kort, for hvis du finder et særligt godt sted, hvor der er mange spiselige svampe, så afmærk stedet på kortet. Ofte er stedet godt år efter år. Samtidig kan du indtegne din rute, så lærer du lettere skoven at kende.

Sørg for at lave en rute, der går gennem forskellige typer af skov. Både løvskov, nåleskov og over åbent land. Så er der den bedste chance for, at du møder flest mulige arter af svampe.

Skov- og naturstyrelsen udgiver en række foldere, med forslag til vandreture i statsskovene. Det vil være en god ide, hvis du skaffer dig folderne fra de skove, der ligger i nærheden af din bopæl, eller de skove du gerne vil besøge. I folderne er der også kort over området, så du ikke farer vild.

Påklædning og udstyr
En god svampebog er en rigtig god ide at have med. Det er praktisk at have en kurv med på svampeturen, så ligger de svampe, som du har plukket ikke og bliver mast, samtidig bliver de ikke så smattede, som hvis de ligger i en plasticpose. I en fugtig pose rådner svampe let - og svampe, som begynder at rådne, kan danne farlige gifte.

Til turen bør du også have en lille kniv, så kan du skære evt. gnav af dyr fra. Selv om en lille mus eller snegl har spist af en svamp, så kan du bare skære lidt fra, resten kan sagtens spises. Samtidig er det godt at kunne skære svampe igennem, hvis man får brug for at se, hvordan den er opbygget.

Hvis du ikke har en lommekniv, så brug en kartoffelkniv. Den behøver ikke at være særlig skarp.

For at få en god tur, er det en forudsætning, at du ikke fryser, derfor er det en god ide at have gummistøvler med plads til en varm sok og en filtsål. Så fryser du ikke om tæerne. Varmt tøj, gerne en regnfrakke og en trøje med.

Det kan være en god ide med en madpakke. For når man er sulten fryser man lettere. En termokande med varm kaffe eller te.

Kilde: Miljøministeriet
Udvalgte artikler
Lave løgplanter i bedet
Lave løgplanter er en smuk tilføjelse til forårshaven. Enten i små klynger eller i store områder i haven vekslende med forskellige blandinger vil løgplanter skabe en usædvanlig effekt mellem de spirende stauder. Her nævnes opført efter blomstringsperiode en række prægtige tilføjelser:
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Sensommerblomst
I slutningen af plantesæsonen i august og september er der stadig mange planter, der er på deres højeste. Blomsterne er ofte mere frodige end dem, vi ser først på foråret. Her er et udvalg af senblomstrende planter og deres vigtigste karakteristika.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Snebær
Snebær egner sig godt til enkle, fritvoksende og vedligeholdelsesfrie hække. Her skaber den stor glæde for ringe arbejde.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nytteplanter i blomsterbedet
Man behøver ikke at holde nytteplanterne adskilt fra prydplanterne i haven. Mange steder kan de vokse mellem hinanden
Artikel kategori: Alt om Haven