Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Sommerhus / fritidshus på en ø
Sommerhus / fritidshus på en ø
; Gratis Artikler | Sommerhus / fritidshus på en ø – fordele og ulemper

Sommerhus / fritidshus på en ø – fordele og ulemperAf: Søren Breiting

At købe et fritidshus på en lille ø er utænkeligt for nogle, for andre kan det gå hen og blive den absolutte lykke. Her er nogle erfaringer fra at have hus på en lille ø gennem mange år.

Danmark er kendt for sine smukke kyster, som rummer noget af det mest ægte natur, vi har i Danmark. Den lange kystlinje skyldes både de mange øer og kysternes uregelmæssige forløb.

De fleste danskere bor mindre end 50 km fra en kyst, og alligevel er det ofte kysten, vi søger ud til, når vi skal holde fri. Kysterne tilbyder sig med den friske strand og udsigten til hav, fjord eller bælt.

’Havudsigt’ er i sig selv et meget vigtigt aktiv for en hvilken som helst bolig eller et fritidshus. Der findes i dag ganske skrappe regler for, hvor tæt nye huse må lægges på kysten (strandlinjen) for at sikre kysterne som fælles værdier. Men allerede i dag findes der masser af fritidshuse på grunde, der er udstykket under lempeligere vilkår, og som dermed ligger tættere på vandet.

En ø er som bekendt et stykke land med vand hele vejen rundt om. Hvor meget øfornemmelse, en ø giver sine gæster, afhænger imidlertid af øens størrelse og omrids. Øer som Fyn og Sjælland er alt for store til at give denne øfornemmelse, i hvert fald for os danskere. Øfornemmelsen har man først, når man har mulighed for at se vand til flere sider på en gang. Det kan tilfredsstilles på masser af danske øer.

Men er det da ikke besværligt at have et fritidshus på en ø? Kan man med rette spørge. Jo, det er det på nogle områder. For det første er en ø mere isoleret fra omverden, hvad der har indflydelse på adgang til håndværkere og butikker. For det andet giver øen ikke så let adgang som en sommerhusudstykning på et større landområde. De fleste danske småøer skal nås med færge, og det giver bindinger med færgetider og pladsbestilling. Desuden giver det nogle ekstra transportudgifter.

På en måde er disse besværligheder også knyttet til ølivets charme. En ø er typisk et meget fredeligt miljø, for trafikken er mest lokal og begrænset.

Hvad der måske betyder allermest er, at beboerne i sommerhusene nok er mere afslappede, end man møder i mange andre sommerhusområder. Det har netop noget at gøre med at være på en ø.

Når man har fritidshus på en ø, så bestemmer man sig til at tage i fritidshuset. Man farer ikke blot frem og tilbage eller pendler, som man ellers kan have lyst til med et mere tilgængeligt fritidshus.

Ja, men er det ikke træls at skulle tage færgen hver gang? - kan man også spørge. Det overraskende svar er, at det er det nok ikke ret ofte. Færgetiden betyder nemlig, at man falder til ro, inden man når frem til huset på øen. ’Belastningen’ med færgen afhænger naturligvis af, hvor længe færgen er om at nå øen.

Vore erfaringer er, at 45 minutters sejltid med færgen ikke er noget problem. Tværtimod kan man få nogle fantastisk smukke oplevelser på havet på alle tider af den lyse del af døgnet. Eksempelvis, når man ønsker at nå frem til øen om aftenen og kan glæde sig over den ene mere pragtfulde solnedgang end den anden. Springende marsvin i havet øger naturligvis kun betagelsen.

Når man efter en kortere eller længere tid på landevejen når frem til færgen, slapper man af i det øjeblik, man slår sig ned på færgen. Så er ’ferien’ begyndt, også selv om den kun er på 2 døgn.

Er man mest til diskoteksbesøg og omrejsende gøgl, så er et hus på en ø nok ikke sagen. Familier med børn oplever ofte, at de små er lykkelige over at komme på øen, men at de store børn ikke gider tage med på øen, med mindre de har nogle venner med. Men når de så bliver lidt ældre, bliver det at tage en gruppe sammen i sommerhuset et særligt attraktivt socialt element.

Fordele i øvrigt ved at investere i fritidshus på en ø er

  • Prisen på grunde og byggede sommerhuse er typisk lavere end på ’fastlandet’. Man får altså mere for pengene på en ø.

  • Der er tættere til stranden, og det er ofte muligt at finde en strand, hvor vinden er gunstig, fordi man kan flytte sig rundt på øen.

  • Der er større chance for at få havudsigt / vandudsigt, og dette er billigere end på ’fastlandet’.

  • Risikoen for indbrud i sommerhuset er lavere end i mange andre sommerhusudstykninger.

  • En båd kan gøre det særligt attraktivt at have fritidshus på en ø.

  • Øer giver ofte mulighed for et spændende lystfiskeri.

  • Øer huser ofte en særlig flora med spændende plantearter og flot blomstervæld.

  • Øer er ofte rigtigt gode at se på fugle på, fordi de dels rummer spændende ynglefugle og dels gæstes af trækfugle forår og efterår.

Det kan derfor stærkt anbefales at overveje muligheden af at købe sommerhus eller sommerhusgrund på en af vore mange dejlige øer. Opholdet i fritidshuset på øen vil berede familien helt uventede glæder året rundt.

Læs mere om naturen ved stranden på øer i ’Kystlandets økologi’ af Søren Breiting. Den kan lånes fra de fleste biblioteker.Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting og familie har haft fritidshus på en mindre ø gennem mange år, og begejstringen er arvet af børn, svigerbørn og børnebørn. Har du lyst til at stifte bekendtskab med ø-ferie i udlandet, så findes der mange artikler om øer i http://island-vacation-tips.com samt nyheder og information om øer og ferie på øer i http://islandvacationtips.com

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Tidszoner

Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Unødvendig viden
Unødvendig viden er en hel videnskab, som mange ynder at beskæftige sig med – bare for sjov. Laver man en søgning på nettet, finder man hurtigt masser af unødvendig viden, som man aldrig vil få brug for. Her er lidt eksempler:
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Stolt Kavaler
Stolt kavaler er en af de nemmeste og mest overdådigt blomstrende blandt de etårige sommerblomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Myrer
Myren kan bygge rede i rådne træstubbe eller fugtskadet træ i huse, men som regel slår den sig ned under sten eller fliser. Herfra kommer den ind i huset gennem revner og sprækker i fundamentet, ved rørgennemføringer og langs fodpaneler.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr