Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?
Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?
Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?

Af: Søren Breiting

Heldigvis kender du flere dyr, end du måske lige tænker på. Du er næppe i tvivl om sommerfugle, eller regnorme. Myrer kender du sikkert også alt for godt, ligesom fluer, myg, bier og hvepse. Mon ikke også du kender til biller, selv om de findes i mange udgaver. Ja, billerne er faktisk Danmarks største dyregruppe med mere end 3000 forskellige arter i landet. Ingen vil forvente, at du kender dem alle, naturligvis. Men hvordan finder man så ud af, hvad de mest almindelige biller og andre insekter og smådyr hedder? (På http://da.wikipedia.org/wiki/Biller Kan du læse mere om biller i al almindelighed.)

De små håndbøger, jeg stadigt falder tilbage på, er Politikens håndbogsserie: ’Hvad finder jeg i …’ Disse bøger står i utallige sommerhuse og på masser af bogreoler i de danske hjem. Hvis ikke de har været i brug i en periode, så fortjener de at blive støvet af og gøre nytte igen sammen med børn og andre nysgerrige sjæle, der elsker at gå på opdagelse i naturen. De kan naturligvis også lånes på biblioteket, ligesom de vil være på de fleste skoler. Det gør ikke noget, at bøgernes udgave er noget gammel.

Det fine ved en bog som ’Hvad finder jeg i skoven’ er, at den netop har medtaget de dyr, man typisk støder på under en skovtur. Det er ikke sikkert, det blot er de almindeligste insekter og andre smådyr, for det afhænger jo også af, hvordan dyrenes adfærd er.

Nogle dyr gemmer sig det meste af tiden, andre smådyr har en iøjnefaldende adfærd, så vi nemt bliver opmærksomme på dem. Forfatteren til ’Hvad finder jeg i skoven’ har på baggrund af sin store erfaring netop medtaget de arter, eller grupper af arter af smådyr, som vi oftest støder på rundt omkring i Danmark.

De gode farvetavler hjælper en til at få indkredset dyrets type, og i den lille tekst bag i bogen får man de mest nødvendige oplysninger om, hvor dyret findes, og hvornår, samt om der er noget karakteristisk ved dyres adfærd.

Serien af bestemmelsesbøger til den danske natur omfatter følgende titler, som hver især er noget af et scoop at have med i lommen på en tur i naturen:

Hvad finder jeg i sø og å. Hvad finder jeg i mark og eng. Hvad finder jeg på stranden. Hvad finder jeg i klit og hede

Sådanne bestemmelsesbøger til naturen fungerer kun godt, hvis forfatteren kan bruge gode danske navne til de danske dyr, der tages med. Men desværre har mange danske smådyr slet ikke noget dansk navn. Det overrasker de fleste brugere af naturen, men sandheden er altså, at i tusindvis af danske insekter og andre smådyr kun har et videnskabeligt navn, det vi ofte kalder et latinsk navn.

I Projekt Danske Dyrenavne har vi længe arbejdet med at finde frem til gode danske navne på danske insekter og andre smådyr. Vi har udgivet en række publikationer, som gratis kan downloades fra Internet, se nedenfor.


Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting har afholdt utallige ture i naturen, især for lærere som led i deres efteruddannelse inden for natur/teknik og biologi. Søren er lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, http://www.dpu.dk . Han har en omfattende samling billeder af smådyr i naturen, hvoraf nogle vises på http://www.azfotos.com . Publikationer med navne på danske smådyr kan hentes gratis på http://www.dyrenavne.com .

Article From Gratis Artikler

Udvalgte artikler
CHAMPOST
Som oprindeligt er et spildprodukt fra dyrkning af champignon, men som efter endt varmebehandling, er et fortrinligt jordforbedringsmiddel.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Løven 24/7 - 23/8

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Hvilket fotoudstyr til fuglefotografering, når man ikke er fotograf?
Når man fotograferer fugle, bliver der masser af billeder, der ikke duer. Det skyldes, at fuglefotografering er en krævende form for fotografering. Men dermed er det også en udfordrende form for fotografering, som rummer mange af jagtens momenter, uden at det går ud over byttet.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Nellike
Denne plante, der forøvrigt er en meget populær buketblomst, har mange gode egenskaber: Velformede blomster, dejlige farver, udsøgt duft og lang blomstringstid midt om sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser