Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Er ‘alt-i-ét-kameraet’ det bedste digitale kamera for dig?
Er ‘alt-i-ét-kameraet’ det bedste digitale kamera for dig?
Er ‘alt-i-ét-kameraet’ det bedste digitale kamera for dig?

Af: Søren Breiting

Hvem drømmer ikke om et kamera, der kan klare alle typer fotografering uden ekstra udstyr? Moderne digitale kameraer kommer meget tæt på det perfekte alt-i-ét-kamera’, men man skal vide, hvad man skal kikke efter. Her er en guide til det bedste digitale kamera, der opfylder de fleste amatør-fotografers behov. Den slags digitale kameraer vil også kunne tilgodese mange professionelle fotografers behov.

Til familiefotografering og almindelig fotografering på rejser er det ret let at opremse de ting, som det perfekte digitale alt-i-ét-kamera’ skal kunne.

Kameraet skal have en god zoom linse, dvs. en linse, som går fra vidvinkel til televirkning og med god optisk kvalitet over hele området. Bemærk, at man i omtalen af et digitalt kameras zoom-omfang oftest sammenligner det med, hvad den tilsvarende zoom ville være på et småbilledkamera. I vidvinkelstilling får man mere med i bredden og i højden, end man ser med det blotte øje.

En vidvinkel-indstilling er rigtig nyttig til indendørs optagelser af flere personer og billeder af bygninger og lignende udendørs. Mange digitale zoomobjektiver har største vidvinkel-indstilling svarende til ca. 35 mm på et småbilledkamera. Men man vil få endnu mere glæde af en zoom linse, der går helt ned til 28 mm i vidvinkelindstillingen.

I den anden ende af zoomomfanget, tele-enden, kan man ønske sig så stor en forstørrelse som muligt. I praksis varierer det samlede zoom-omfang fra ca. 3 gange zoom på mange digitale kameraer til helt op til 15 gange zoom på enkelte digitale kameramodeller. Den meget lange zoom lyder lovende, men til almindelig fotografering er der sjældent brug for den.

Et zoom-omfang på ca. 5 gange vil dække de flestes behov. Hvis vidvinklen svarer til ca. 35 mm bliver teleobjektiv-delen af zoomlinsen derfor på ca. 180 mm.

På mange nyere digitale kameraer er zoomobjektivet forsynet med en linse-stabilisator, en anti-rystefunktion. Dette er en fantastisk hjælp til at få skarpe billeder. En stabilisator vil muliggøre, at man tager et skarpt billede på 2-3 tider længere, end man ellers er nødt til for at undgå rystelser.

I stedet for at være nødt til at tage et billede på 1/125 sekund kan man med sikkerhed få et skarpt billede på 1/30 sek. og med held på 1/15 sek. Jo længere zoom-omfang på zoomlinsen, jo mere nyttig er en antirystefunktion.

En god blitz er nødvendig for et ’alt-i-ét-kamera’. Prøv at tage et prøvefoto indendørs med zoom på fuld vidvinkel og læg mærke til, om blitzen er i stand til at lyse billedet op helt ud i hjørnerne.

Ligeledes kan man prøve at tage et billede udendørs på teleindstillingen, for eksempel som et personfoto i dårligt lys på ca. 5 meters afstand med blitzen aktiveret. Her skal blitzen gerne kunne lyse personen tilstrækkeligt op.

En makro-funktion er nyttig til at tage nærbilleder af blomster og andre småting. Man kan hurtigt checke, hvor meget af en hånd, som man kan nøjes med at få med i den tætteste makroindstilling.

For mange brugere af digitale kameraer er det en selvfølge, at et digitalt kamera også kan optage film og med lyd. Det er en fin funktion, som imidlertid oftest hurtigt optager en stor del af pladsen på hukommelseskortet.

Et godt digitalkamera skal være hurtigt klar, når det tændes, og hurtigt klar efter hver optagelse. Ligeledes skal det være hurtigt til at stille skarpt med autofokus, og endelig som det vigtigste: der må ikke gå ret lang tid, fra man trykker på udløserknappen, til billedet tages. Hvis der går for lang tid, så mister man ofte det gode skud, idet barnet har flyttet hovedet, eller hunden er løbet væk.

Sidst skal antallet af pixels nævnes. Jagten efter så mange mega-pixels som muligt er gået noget over gevind. De fleste vil være godt tjent med et digitalkamera med 5 megapixels. Det afgørende for billedets kvalitet er ikke så meget antallet af megapixels, som det er kvaliteten af den sensor, (chip), som producerer billedet.

Når dette skrives, findes alt-i-ét-kameraer med op til 10 megapixels, og det er naturligvis en god ting, hvis man har brug for at kunne lave meget store forstørrelser. Men til almindeligt brug vil det overstige behovet hos fotografen. På det engelske websted www.dpreview.com kan man finde dybdegående anmeldelser af mange digitale kameraer.

Ovenstående skulle give en god ballast ved køb af nyt digitalkamera. Har man særlige behov som fotograf, for eksempel til dyrefotografering eller til arkitekturfotografering på mere professionelt plan, vil der kunne stilles krav, som kun meget få digitalkameraer kan opfylde. I så fald må man ty til spejlreflekskameraer med udskiftelig optik, hvorefter vi er gået væk fra tanken om alt-i-ét-kameraet.

En ejendomsmægler vil imidlertid let kunne blive dækket ind med et godt alt-i-ét-kamera, hvis zoomen er tilstrækkeligt vidvinklet, og hvis det kan påsættes en ekstra, større blitz til indendørs fotografering af huse til salg.


Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting har fotograferet med mange slags digitalkameraer, og hans billeder er brugt i utallige publikationer og andre medier i mange lande. Du finder et udvalg af hans professionelle arkivbilleder fra det meste af verden på http://www.azFOTOS.com , og du kan gratis modtage hans elektroniske nyhedsbrev om billeder og marketing på http://www.StockPhotoNews.com

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
LED-pærer
LED-pærer kaldes også for diodepærer og er den mest strømbesparende teknik til belysning i dag. LED står for"Light Emitting Diode" eller på dansk: En diode, som udsender lys.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Derfor er motorcykler bedre end kvinder !!!!
Hvis din motorcykel larmer for meget, kan du købe en lyddæmper
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
3D arkitektur rendering
3D rendering eller fotorealistisk rendering indebærer at producere et billede baseret på tredimensionel data fundet på computeren. 3D rendering kan være både abstrakt eller ligeså realistisk som et maleri eller et foto.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Staudebedet
Holdninger til, hvordan havens bede skal se ud, er der masser af. Havearkitekterne har hver især holdninger til, hvordan de flotteste haver ser ud. Har man lyst til at være plantesamler, og har man samtidig interesse i at se mange blomster i haven, er stauderne et godt sted af starte.
Artikel kategori: Alt om Haven