Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Planer og tegninger » Japansk Zen have
Japansk Zen have
En zenhave er basal og abstrakt. Med et minimum af tilbehør opnås den maksimale virkning. Mindre er mere. Effekten understreges af tilbageholdenhed, og det er det, som gør haven interessant.

Livsform

Ifølge zenbuddismen skal mennesket forsøge at leve i harmoni med sig selv. Meditation er en måde at finde denne harmoni på, og en have, der er planlagt efter en nogle særlige retningslinier, er det perfekte sted. En zenhave er et fremragende sted at finde ro og harmoni med sine omgivelser uden forstyrrelser.
En zenhave handler egentlig ikke om havebrug. Faktisk skal den i princippet overlades til sig selv, når først den er anlagt. Man skal bare nyde synet.

Historisk

Allerede i det 5. århundrede drog japanerne op i bjergene for at slappe af og nyde omgivelserne. På de mest maleriske steder lagde man hvide småsten omkring klippestykker eller træer. Det var faktisk de første zenhaver.
Omkring det 10. århundrede, hvor buddhismen begyndte at brede sig, blev principperne om yin og yang stadig vigtigere. Yin og yang står for det negative og positive, for det maskuline og det feminine. Disse modsætninger skal altid afbalanceres, og her spiller mennesket en vigtig rolle.

Ingen orden eller regelmæssighed

Haverne i Europa kendetegnes af streng symmetri. Denne symmetri eksisterer slet ikke i en zenhave. Ro opnås ikke gennem orden og gentagelser, men gennem en naturlig metode. Der bruges aldrig lige tal. F.eks. opdeles 15 sten i tilsyneladende tilfældige grupper på 3, 5 og 7, men sammen danner de en bestemt enhed. Det er meget vanskeligere at arrangere sten på denne måde, end det umiddelbart lader til, og der er nogle meget strenge principper, som man skal følge. Symbolisme spiller også en vigtig rolle. Revet sand symboliserer f.eks. havet og åndsfraværelse. Rindende vand er livets kilde. Du skal nok læse nogle bøger om zenbuddhismens baggrund og detaljer. Men selv uden at læse mere om emnet kan du lave din egen meditationshave.

Lav en plan

Før du starter, skal du prøve at ridse dine ideer op på papir. Især hvis du vil bruge store kampesten, er det vigtigt at vide, præcist hvor de skal være. Det sidste, du ønsker, er at skulle slæbe dem rundt omkring i haven i din søgen efter et passende sted. For det andet skal alle de steder, der skal dækkes af sand eller grus, dækkes med fibervæv for at forhindre ukrudt i at trænge igennem. Det er nemmere at grave en tør flodseng eller en rigtig vandløb ud, før resten af haven laves færdig. Alt i alt er der en række ting, der skal gøres, før det sjove kan begynde: valg og plantning af de grønne planter. Husk at de planter, der egner sig bedst til zenhaven, foretrækker en let sur jord.

Egnede planter

Høje bambus er et 'must'. Men husk altid at holde rødderne inde i store baljer uden bund. Det forhindrer, at din smukt anlagte zenhave forvandler sig til en bambusskov i løbet af få år.
Sæt en opstammet azalea eller en japansk løn (Acer palmatum Atropurpurea) med det sarte røde løv i et solrigt hjørne. Herlig ved siden af et lille vandløb!
Som et lodret element kan du prøve en koreagran (Abies koreana) eller et prydkirsebær, som f.eks. opret japansk kirsebær (Prunus serrulata Amangova) eller et oktoberkirsebær (Prunus subhirtella Autumnalis), et kirsebærtræ, der blomstrer om vinteren og igen om foråret. En magnolia egner sig også godt til en have som denne.
Bregner er perfekte til havens mere skyggefulde områder. Plant dem i ulige antal for at opnå den bedste virkning. Enkelte hostaer kan plantes på steder med sol eller skygge og ser fantastiske ud. Alt i alt gælder det bare om at nyde hver eneste af disse planter.
Udvalgte artikler
Humle
Humle er en gammel kulturplante, der bl.a. har været brugt som aromagiver i øl siden middelalderen. I 1446 blev det påbudt ved lov, at bønderne hvert år skulle plante et antal humleplanter i deres haver.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af havens tidligtblomstrende prydbuske
Det er bestemt ikke nødvendigt at beskære havens prydbuske, men de bliver endnu kønnere af at blive justeret lidt, og samtidig bevares de som ”unge og smukke”.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Paradisæble
Paradisæble er et dejligt træ hele året rundt. Hver årstid har sin charme, der afspejler sig i træets årsrytme. I november er det pyntet med småbitte æbler i tusindtal. Æblernes festlige farver får træet til at lyse op i det tiltagende vintermørke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hasselurt
Når bedet skal have et lavt bunddække, er hasselurt, Asarum sp., et fint valg til de mere præsentable, skyggefulde steder, som gerne må se lidt kønt ud, og ikke må kræve den store pleje. Planten tilhører slangerodfamilien, hvor den har sin egen slægt asarum-slægten, hvoraf flere dyrkes som prydplanter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser