Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Sensommerblomst
Sensommerblomst
Sensommerblomst

I slutningen af plantesæsonen i august og september er der stadig mange planter, der er på deres højeste. Blomsterne er ofte mere frodige end dem, vi ser først på foråret. Her er et udvalg af senblomstrende planter og deres vigtigste karakteristika.

Sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken (Buddleja davidii) lever op til sit navn. På lune dage besøger masser af dag-påfugleøje, tidselsommerfugle, skildpaddeskjoldsommerfugle, admiraler og kålsommerfugle dens blomster i deres søgen efter nektar. Sommerfuglebuskens blomsterklaser vokser ud fra grenenes ender. Den oprindelige sommerfuglebusk har violette blomster, mens de kultiverede sorter har mørkviolette, pastellyserøde, lilla eller hvide duftende blomster. Årlig beskæring om foråret holder plantens højde nede og giver ekstra mange blomster. Blomstringstid: August - september. Højde: 2-4 m. Placering: Solrigt sted.

Lavatera

Lavatera tilhører katostfamilien (malvaceae). Det mest fremtrædende medlem af denne familie med mange dyrkede sorter i pink, dybrød og hvid er den sydeuropæiske lavatera olbia. Denne buskede plante har 3-5 lappede, filtagtige blade. Om vinteren visner plantens grene. Hvis plantens fod beskyttes med halm eller fyrretræsgrene, kan den overleve selv temmelig kolde vintre. Planten fylder en hel del, men er en smuk anskaffelse til haven, gårdhaven eller altanen. De tragtformede blomster pryder planten i månedsvis. Blomstringstid: Juli - oktober. Højde: 150-175 cm. Placering: Solrigt sted.

Hibiscus

Hibiscus syriacus er nært beslægtet med den kinesiske rose og hører til den robuste gren af familien. Det er en buskagtig, opadstræbende busk, der også kan fås opstammet og som blomstrer i sensommeren. En god plante, der giver blomster helt hen til slutningen af sæsonen. Farvevalget er stort: Blå, hvid, hvid med røde stænk, lyserød og rød. Kraftig årlig beskæring bevarer buskfaconen og blomsterpragten. Blomstringstid: August - september. Højde: 65 cm (opstammet). Placering: Solrigt sted.

Rudbeckia

Den lange og frodige blomstringstid gør rudbeckiaen til en af de mest populære blomster til bedplantning. De vokser i al slags almindelig havejord, men har brug for meget vand, mens de blomstrer. Løvet er groft, og farvekontrasten i rudbeckia "Black Beauty" (gule og sorte randblomster og bittesmå brunsorte rørformede blomster midt) er højst usædvanligt. Men den mere traditionelle rudbeckia echinacea purpurea er lige så betagende og meget populær blandt sommerfugle. Blomstringstid: juli - september. Højde: 60-90 cm. Placering: Solrigt sted.

Montbretia

En meget flot plante med sværdformede blade og høje let buede blomsterstilke med orange, røde eller gule blomster. Særdeles velegnet til buketter. Det videnskabelige navn på dette undervurderede medlem af irisfamilien er crocosmia. Det er en almindelig antagelse, at montbretia ikke er særlig hårdfør, men hvis jorden er godt drænet, og der er sørget for lidt tildækning, kan de små, flade knolde udmærket overleve en almindelig vinter. Blomstringstid: August - september. Højde: 60-100 cm. Placering: Solrigt sted.

Passionsblomst

Passionsblomsten (Passiflora caerulea) med det eksotiske udseende giver din have, gårdhave eller altan en udpræget eksotisk atmosfære. Grenene visner om vinteren, men når man har skåret det døde træ væk, skyder der igen nye skud fra plantens fod om foråret. Denne energiske klatrer er velegnet til at vokse op ad sydvendte vægge eller pergolaer. Passionsblomsten har dog brug for noget, dens snoede skud kan støtte sig til. De fantastisk smukke blomster måler 7-8cm i diameter og blomstrer i månedsvis. Blomstringstid: Juli - oktober. Højde: 3-6 m. Placering: Solrigt sted.

Tragtsnerle

En af de få etårige slyngplanter. Konge for en dag "Ipomoea purpurea Granda Ott' er en af dem og har meget tiltrækkende violette blomster med et lyserødt hjerte. Blomsterne på "Ipomoea Knowlians Black" er næsten sortviolette. De rødbrune blomster på "Ipomoea Cardinal Climber" er også fantastisk dekorative. Planten har brug for støtte for at klatre. Farverne på de store, klokkeformede individuelle blomster kan være forskellige fra blomst til blomst. Planterne starter ganske langsomt. I slutningen af juni vokser de derimod, som var det livet om at gøre. Ipomoea trives bedst i fed, fugtig jord. Blomstringstid: juli - oktober. Højde: 2 m eller mere. Placering: Solrigt sted.

Solsikke

Alle kender den etårige solsikke (helianthus annuus). Den utrolige fart, de gror med, og deres kæmpestore blomster (eller blomsterstand for at være præcis) gør solsikken til en meget populær plante. Der er store og små sorter samt sorter med en eller to blomster. Farverne varierer fra lysegul, dyb gul, okker, rødbrun og endda dybrød. Der er endda et par dværgsorter. Solsikker sås som regel direkte i havens jord i maj måned eller lidt før i kar eller potter. De høje sorter har brug for støtte. Blomstringstid: August - september. Højde: 50-300 cm. Placering: Solrigt sted.

Georgine

Georginer fås i alle former og størrelser. Det gamle videnskabelige navn Dahlia variablis var ganske passende. Georginer varierer ikke i farve og højde, men blomsterfaconerne er meget forskellige. Georginer kan sættes som kantplanter, i rækker eller i specielle bede til afklippede blomster. De kræver ikke en speciel type jord. For at få dem til at blomstre igen året efter skal rodknoldene tages op, tørres og opbevares på et frostfrit sted. De høje sorter har brug for støtte. Blomstringstid: Juli - august - september. Højde: 25-125 cm. Placering: Solrigt sted.
Udvalgte artikler
Rødbede
Rødbede er en grøntsag i bede-slægten, der er karakteristisk med sin knold med fast og kraftigt mørkerødt kød. Den er i nær familie med sukkerroe og bladbede (sølvbede) og regnes botanisk for en varietet af Bede.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Liljekonval
Liljekonval er ca. 25 cm høj og har en kantet stængel med indtil 12 hængende, velduftende blomster i ensidig klase.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lyng
Lyng er en surbundsplante, og for at lykkes i haven skal du købe planteskolens forædlede sorter. Planter, du har samlet i naturen, vil ikke overleve i et havebed.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Krukker og altankasser
Selv om man kun ønsker at placere 3 altankasser à 1 m længde på gelænderet, må man huske på, at de belaster altanens gelænder med en vægt på 80-100 kg.
Artikel kategori: Alt om Haven