Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Buksbom - Plant/beskær
Buksbom - Plant/beskær
Buksbom er meget nem at gøre tilfreds, har ikke noget specielt krav på jord eller plantested. Den kan lide solen lige godt som i skyggen, men bladene bliver en anelse mørkere i skyggen. Den har det bedst i løs, kalkholdig jord.

Plantning

Sæt buksbommens rødder i en spand vand i en time. Løsn jorden og tilsæt kalk, især til sur jord. Bland lidt benmel i jorden. Grav et plantehul af en passende størrelse, så rødderne kan spredes ud. Anbring planten i hullet og træd jorden fast. Dette sikrer, at rødderne får kontakt med jorden, så planten får en god start.

Plantning af en hæk

Til en buksbomhæk skal der plantes 6 - 7 planter pr. meter. De skal sættes med samme indbyrdes afstand. Brug pinde og bind en snor mellem pindene til at sikre, at hækken bliver lige. For at opnå et symmetrisk kurvemønster er det bedst at lave en skabelon af pap eller træ, som hækken så plantes efter. Sørg for, at der står en plante i hvert hjørne. Her skal man evt. snyde lidt med afstanden mellem planterne. Til lange, lige eller buede strækninger opnås den bedste effekt med brug af samme buksbomvariant. Prøv evt. med en anden variant eller figur i hjørnerne. Vand planterne straks efter plantning og gentag vandingen regelmæssigt i de første fem uger.

Beskæring

Selvom planterne stadig er meget små, når hækken er plantet, er det vigtigt, at de alle beskæres til samme størrelse. Brug pinde og snor eller en lang lige til at markere højden på hækken. Kontroller endnu en gang med et vaterpas for at få et absolut lige resultat. Brug altid en skarp hæksaks til beskæring. Lad hæksaksen røre snoren eller listen og hold den lige. Når toppen er færdig, kan du klippe siderne efter øjemål og bruge hæksaksen lodret.
En buksbomhæk bør klippes 2 gange om året, navnlig siderne, så hækken holdes fin og kraftig. Dette forhindrer også, at hækken bliver bar i bunden. Hækkens top skal også holdes lidt smallere end bunden, så figuren bliver som en kage.

Skabe figurer ved beskæring

Også buksbomkuglen og andre figurer kan beskæres med en saks. På en spirals eller dyrefigurs indvendige bøjning skal saksen vendes om. Ældre buksbom kan beskæres fra marts til sommersolhverv. Derefter kan den kun beskæres let for at bevare formen. Det er bedst at udføre beskæringen, når det er overskyet og helst, når planten er våd.

Dyrefigurer

Hvis du vil have en mere geometrisk eller dyrefigur, skal du ikke bare tage en stor buksbom og prøve på at klippe den til den ønskede figur. Start med at tage en god tit på planten med den nye figur i tankerne, sæt nogle små støtter rundt om planten og begynd med at forsigtigt bøje nogle at kvistene i den ønskede retning, fastholdt med støtterne. Med tiden får du den oprindelige form og bladhangvolume som kræves for at skære den tilbage til den ønskede figur. Vær tålmodig. Det vil tage nogle år at få til den rigtige form. Dog kan du, hvis du ikke kan vente så længe, vælge en færdig ståltrådsfigur. Denne placeres over den lidt større buske og grenene der stikker ud, kan klippes tilbage. Selv nu behøver du tålmodighed inden din buksbomfigur er færdigformet.

Formede buksbom ser godt ud som solitærplante men, som i de største haver, er en avenue af pyramider, bolde eller firkanter også højst dekorativt. Som alternativ er en gruppe med buksbom i krukker med forskellige størrelser af den samme figur, måske en mere medgørlig version af denne overvældende idé.

Vinterpasning

Buksbom er flot hele året med sit stedsegrønne løv. Den kan have et næsten mystisk udseende, når den dækkes af sne eller slud. Buksbom i krukker kan stå udendørs, men det kan være en god idé at sætte dem på et mere beskyttet og skyggefuldt sted. Eftersom bladene er stedsegrønne, finder fordampningen sted året rundt. Tørre vinde, den klare vintersol og frosne rødder kan udgøre en alvorlig fare for planten. For at beskytte rødderne kan krukken fores med bobleplastic, før buksbommen plantes. Du kan naturligvis også pakke krukken ind i bobleplastic eller en vintermåtte. Det beskytter også dine flotte keramiske krukker. Hvis det fryser mere end -10ºC, er det bedre at tage krukken indendørs og anbringe den køligt og lyst.
Udvalgte artikler
Fløjlsblomst / Tagetes
En helt fantastisk sommerblomst Tagetes – Fløjlsblomst som passer godt til krukker men også som kantplante. En "must" i haven hvis man ikke har prøvet den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Græsplænen red den
Mange plæner er meget, meget langhårede, fordi de har groet hele efteråret og det meste af vinteren. Men bliver den for langhåret, lægger græsstråene sig i en dyne, og derunder har svampesygdomme fortrinlige vilkår
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Abrikos
Såvel abrikoser som ferskner er stenfrugter. Begge frugter ligner hinanden meget i den måde, de vokser og blomstrer på.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sølvpil
Stort letløvet træ, som kan blive op til 12-15 m højt. Det tager dog mange år før træet er fuldt udvokset og træet kan beskæres.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser