Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Mosegrisen
Mosegrisen
Mosegrisen eller vandrotten (på latin Arvicola terrestris) kan blive op til 20 cm lang plus hale på ca. 10 cm. Den vejer normalt 100-300 gram.

Mosegrisen er i familie med studsmusene, som kan kendes på deres små afstumpede snuder. Den er altså ikke en rotte og kaldes sandsynligvis vandrotte på grund af sin lange rottelignende hale. Den er i familie med markmus, som den også ligner en forvokset udgave af.

Mosegrisen holder primært til i fugtigt terræn og er en dygtig svømmer. De seneste årtier har der været tendens til, at den spreder sig til tørre områder og kan nu findes i områder, hvor der ikke umiddelbart er vand.

Mosegrisen får op til fem kuld unger på et år, og ungerne bliver formeringsdygtige i en alder af to måneder. Mosegrise lever ikke så længe og når som oftest kun en alder af halvandet år.

Mosegrisen lever som muldvarpen en stor del af sit liv under jorden i sit netværk af gange. Den graver tunneler og skyder muldskud op ligesom muldvarpen, og det kan være rigtig svært at finde ud af om, det er en mosegris eller en muldvarp, man har i haven. Det bliver ikke nemmere af, at de kan finde på at bruge hinandens forladte gangsystemer.

Hvis der i sommerhalvåret er åbne huller i jorden imellem muldvarpeskuddene, er det formentlig en mosegris, der fornøjer sig i din plæne og med dine planter. På denne årstid lever den af grønne plantedele over jorden. Muldvarpen kommer som regel kun op på jordoverfladen om natten og altid igennem et muldvarpeskud, som den normalt lukker efter, når den er nede i gangen igen.

Mosegrisen er planteæder, og derfor er kombinationen af gangsystemer, muldskud og gnav på planter eller rødder i haven et sikkert tegn på, at der er tale om en mosegris, ikke en muldvarp.

Mosegrisen gemmer føde i depoter i sit gangsystem, f.eks. gulerødder, kartofler, rødder, diverse løg og græs. Om vinteren lever den af disse depoter og kommer stort set ikke op på jorden. Den dækker sine huller til og forholder sig i nogenlunde ro under jorden.

Hvilke skader kan en mosegris lave i haven?

Mosegrisen lever udelukkende af planter og andet grønt. Den kan gøre kål på en hel køkkenhave med gulerødder, radiser, skorzonnerødder osv. Det kan f.eks. betyde, at der kun er den grønne top tilbage, når du høster dine grøntsager. Mosegrisen har spist resten.

De værste skader, mosegrisen kan lave, ses i frugtplantager, hvor den gnaver frugttræers og frugtbuskes rødder over eller i stykker. Det kan have meget alvorlige konsekvenser for ejeren.

Hvad kan du gøre for at fjerne mosegrise i haven?

Mosegrise kan fanges på nøjagtig samme måde som muldvarpe, oven i købet med samme type saks.

Saksen som kan købes i diverse isenkræmmere, planteskoler eller trælaster ligner en gammel bjørnefælde, og det tilrådes at man er forsigtig med den. Fælden graves ned ved skuddet, eller ved at lokalisere nogle af mosegrisens gange ved hjælp af en bambuspind eller lign. På saksen sidder der en udløser metalplade, som gør af fælden klapper når mosegrisen bevæger sig over denne, og fælden reagerer ved at klappe i og "klippe" mosegrisen over. Mosegrisen bliver dog ikke klippet over, men rygsøjlen brækker øjeblikkeligt og dyret dør lige på stedet.

Faktisk har almindelige fælder vist sig at være noget af det mest effektive. En trækasse af vandfast krydsfiner placeres over et af mosegrisens huller, hvorefter den kommer op i fælden, når den søger op. Et af problemer med denne fælde er at mosegrisen skal aflives bagefter, eller køres langt væk. Alle kan og må bruge fælder, og det undlader at er skal udlægges gift i haven.

Ud over saks og fælder en kan der også udlægges gift. Giften er dog så giftig at man skal have taget et særligt sikkerhedskursus, førend man må anvende den pågældende gift. Giften er formet i små "pellets" som smides ned i tunnelerne, hvor de efter et stykke tid, bliver opløst af fugtigheden fra jorden, og herefter udspreder de den meget giftige røg.. Men røgen er så giftig at der er en sikkerhedsmargin på 10 meter, som skal afholdes indtil nærmeste hus. Pga. giftens styrke samt forholdsreglerne kan det ikke anbefales at forsøge sig med gift.

De nyeste er at der udlægges giftæbler, som har vist sig at være meget effektivt, dog må man påregne at skulle gentage behandlingen nogle gange, da mosegrisens gangsystemer kan være enorme, og der derfor kan være mange. Det er vigtigt at sørge for skiltning, med at der bliver udlagt gift som bekæmpelse mod mosegris. Det er også meget vigtigt at sørge for at fjerne døde mosegrise, og andre døre dyr som mus og eller rotter, således at der ikke sker sekundære forgiftninger af rovfugle, ræve eller grævlinger. Produkter der er forgiftet i majs og kornprodukter må kun anvendes, såfremt det er forsvarligt overdækket og skjult for børn og eller andre husdyr.

Flere steder bliver der reklameret med gaspatroner til udryddelse af henholdsvis mosegris og muldvarp, dette er dog en dårlig løsning. Dette skyldes at gaspatroner udskiller en afsindig dårlig lugt, som burde få mosegrisen til at forsvinde. Dette er dog ikke tilfældet, den graver blot gange i den anden retning, for at komme væk fra lugten.

Ifølge Lov om drift af landbrugsjorder kan kommunerne varetage bekæmpelse af mosegrise, men de har ikke pligt til det. Kommunerne vil således stå for bekæmpelsen, og de enkelte involverede/ramte ejendomme vil blive opkrævet et mindre bekæmpelses honorar. Det er vigtigt at notere sig at der ikke foreligger en pligt i kommunen om at iværksætte, mosegris bekæmpelse, men blot et udkast til hvordan man kan komme de "små grise til livs".

Udvalgte artikler
Høstfloks
Høstfloks, Phlox paniculata, var før i tiden meget modtagelige over for sygdomme som eksempelvis meldug, men i dag er der kommet nye og mere robuste sorter i handlen, så floksen er klar til atter at blive plantet i haven.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Squash og græskar
Ønsker man at tage frø fra sin egne squash eller spisegræskar er det ikke altid at anbefale, da mange af sorterne indenfor samme art meget let krydses med hinanden.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Stjernemagnolia
Stjernemagnolia er en aristokrat, hvis elegance og skønhed kræver en fremtrædende vokse- plads.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stokrose
Stokroser forbindes ofte med gamle bondegårdes hvidkalkede vægge, men de er lige så pragtfulde ved mure, hegn og stakit.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser