Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Let lugearbejdet
Let lugearbejdet
Let lugearbejdet

Med et tæppe af bunddækkeplanter i havens bede kan man spare mange timer med hakkejernet og få en smukkere have oven i købet

Der er mange gode grunde til at plante bunddækkeplanter i haven. Først og fremmest bliver helhedsindtrykket mere frodigt og færdigt, når al jorden er dækket af plantevækst. Bunddækkeplanterne fuldender bedene og danner den smukkeste baggrund for træer, buske og stauder.
Men bunddækkeplanter har mange andre fordele end de rent æstetiske. Først og fremmest kan et effektivt bunddække spare haveejeren for mange timers lugearbejde.
I naturen er bunddækkeplanter en del af plantesamfundet, uanset om man befinder sig i en skov, på en eng eller i kystnære egne. Der er aldrig en bar plet jord at finde. Lynhurtigt indfinder bunddækkeplanterne sig og dækker jordoverfladen med grønne blade og lejlighedsvise blomster. Det ved enhver haveejer, der har prøvet at holde et stykke jord i et bed velrevet og fri for ukrudt. Ukrudtet spirer lystigt frem og forsøger at skabe et bunddække.

Konkurrenter til ukrudtet

Hvis man i stedet for at luge, planter bunddækkeplanter, der kan tage konkurrencen op med ukrudtet på lige vilkår, kan man snart se en ende på ukrudtsproblemerne. Bunddækkeplanterne vokser hurtigt til, og så snart det er dem, der dækker jorden, har ukrudtsplanterne ikke en chance. Blot skal man sikre sig, at jordstykket er fri for flerårigt rodukrudt som tidsler og skvalderkål, før man planter bunddækkeplanterne, for de er vanskelige at fjerne i den etablerede bunddækkebeplantning.
Det kan også være nødvendigt at hjælpe de nyplantede bunddækkeplanter lidt i starten, så de værste ukrudtsplanter holdes i ave med håndlugning. Det er en opgave, der er til at overskue, for tidshorisonten er ikke lang.
Til gengæld får man mere end den ukrudtsbegrænsende effekt for sine anstrengelser. Bunddækkebeplantning forhindrer kraftige regnskyl i at skylle muldlaget væk og næringsstofferne ud af jorden. Samtidig nedsætter et tæt plantedække fordampningen fra jordoverfladen og holder dermed godt på jordens fugtighed.

Mange slags bunddække

Bunddækkeplanter er for det meste lave, ofte tuedannende, planter, der breder sig i bredden frem for i højden. Men der er ikke nogen tommelfingerregel, der dikterer, at en bunddække plante skal være så eller så høj. Det er mest et spørgsmål om den vegetation, planten skaber sit dække under.
Der findes både buske, stedsegrønne og stauder, der er eminente bunddækkeplanter. Og der er mange vintergrønne arter at vælge imellem, der kan skabe et grønt dække på udvalgte steder hele året rundt.
Og frem for alt er der bunddækkeplanter til alle tænkelige dyrkningsforhold. Planterne har jo som bekendt deres oprindelse i naturen, hvor bunddække forekommer naturligt alle vegne. Derfor er der også haveplanter med egenskaber målrettet til de mest uhyrlige vækstbetingelser for eksempel i den dybe skygge på husets nordside.
Det gælder først og fremmest om at finde de rigtige planter til det sted, der skal tilplantes. Det giver altid det bedste resultat, hvis planterne får opfyldt deres krav til vækstbetingelserne, og det er af afgørende betydning ved bunddækkeetablering, at planterne vokser godt og frodigt til. En bunddækkeplante, der ikke trives og dermed udvikler sig dårligt, kan ikke modstå konkurrencen fra det aggressive ukrudt.

Havens gulvtæppe

Man kan vælge at etablere et ensartet bunddække af en enkelt art, eller man kan vælge at væve et broget tæppe af forskellige bunddækkende planter. Vælger man det sidste, skal man tage bunddækkeplanternes iboende vækstkraft med i betragtning. Nogle breder sig lynhurtigt meget voldsomt, mens andre har en mere begrænset vækstkraft. Planter, der placeres side om side, skal have nogenlunde samme vækstkraft, hvis samlivet skal blive vellykket. Alternativt vil den stærkeste plante snart tage magten fuldstændigt fra den svageste, der hurtigt vil blive overvokset og udraderet.
Af samme grund kan det være nødvendigt at "luge" lidt ud i bunddækkeplanterne med passende mellemrum, hvis de breder sig for meget på andre planters bekostning.
Der anvendes 10-15 stauder pr. kvadratmeter og 2-5 buske pr. kvadratmeter, når man planter bunddække. Jo tættere man planter, jo hurtigere kommer den ønskede effekt.
Jorden løsnes i god afstand om plantehullet, så rødderne hurtigt kan brede sig i jorden. Derefter vandes de nyplantede planter grundigt. afhængigt af jordtype og plantetidspunkt kan det være nødvendigt at vande flere gange i etableringsfasen, men ellers er planterne klar til at tage fat på deres opgave. At vokse og dække jorden og vinde kampen mod ukrudtet.

Gode bunddækkeplanter

Buske: Krybende Benved, Eonymus fortunei - Klatrehortensie, Hydrangea anomala ssp. petiolaris - Perikon-arter, Hypericum sp. - Krybende pil, Salix repens - Bunddækkende roser, Rosa sp. - Vedbend, Hedera helix -Kranstop, Stephanandra incisa ’Crispa’.
Stedsegrønne: Ene, Juniperus communis ’Green Carpet’ - Taks, Taxus cuspidata ’Nana Compacta’ - Mahonie, Mahonia aquifolium - Buksbom, Buxus sp.
Stauder: Hasselurt, Asarum europaeus - Funkia arter, Hosta sp. - Guldnælde, Lamiastrum galeobdolon, - Løvefod, Alchemilla mollis - Bispehue, Epimedium sp. - Gul lærkespore, Corydalis lutea, - Lavendel, Lavendula angustifolia - Skovjordbær, Fragaria vesca - Vintergrøn, Vinca minor.
Udvalgte artikler
Lægning af løg og knolde
Her kan du læse om, hvornår du skal lægge løg- og knolde, hvordan du lægger dem og hvilke, der skal tages op igen.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Almindelig robinie
Almindelig robinie, uægte akacie 4-6 m. højt træ med krone med tynde, tornløse grene. Små lysegrønne, sammensatte blade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kend ukrudtet
Sådan genkender du ukrudtet og såddan finder du det.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Beskæring af en prydbusk
Den vigtigste ting du skal vide om beskæring af en prydbusk er, at den måske slet ikke har behov for beskæring.
Artikel kategori: Beskæring