Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Krukker udendørs
Krukker udendørs
Krukker udendørs

Når forårssolen for alvor får varmet interessen for have- og terrassearbejdet op, er det også tiden, hvor udvalget af spændende sommerblomster til udplantning i krukker er størst.
Pelargonier, petunia og margeritter er stadig meget populære, og de gamle kendinge er i de senere år blevet suppleret med nye sorter - f.eks. hængepetunia med et hav af små blomster eller margeritter i mange farver og med fyldte blomster. Også den spanske margerit fås i et væld af farvevarianter, og kapaterklokken byder sig til med nye, sjove blomsterformer

Det handler selvfølgelig meget om smag og behag, når du skal vælge krukkeplanter til terrassen og haven. Men der er også praktiske spørgsmål, du bør tænke over.

Krukkestørrelse

Vælg en størrelse, der giver rødderne mulighed for at udvikle sig - for de traditionelle udplantningsplanter vil det sige ca. 15-20 cm jord, hvilket svarer til en krukke, der rummer 5-10 liter. Småbuske, stauder og grønne planter kræver mere jord - en krukke på 10-20 liter vil i de fleste tilfælde være passende.
Men også krukkens form har betydning. Højstammede planter har brug for en tung krukke med bred bund, så vinden ikke vælter planten.
Udendørskrukker skal altid have hul i bunden, så overskydende vand kan løbe ud - ellers begynder plantens rødder at rådne, og der er fare for, at krukkerne sprænges, når frosten sætter ind. Det vil også hjælpe på krukkernes dræn, hvis der nederst lægges et godt lag leca eller småsten - så er du også fri for, at pottejorden "løber ud" på terrassen.

Krukkemateriale

Der fremstilles krukker i mange forskellige materialer - nogle kaldes frostsikre, men det er de færreste, hvor der kan gives 100% sikkerhed mod frostskader. Krukker, der snævrer ind i toppen, er ikke velegnede til vinterbrug. Frosten vil forhindre jorden i at arbejde sig opad, og det kan betyde, at krukken revner på midten. Vend tomme krukker på hovedet, hvis de skal stå ude om vinteren. Så risikerer du ikke, at vand fryser til i bunden og skaber sprængninger.

Ler:

Lerkrukker er det mest almindelige. De fås både ubehandlede og glaserede. Ubehandlede krukker får ofte hvide skjolder på ydersiden - det er kalk fra vandet, der trænger gennem leret. Det sker ikke på glaserede krukker, der også holder bedre på vandet. Derfor kræver glasserede krukker mindre vanding. Skal lerkrukker stå ude om vinteren, bør man vælge de hårdt brændte typer - d.v.s. krukker, der er brændt ved minimum 1.200 grader. Men det er ikke en garanti for, at de ikke kan springe i frosten, så om vinteren bør lerkrukker altid placeres på en beskyttet plads.

Sten og beton:

Krukker af granit, sandsten, kalksten og beton er de mest vinterhårdføre.

Træ og pileflet:

Beholdere af træ og pileflet bør altid forsynes med en kraftig plasticdug indvendig - det forlænger holdbarheden og reducerer fordampningen fra mulden. Men husk: Der skal være dræn - og helst leca eller småsten - i bunden. Beholdere af træ og pileflet kan overvintre ude.

Metal:

Hvis du vælger zink, støbejern og bly, skal du være opmærksom på, at de ofte ruster eller tager farve efter vejret udendørs - men det har jo også sin egen charme. Krukker af metal kan som regel tåle at stå ude om vinteren.

Plast:

Plastkasser og krukker bør tages ind om vinteren.

Plantning

Der stilles store krav til de levevilkår, vi byder planter i krukker. Frilandsplanter kan trække vand og næringsstoffer fra store arealer, mens krukkeplanterne vokser på vores snævre betingelser. Vi vælger pottemuld, sørger for vand og tilfører gødning - tre faktorer, der har stor betydning for planternes evne til vækst.

Vand

Selv små planter på friland henter vand fra et stort område. I krukker er mulighederne begrænsede, og derfor er planter i krukker afhængige af jævnlig - ofte daglig - vanding. Mærk efter med en finger - jorden skal være fugtig.
Jo større krukke, jo bedre mulighed har planterne for at udvikle rødderne og dermed trække vand fra et større areal.
Vær opmærksom på, at planterne kan mangle vand selv i regnvejr - ofte danner bladene en paraply, så regnvandet ikke når ned i jorden.

Gødning

Tilførsel af næring i form af f.eks. kvælstof, fosfor og kalium er lige så vigtig for planterne som vand.. Du bør derfor specielt i sommersæsonen gøde dine planter ekstra, men behovet for gødning varierer fra plante til plante. I have- og byggecentrene finder du den professionelle hvergangsgødning – Blåkorn – som indeholder alle vigtige næringsstoffer. Det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud i de perioder, hvor du gøder.

Jord

Jorden sikrer, at planternes næringsgrundlag - vandet - ikke fordamper for hurtigt og beskytter samtidig mod direkte sollys på rødderne. Anvend en anerkendt pottejord , feks - Leca Jord - fyldt med små lecaperler, som gør det muligt for rødderne at ånde, og som lader overskydende vand løbe gennem potten, så planten ikke drukner, men blot holder jorden fugtig.
Normal havejord bør ikke anvendes i krukker, og kompost bør kun bruges, hvis den er meget velomsat - ellers får skadedyrene for gode kår.

Valg af planter

Tag udgangspunkt i farverne. Ønsker du et farvestrålende udtryk med masser af kontrast eller vil det være en fordel med én gennemgående farve - eller nuancer af den samme farve? Er krukken neutral, eller har den en farve, som du kan udnytte i helheden?
Når du har valgt farveholdning, handler det om planternes form. Hvis du vælger tætte, kompakte planter, bør du supplere med planter, der giver lethed - det kan være høje, tynde græsser eller planter, der slynger sig ud over kanten på krukken.
Og omvendt. Høje, lette planter kan med fordel kombineres med en tæt, kompakt beplantning i bunden. Lad bladene vælte ud over kanten - det skaber harmoni og variation.
Vær også opmærksom på planternes proportioner i forhold til krukkens størrelse. Enten skal det være planterne, der dominerer helhedsindtrykket - eller også skal en smuk krukke have lov til at markere sig tydeligt med mindre fokus på planterne.
Tænk også på en praktisk detalje: Vælg planter, der har samme behov for vand og gødning.

Når planterne plantes

Har dine krukker været brugt før, skal de renses for "gammel jord" og rengøres. Brug et almindeligt rengøringsmiddel og skyl efter med rent vand. Dæk bunden af krukken med leca eller småsten. Fyld krukken næsten op med LecaMuld. Tryk jorden let - især i siderne - og efterfyld med jord op til 5 cm under pottens kant. Planterne kan graves ned, når du har bestemt dig for den rigtige placering. Sørg for, at pottejord og jordklumpen på planten er ensartig fugtig, når du planter - og vand grundigt, når du er færdig.
Er jorden synlig under eller mellem planterne, kan du vælge at dække med bark eller strandsten. Vær opmærksom på, om højstammede planter har brug for støtte fra en stabil plantestok for at modstå vindens tryk. Pres stokken helt til bunds i krukken. Og til sidst et lille tip for at undgå invasion af myrer i krukken: Få bugt med bladlusene med Insektsæbe, så forsvinder myrerne også.
Udvalgte artikler
Squash og græskar
Ønsker man at tage frø fra sin egne squash eller spisegræskar er det ikke altid at anbefale, da mange af sorterne indenfor samme art meget let krydses med hinanden.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Løvfældende buske og træer
Der findes et væld af buske og træer i landets havecentre at vælge imellem. Gå forsigtigt frem og vælg nøje udfra planteanvisningerne.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Anlæg og pasning af stenbed
Stenpartiet mister hurtigt charmen, hvis man ikke passer det med ukrudtsrensning, påfyldning af ny jord og eftersyn af planterne.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Narcisser
Påskeliljer har en opsigtsvækkende blomstring, da blomsterne er sammensatte. På hver stængel dannes kun en blomst, som består af stjerneformede blosterblade og en cylinderformet bikrone. Bikronen, den såkaldte trompet, er mindst lige så lang som blosterbladene.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser