Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Kartofler - tidlige sorter
Kartofler - tidlige sorter
Tidlige sorter. Til en tidlig høst skal du bruge tidlige sorter. Det er sorter, som kan begynde at udvikle sig – det vil sige sætte spirer – på de korte dage i begyndelsen af året. Har du ingen erfaring eller personlige favoritter, kan du spørge i havecentret efter tidlige sorter. Det fremgår af etiketten på posen om sorten er tidlig, middeltidlig eller senere.

Tidligt i gang. En tidlig kartoffelavl begynder med at sætte læggekartoflerne til forspiring. Man skal tidligt i gang, men ikke så tidligt at spirene bliver for lange – så øges risikoen for, at de knækker, når kartoflerne sættes i haven, og hvis det sker, er forspringet sat over styr. Har man ikke mulighed for at give et tilskud af elektrisk lys, er det normalt fint at sætte læggekartoflerne i begyndelsen af marts. Da vil de første læggekartofler være i butikkerne.

Potter, kasser, æggebakker – alt kan bruges. Kartoflerne sættes enten i potter – enten enkeltvis eller et par stykker sammen i store potter – eller i kasser med en god pottemuld, gerne af den slags, der bruges til havens krukker om sommeren. Kartoflerne sættes, så de er halvt dækkede med jord og sådan, at en langside vender opad – jo større areal der får lys, desto flere spirer. Jorden skal holdes fugtig under spiringen, eller skrumper kartoflerne ind, men den skal ikke være drivende våd.

Masser af lys – moderat temperatur. Sæt potter, kasser og bakker med kartofler i en vindueskarm med masser af lys, og en temperatur omkring 15-18 grader. Jo varmere der er, desto hurtigere gror spiren, men det er bedre at have en kort, kraftig og stærk spire, end en lang og tynd. Hvis man ikke kan give ekstra lys, kan spirens vækst kun reguleres ved at sænke temperaturen.

Større potter, større rod. Når spiren er et par centimeter lang, kan man begynde at se til roden ved forsigtigt at løfte kartoflen. Når roden bliver større, sættes kartoflerne i potter, ligeledes med en god pottemuld, inden rødderne fra kartoflerne begynder at gro sammen. Planterne skal stadig have mest muligt lys.

Drivhus eller –bænk. Har man drivhus eller drivbænk, kan kartoflerne gro videre frem til høst i store potter og spande. Inden man sætter dem ud, plantes de over i en god stor potte, hvor der er plads til, at de kan gro videre og sætte de nye kartofler. I drivhus eller –bænk kan man også begynde at give planterne en smule gødning.

Kartoffelbedet forberedes. Samtidig kan man forberede kartoffelstykket i haven – husk at det skal være et stykke, som der ikke har været dyrket kartofler på de seneste fire år. Jorden løsnes ved en grundig kultivering med kultivatoren, tung jord kan lettes ved at tilføre sand som fræses eller kultiveres ned i de øverste 20-30 centimer jord. Derefter dækkes kartoffelstykket med klar plastic, som holdes på plads ved, at der lægges sten eller jord langs kanten. Plasticen skal fange solens stråler og varme jorden op. Husk at en let jord bliver hurtigere varm end en tung.

Udsætning. Når faren for nattefrost er ovre, normalt omkring 10-15 april, kan de forspirede kartofler sættes ud. De plantes enkeltvis uden at beskadige spiren eller rødderne. Bedet vandes, så jorden falder til omkring kartoflerne. Bedet kan stadig dækkes med plastic for at holde på varmen, men den skal nu trækkes over nogle buer, udspændt med mellemrum igennem bedet.

Tidlig høst, tidlig fornøjelse. Husk at de tidlige sorter nydes bedst direkte fra planten og i gryden. De egner sig ikke til længere tids opbevaring. Vil man have kartofler til forbrug efterår og vinter, skal man dyrke de sene sorter, der egner sig til lagring.
Udvalgte artikler
Humle
Humle er en gammel kulturplante, der bl.a. har været brugt som aromagiver i øl siden middelalderen. I 1446 blev det påbudt ved lov, at bønderne hvert år skulle plante et antal humleplanter i deres haver.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rosenhæk
Drømmer du om at få en smuk, duftende rosenhæk i din have, så er det fra sidst i september og frem til frosten binder jorden, er der perfekte planteforhold for barrodsroser.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Spinat
Så snart jorden er bekvem, kan man så. Hvis man sår med 4-6 ugers mellemrum, har man spinat hele sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lidt om beskæring
I gamle dage sagde man, at beskæringen i haven skulle være overstået sidst på vinteren eller først på foråret, inden safterne begyndte at stige i planterne. Men denne opfattelse bunder nok nærmere i anlægsgartnernes håb om beskæftigelse året rundt, end i en reel hensyntagen til selve planterne.
Artikel kategori: Beskæring