Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Jordsorter
Jordsorter
Jordsorter

Jorden er grundlaget for planternes vækst. Især jordsorten, strukturen og gødningen spiller en rolle. Jordsorten er afgørende for plantevalget. Selvom de fleste planter kan vokse overalt, passer de bedre til én jordsort end en anden. Hvis en plante ikke hører hjemme i en bestemt jordsort, mærker du det hurtigt. Sådan en plante vokser og blomstrer mindre godt end en anden af samme sort. Har du købt en flot plante, som egentlig ikke passer til jordsorten i din have, kan du tilpasse jorden til det nye købs behov.

Ler-, sand- og mosejord

Jord består af faste dele, hvorunder luft og vand. De faste dele varierer meget i størrelse.

Lerjord

Lerjord består af meget små dele, som sidder tæt op af hinanden. Derfor er lerjord tung jord med en fast struktur. Lerjord graves hvert efterår og tilføjes organisk materiale, såsom selvlavet kompost. Om sommeren løsnes overfladen ved jævnligt at skuffe. På den måde er rødderne sikker på tilstrækkeligt ilt.
Idet lerjord nemt kan fastholde vand, behøver du næsten aldrig at vande. Derimod bliver der i våde perioder nogle gange vand liggende. Gå da ikke hen over jorden og giv vandet tid til at synke.

Sandjord

Sandjord består af store dele, som er stablet løst over hinanden. Planter i sandjord mangler næsten aldrig ilt, men tørhed kan give problemer. Derfor anbefales det at tilføje en stor mængde organisk materiale til jorden inden beplantningen og at vande jævnligt i de tørre perioder. Med vand skyldes gødningsstoffer også væk. For at planterne kan vokse godt, skal du give gødning hvert forår. Ved hurtigt voksende planter gøder du endnu en gang i maj og juni.

Mosejord.

Mosejord er en blanding af jord med fortærede og halvt fortærede planterester. Mosejord er altså fra naturens side udstyret med organisk materiale. Det er et problem, at jorden nogle gange er for våd, eller at grundvandsstanden er forholdsvis høj. Det kan afhjælpes ved at plante træer, buske og stauder på en lille forhøjning. Derved kan rødderne trænge længere ned i jorden, hvorved de får et længere liv.

Liv i jorden

En sund jord er en aktiv og levende jord. Der er plads til mange bakterier, skimmel, insekter, orme, men også til f.eks. en mus eller muldvarp. Dette liv er nødvendigt for at få og fastholde en løs, frugtbar og sund jord.

Kalkfattig og kalkrig jord

Jordarterne adskilles fra hinanden på forskellige måder. Der findes ler- og sandjord, men også humusrig og humusfattig jord. Derudover findes der kalkfattig og kalkrig jord.
Hvis der er meget kalk i jorden, er pH-værdien under 7. Neutral jord har en pH-værdi på ca. 7. De fleste planter trives bedst, når jorden er neutral eller lidt sur. Nogle planter, som f.eks. lyngarter, rhododendron og azalea, foretrækker meget sur jord. Ved hjælp af en lille test kan du let fastslå surhedsgraden i jorden. Når jorden er for sur, gødes den med kalk om efteråret. Kalk bidrager til en god jordstruktur og er vigtig for alt livet i jorden. Desuden sørger dette stof for, at næringen i jorden frigøres til planterne. For meget kalk er dog heller ikke godt for de fleste planter. Man anvender derfor sur gødning eller tørv i kalkrig jord.
Udvalgte artikler
Gårdhave
De fleste mennesker forbinder næsten altid gårdhaven med sydlandske haver. Karakteristisk for sydlandske gårdhaver er deres store frodighed.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Rynkeblad
Stedsegrøn busk i gedebladfamilien, hjemmehørende i Kina. Den dyrkes som prydbusk for de dekorative, store, rynkede blades skyld. Blomsterne er hvidlige, og frugterne først røde, senere sorte
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Karse
Karse er en hurtigvoksende krydderurt, der kan dyrkes året rundt i vindueskarmen. Dens eneste krav er rigelig fugtighed under væksten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Avokado
Avocado er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Frugten (avokado) er vitaminrig (især B-, E- og K vitamin) og meget rig på umættede fedtsyrer.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser