Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Haven i skygge
Haven i skygge
Haven i skygge

Med de rigtige planter kan du skabe en lille lund, en oase af kølighed på varme dage, hvor solen bager ned. Det grønne lys, den rolige stemning, duften og frodigheden skaber en atmosfære, som er perfekt til afslapning.

Når den skyggefulde have har ry for at være besværlig, er det alt andet end retfærdigt. Det er jo rigtigt, at solelskende sommerblomster og stauder trives dårligt under skyggefulde forhold, men der findes masser af planter – også farverige, blomstrende haveplanter – som kun udfolder deres skønhed, hvis sollyset filtreres.

Grønne parasoller

I haven kan de skyggefulde forhold skyldes både træer og bygninger, hegn og hække. Men skyggen er aldrig total. Selv på husets nordside, hvor solens stråler aldrig når, er der lys. Solstrålerne reflekteres nemlig fra omgivelserne og giver trods alt energi til plantevækst. Lysmængden er bare så begrænset, at kun specialiserede planter kan klare sig.

Nogle træer egner sig bedre end andre til den lille skov i haven. Det er et spørgsmål om kronens og rodnettets tæthed. Mens fx bøg, kastanje og birk har kraftige rodnet, der suger vand til sig fra et stort areal og efterlader jorden knastør, er træer som ildløn, Acer ginnala, hanesporetjørn, Crataegus crusgalli, bærmispel, Amelanchier laevis, paradisæble, Malushybrid, hjertetræ, Cercidiphyllum japonica, mirabel, Prunus ceracifera, og kirsebærkornel, Cornus mas, mindre grådige og efterlader både masser af lys og vand til bevoksning under kronerne. Frugttræer er meget velegnede som grønne parasoller.

Hvis jorden er fuld af rødder, så det er umuligt at grave et hul til en plante, kan du fylde et ekstra jordlag på. Det behøver ikke være mere end 15-20 cm tykt for at give en god start til nyplantede stauder. Der må dog ikke fyldes jord omkring træernes stammer.

Blomstrende skovbund

Skovbunden i den lille haveskov kan blive både frodig og farverig, men resultatet bliver ofte smukkest, hvis man holder sig til naturnære planter. Derved forstærkes skovbundsstemningen en ekstra tak. Der er mange smukke bladplanter med iøjnefaldende løvfarver, søde blomstrende stauder og mange små, kønne buske, der passer perfekt til formålet.

Plant fx buskene surbær, Aronia melanocarpa, konvalbusk, Clethra alnifolia, kristtorn, Ilex aquifolium, pieris, Pieris japonica, fjeldribs, Ribes alpinum og måske rododendron, Rhododendron.

Suppler med blomstrende stauder som høstanemone, Anemone japonica, storkenæb, Geranium macrorrhizum, kærminde, Omphalodes verna, guldnælde, Lamiastrum galeobdalon, bispehue, Epimedium versicolor, sølvlys, Cimicifuga racemosa, liljekonval, Convallaria majalis, og gul lærkespore, Corydalis lutea.

Understreg stemningen med smukke bladplanter som funkia, Hostahybrid, vinterglans, Pachysandra teminalis, hasselurt, Asarum europaeum, og forskellige bregner.

Græs i skyggen

Enhver, der har have med græsplæne, ved, at plænen er betydeligt sværere at holde de steder, hvor den ligger skygge. Græsset vokser ikke særligt godt, og mosset vinder mere og mere frem. Problemet er, at de græsarter, der indgår i standard plænegræsblandinger, er solelskende arter, der trives dårligt i skygge og derfor klarer sig dårligt konkurrencen med mosset.

Det kan godt lade sig gøre at få en flot græsplæne under skyggefulde forhold, men det kræver, at græsarterne i plænen trives med forholdene. Der findes græsfrøblandinger til haven, der netop er sammensat af sådanne arter. September måned er et godt tidspunkt at så græs.

Mens der sjældent er problemer med bladlus og andre insekter i den skyggefulde
have, kan snegle give anledning til mange ærgrelser, når de grådigt guffer planterne i sig. Snegle æder mangt og meget, men de har deres livretter. Er haven snegleplaget, er det derfor ikke en god ide at plante fx funkia, hasselurt og julerose, som sneglene elsker at gå om bord i. Til gengæld er planter som høstanemone, astilbe, bispehue, frøstjerne, storkonval, fingerbøl og bregner mindre eftertragtede af sneglene. Husk også, at tudser og pindsvin hjælper med at holde sneglebestanden nede. Forholdene i den skyggefulde have er heldigvis også ideelle for disse hjælpere.
Udvalgte artikler
Stormhat
Hele planten er meget giftig, specielt frø og rod. Den indeholder akonitin og nærtbeslægtede alkaloider.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Guide til den gode købsaftale
Købsaftalen er uden tvivl det vigtigste dokument, som du har med at gøre i bolighandel. Det er nemlig den, som danner grundlaget for skødet og er dokumentation for de aftaler, som sælger og du indgår ved handlen.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Stribet Kanariegræs
En farverig, bunddækkende græs med de mange hvide og grønne længdestriber på de overhængende blade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Såjord / Plantejord
Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet.
Artikel kategori: Alt om Haven