Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » November
November
November

Frost i drivhuset

Selv i drivhuset kan temperaturen let komme ned under frysepunktet på nætter med bare nogle få graders frost. Hvis man har planter her, som ikke tåler frost, skal man sørge for at tage disse ind eller dække dem til.

Kål

Nogle kål er vinterhårdføre, men ikke alle. Grønkål og palmekål er tåle vinterfrosten og også enkelte sorter af rosenkål. Savoykål er kun delvist hårdfør, dvs. den tåler frost ned til -7 grader C. Rødkål, hvidkål, spidskål og efterårssorter af rosenkål er ikke hårdføre og tåler kun ganske let nattefrost. Dæk dem godt mod nattefrosten eller tag dem op og læg dem et beskyttet sted.

Æbler og pærer

Både æbler og pærer tåler frost ned til ca. -3-4 grader C, men det er en dårlig idé, at de udsættes for det igen og igen. Stil dem, hvor der er koldt, men frostfrit. Husk også at checke kasserne for rådne frugter, som fjernes med det samme. Og se til at musene ikke har fundet vejen derhen.

Pyntegrønt

Hvis man nænner at klippe af sine stedsegrønne træer og buske, kan man nu mulighed for at hente lidt pyntegrønt ind fra egen have og lave flotte dekorationer med friskklippet grønt. Også mange frøstande kan tørres og bruges i dekorationer. Der er mange penge at spare på hjemmelavede dekorationer og kranse, og det er samtidig sjovt at arbejde med. Derudover holder de ofte længere end det pyntegrønt man køber i butikkerne, som tit er flere uger gammelt.

Fugle

Efteråret er de store fugleflokkes tid, hvor mange fugle flyver til varmere egne, så de kan overleve vinteren - nogle flyver om natten, andre om dagen. I haverne kan vi på denne tid især om morgenen opleve fugle, som vi ellers ikke bemærker resten af året. Hen på efteråret er specielt solsorten godt i gang med at spise bær og nedfaldne æbler. Fuglesangen er i disse måneder meget begrænset, men rødhalsen kan stadig høres.
Det bliver stadig sværere for de små fugle at finde føden selv efterhånden, som kulden sætter ind. Sørg derfor for at fylde foderautomater med frø og foderspiraler, -pinde og lign. med mejsebolde, så fuglene kan fylde maverne og holde på varmen.

Køkkenhaven

Har du ikke fået kartoflerne op, så er det nu. Når kartofler er gravet op skal de tørres. Herefter skal de sårheles. Det kan nemlig ikke undgås at de får nogle skrammer i skinnet, når de tages op. Opbevares de i 14 dage ved en temperatur på 12- 14 grader, så heler de af sig selv. Derefter skal de opbevares ved 3-4 grader.
Stik mod alle regler er der her et tip, som mange har gode erfaringer med. Det kræver dog man først har tørret og sårhelet sine kartofler.
Grav et dybt hul i køkkenhaven og læg halm i bunden. Derefter kartofler ovenpå og et nyt lag halm. Herefter vandes halmen, så den er våd, og kartoflerne vil så holde sig friske i lang tid. Den våde halm gør det også vanskeligere for frosten at nå kartoflerne. Dæk med en træplade, en vintermåtte eller andet.
En lettere metode er at købe en flamingobeholder. Den er meget velegnet til opbevaring af alle de afgrøder, du ikke har plads til i den kælder, du ikke har. Flamingobeholderen kan købes i de store byggemarkeder. Men tjek altid temperaturen. Bliver det rigtig koldt, så pak også tønden ind.

Kompostbunken med haveaffald bugner. Dæk stadig køkkenhaven til med et lag kompost. I en sund jord lever millioner af mikroorganismer, der venter på mad. Omdannelsen kræver kvælstof, så der er minimal risiko for udvaskning.
Kompost i haven er først og fremmest et jordforbedringsmiddel. Den har først gødningsværdi af betydning, når den tilsættes dyregødning. Lægges det på jorden, får du indirekte gødning i form af de mineraler, der frigives fra de mikroorganismer, orme o.l., som bearbejder de døde planter.

Prydhaven

November er som oktober fortsat en rigtig god plantemåned. En bøgehæk skal plantes i november. Den kan godt plantes i oktober, og nogen hævder ligefrem, den kan plantes det meste af året. Nyere forskning fastslår, at hække plantet i november, klarer sig bedst. Først i november går bøgen for alvor ind i hvileperioden.
Træer der skal flyttes, kan med stort held flyttes nu. Bedst er det at forberede operationen, ved et år forinden selve flytningen, at skære rødderne over en meter fra selve stammen. Så sætter de en masse ny skudspidser, der danner baggrund for et nyt rodsystem.
Vinterasters og mange andre stauder, der normalt har smidt pragten sidst i oktober, står stadig og strutter i staudebedet. De stauder der har sagt farvel til sommeren, har det bedst ved at få lov til at blive stående uklippede. De lange stilke værner mod frosten, og pynter mere end en bar og gold jord. Husk at få knolde op, som ikke tåler frost, inden det er for sent.
Også roser plantes nu. Skær alle beskadigede rødder tilbage. Grav et dybt bredt hul, så rødderne ikke klemmes sammen, men kan spredes ud. Dæk derefter jorden med et godt lag grov kompost af blade, halm og smågrene. Nogle dækker med spagnum, men det har den dårlige egenskab, at det suger meget vand, og bliver til en isblok, når frosten kommer.

Og så lige huskelisten:

Ryd op i haven for vinteren.
Rens fuglekasser og læg mad ud til fuglene.
Lad være med at lave bål. Før bunken er kontrolleret for overvintrende dyr.
Fortsæt med vintergravning.
Rens eller kasser gamle potter og skåle.
Plant barrodede træer og buske samt nyindkøbte roser.
Beskyt sarte og nyplantede buske mod frost og blæst.
Læg tulipanløg.
Sørg for at få plæneklipperen til service.
Lad være med at gå på plænen når det er frostvejr.
Isoler krukker og potter som skal stå ude om vinteren.
Installer opvarmning i havedammen og væksthuse.
Plant frugttræer og frugtbuske.
Del rabarber.
Vinterbeskær frugttræer og frugtbuske.
Isoler væksthuset.
Beskyt sarte planter mod vintervejret.
Begynd at drive ridderstjerne i blomst til jul.
Plant udplantningsplanter til forårsblomstring.
Læg hvidløg.
Begynd at vinterbeskære løvfældende træer og buske.
Beskær vinen i væksthuset.
Udvalgte artikler
Rosenmandel
Rosenmandels blomstring er fantastisk. Allerede når bladknopperne begynder at briste, er sidsteårsskuddene helt dækket af sart rosenrøde, fyldte blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Valnød
Almindelig Valnød (Juglans regia) eller blot Valnød er et stort, løvfældende træ med en bred, uregelmæssig krone og svære, bugtede grene.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rød kornel
En løvfældende busk, der trods de manglende blade er en farverig oplevelse i vinterhalvåret takket være de skinnende orangefarvede grene. Det er en velformet busk på et par meter med kompakt, opret vækst. Midt i maj springer bladene ud, og næsten samtidig blomstrer busken med små skærme af cremefarvede blomster. I september-oktober udvikles blåsorte bær, som fuglene hurtigt guffer i sig.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Haven til børn
En sandkasse giver med garanti mange timers fornøjelse, men der er andre måder at gøre haven sjov for dine (børne)børn.
Artikel kategori: Planer og tegninger