Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » Maj
Maj
Maj

Tomatplanter i drivhuset

Hvis tomatplanterne er ranglede, og der er langt op til de første store blade, kan man plante dem et stykke dybere i jorden, end de har stået i potterne. De udvikler så nye rødder fra det stykke stængel, som nu er begravet under jorden. Samtidig kommer den første klase tættere til jorden, og der bliver dermed plads til flere klaser, inden planten når loftet af drivhuset. Når tomatplanten vokser til, bør den støttes af en tomatspiral eller bindes op i snore i loftet.
Peber og chili er mere sarte end tomater, og bør flyttes ind fra drivhuset, hvis nætterne er for kølige. Agurk og melon bør man vente med at plante ud, da de ikke trives ved lavere jordtemperaturer end 18 grader.

Såtid

Maj er måneden hvor stort set alle frø kan sås, og hvor små kimplanter kan plantes ud i jorden. Begyndelsen af maj kan dog ofte stadig være kold og de spæde planter bør derfor dækkes med fiberdug. Sørg for at vande omhyggeligt ved såning og plantning - gerne både i sårillen og når frøene er sået. Se bag på frøposerne, hvornår de enkelte sorter kan sås - men vær samtidig opmærksom på temperaturen, da den også i maj kan svinge meget og give nattefrost. Man kan med fordel lægge ærter i blød i 12 timer ved sturetemperatur inden såning.

Sommerblomster

Sommerblomster sætter kulør på haven, hvad enten man har sine bede smukt afstemt i bestemte farvenuancer eller om man blander farver og former helt tilfældigt. Man kan f.eks. så stauder, som blomstrer år efter år. Normalt blomstrer disse først året efter såning, men i Albertines Have's sortiment er der en hel serie af stauder, som blomstrer allerede det første år. Herefter har man så glæde af dem igen og igen. Sørg for at sætte staudeholdere op omkring blomsterne i god tid, så de ikke når at vælte i vinden, og når stænglerne alene ikke kan bære. Når man sætter sine sommerblomster ud i haven eller sår dem direkte på blivestedet, skal man på frøposen huske at checke, hvor høj blomsten bliver, så man sætter de laveste forrest i bedet og de højeste bagerst.

Udtyndning

De fleste grøntsager skal udtyndes for at give det optimale udbytte. Står planterne for tæt, hæmmes de i udviklingen og mange, især rodfrugter som bl.a. gulerødder, bliver ikke til ret meget, hvis de står alt for tæt. Sørg derfor for at trække nogle af planterne op, inden de bliver for store, så de tilbageblevne kan vokse sig store og kraftige. Der findes anbefalede planteafstande bag på frøposerne, som man kan følge så godt, som det er muligt.

Ukrudt

Ukrudt spirer op af jorden med en vældig fart nu. Bar jord bliver dækket af grønne planter overalt, og hvis vi ikke selv sørger for at holde ukrudtet nede, vil det snart dække jorden helt. Det er især vigtigt at fjerne ukrudtet fra rækkerne med løg, da de dårligt tåler konkurrence fra andre planter. Deres rødder er ikke specielt dybtgående, så de har brug for al det vand og næring, der er til rådighed i de øverste 25-30 cm jord. Ukrudtet bør hakkes mindst en gang om ugen i øjeblikket, hvor det vokser med en vældig fart. En hurtig og nem løsning er GardenLine Ukrudtstop, der bør bruges allerede tidligt på sæsonen de steder, hvor ukrudtet skal fjernes helt og nemt. Endelig kan man inden, man sætter sine planter i jorden, lægge en såkaldt ukrudtsdug ud. Den er særdeles effektiv!

Nye jordbær

Nye jordbær kan med fordel plantes ud nu. Så er du ny haveejer, kan du sagtens nå at få jordbær på bordet, når børnene holder sommerferie. Køb sorterne efter hvornår de modner. Det er jo ærgerligt, hvis den sort du vælger netop modner, mens du er tre uger i Frankrig. Du kan få sorter, der stort set afløser hinanden med bær hele sommeren.

Slå plænen, men ikke for hårdt

Nu starter den lange seje slåskamp med plænen. Klip med højt skær i starten, så planten kan få lov til at danne et godt rodnet. Det kræver grønne blade og jo større overflade jo bedre. Undgå i det hele taget at klippe under tre centimeters højde.
Huskede du at give gødning i april, så vent til juni med at gøde igen. Har du givet organisk gødning, så slap af resten af året. Her skal kun gødes en gang.

Og så en huskeliste:

Vær forberedt på at beskytte planter hvis der er udsigt til nattefrost.
Planter vandes regelmæssigt efter behov.
Forårsblomstrende buske beskæres efter behov.
Urteagtige stiklinger ( forårsstiklinger) tages af buske.
Buksbom og andre formede hække beskæres let.
Clematis Montana beskæres efter blomstring.
Tag stiklinger af stauder.
Skær forårsblomstrende stauder tilbage og del dem.
Georginer plantes ud.
Unge planter beskyttes mod snegle.
Forårets udplantningsplanter fjernes og sommerens udplantningsplanter afhærdes.
Enårige planter og grøntsager der er sået på blivestedet udtyndes.
Fisk skal fodres regelmæssigt og vandplanter skal tilføres specialnæring..
Gød og lug plæne regelmæssigt.
Ikke-hårdføre grøntsager såes på blivestedet eller plantes ud.
Afgrøderne beskyttes mod gulerodsfluen.
Fortsæt den kontinuerlige såning af grøntsager.
Fjern al frostbeskyttelse fra frugttræer og begynd beskæring af spalierede blommer og kirsebær.
Sørg for ventilation i væksthuse og vinterhaver og tænk over hvordan der skabes permanent skygge om sommeren.
Så eller udlæg nye græsplæner, før end det bliver for tørt.
Plant de sidste stedsegrønne buske.
Så toårige planter til næste års forårsudplantning.
Kontroller regelmæssigt planterne for tegn på angreb af sygdomme eller skadedyr og tag problemerne i opløbet.
Udvalgte artikler
Persille
Er en grøn, to-årig krydderurt, som er meget udbredt i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning og den er en af de mest brugte i dansk madlavning. Bladene anvendes på samme måde som koriander, men persille har en mildere smag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomster i vand
I Blomster i vand fortæller Margit Engen og Peter Bilde Fogh om det, de fleste af os har brug for
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Plantning af bøgehæk
Vi har i Danmark en stor tradition for at plante hække. Vi planter hække rundt om vores huse, så vi tydeligt markerer, hvad der er mit og dit! Indenfor de seneste 20 år har havearkitekter anbefalet hække til andet end skæl mod naboen.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Sømandstrøst
l en hast kan denne plante forveksles med den Sydamerikanske Dieffenbachia, men den kommer fra Indonesien og hedder Aglaonema Commutatum.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser