Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » Marts
Marts
Marts

Såning

Mange frøsorter, både grøntsags-, blomster- og krydderurtefrø kan sås i marts i minidrivhus eller tørvepotter.
Man kan så både tomat, agurk, chili, peber, selleri, porre, salat, kål med mere i opvarmet drivhus nu - kig på frøposerne, hvor der står, hvilke frø, der er drivsorter og dermed velegnede til dette formål. Også blomsterfrø som tagetes, lathyrus og tallerkensmækker kan sås til udplantning, da de ikke kræver så høje spiringstemperatur.
Det er bare med at komme igang og tage forskud på forårets og sommerens glæder.

Omkring midt i marts kan man godt prøve at så et hold sommergulerødder på friland, hvis ikke jorden er frossen. De bør dog dækkes først med plast, siden med fiberdug. Også persille har god mulighed for at få succes med på nuværende tidspunkt.

Omkring midt i marts kan man godt prøve at så et hold sommergulerødder på friland, hvis ikke jorden er frossen. De bør dog dækkes først med plast, siden med fiberdug. Også persille har god mulighed for at få succes med på nuværende tidspunkt.

Lathyrus

Hvis man tidligt vil have blomster på sin lathyrus, skal de også sås her midt i marts i vindueskarmen eller drivhuset. Frøene er hårde og ret store og kan have svært ved at suge fugtighed nok. Det er derfor en god idé at lægge frøene i lunkent vand i 12-24 timer inden såning. Man kan med fordel også slibe frøene lidt med groft sandpapir. Der er mange smukke lathyrussorter i Albertines Have's sortiment.

Tomat

De tidligt såede drivhustomater har allerede nu fået et eller flere hold blade alt efter såtidspunktet og skal plantes i større potter. Det er vigtigt at plante tomaterne om, så snart rødderne har gennemvævet hele potteklumplen, idet tomater standser væksten, hvis de står i for små potter.
Frilandstomater skal først plantes ud, når risikoen for nattefrost er ovre.

Hvidløg

Hvis man ikke nåede at sætte hvidløg i efteråret, så har man chancen nu, hvis det er tørvejr, og jorden er til at bearbejde. Hvis løgene sættes senere end først i marts, risikerer man, at de bliver væsentlig mindre.

Rengøring af drivhuset

Drivhuset skal gøres rent og klar til den nye sæson. Det rengøres bedst i brunt sæbevand, som spules efter med rent vand. Er det grønt af alger, anbefales GardenLine Algestop, som er effektivt hertil. Det er vigtigt at få gjort ordentligt rent i sprækker og revner, hvor skadedyr kan have overvintret.
Jorden i drivhuset bør dækkes med plast, så det bliver varmet lidt op inden man skal begynde at så.

Løgblomster

Vintergæk, krokus og narcisser lyser op i haven i deres friske farver.

Oprydning og lugning

Selvom solen skinner dejligt om dage, så er jorden stadig kold. man kan dog alligevel godt begynde at hakke det ukrudt op, som har overlevet vinteren eller det, der netop er spiret frem. Få luget under hækken og omkring roser, træer og frugtbuske.

Beskæring

Man kan nu begynde at skære den visne staudetop ned og tiden er ligeledes inde til at beskære efterårshindbær og brombær. Det er dog endnu for tidligt at beskære roserne. Spørg evt. på en planteskole for at være helt sikker på, hvilke buske og træer man kan beskære og hvornår.

Kartofler

De tidlige kartofler kan lægges så snart jorden er 8 grader. For at fremme temperaturstigningen i jorden kan man dække jorden med plastfolie. Man kan checke den nøjagtige temperatur med er jordtermometer, der stikkes ca. 10 cm ned i jorden. Husk at nætterne altid er koldere.

Gødning til plænen

Kampen mod mos starter hovedsalig i marts. Mos elsker skygge og en ikke for gødet jord. Derfor kan du med fordel gøde din plæne. Brug en organisk gødning (dyregødning i pilleform), hvis du vil slippe lettest om ved slåningen af dit græs. Græs vokser lidt langsommere, men lige så godt, når det får organisk gødning frem for NPK gødning eller kunstgødning (som det lidt forkert kaldes). Her skal du regne med 10 kg pr. 100 kvadratmeter. Det gives når græsset igen begynder at gro, det vil sige i marts eller april, og som regel kan du nøjes med at give denne type gødning en gang om året.
Hvis du vælger NPK plænegødning, starter du sidst i marts med 2,5 kg pr. 100 kvm. Det følges så op i juni og september med samme dosis.
Husk at selv om der står helårsgødning på posen, betyder det ikke, at gødningen kun skal strøs ud en gang, men at gødningen er sammensat, så den kan bruges hele året.
Det er også altid godt at rive plænen og give den luft. Men skal det gøres, så vent til april, så er der mere tørt og et mere fast rodnet på planterne.

Og alt det andet

Marts måned er en super plantemåned for alt løvfældende og alt med klump. Tjek rodnettet når du køber. Der skal være lyse spidser og mange små trevlerødder, så kommer planten hurtigere i gang. Fyld endelig ikke hullet op med en masse spagnum og super jord, så har rødderne tilbøjelighed til at blive der og ikke søge ud. Bland den opgravede jord med lidt spagnum eller fuldt omsat kompost og fyld det i hullet. Træd til så planten ikke står og rokker i hullet, så slider den meget let hul i barken nede ved roden.

Drivhuset

Så var der lige sæben
Drivhuset venter på en gang brun sæbevask. Kom ind i alle kroge og få renset godt ud.
Tidlige grønsager kan sås, især hvis der dækkes med plast i drivbænk eller i drivhuset. Det gælder for eksempel salat, radiser, tidlige blomkål, dild og kørvel. Grav en klump rabarber op og lad den udfolde sig som årets første grøntsag inde i drivhuset.
Sår du inde i potter, kan du nu så tomat, aubergine og peber til drivhuset samt selleri til senere dyrkning udendørs.


Og så lige en huskeliste:

Nøgen jord i bede af alle typer dækkes.
Stedsegrønne buske flyttes.
Buskroser beskæres.
Buske med dekorative vinterskud beskæres.
Buske formeres ved aflæggere.
Stauder der er for sammengroede, graves op og deles.
Tag stiklinger af georginknolde.
Plant sommerblomstrende løg og knolde.
Så ærteblomst på blivested eller plant frøplanter, som er formeret indendørs, ud. Fjern skudspidsen for at fremme sideskudsdannelsen.
Så enårige planter på blivestedet.
Genså nøgne pletter i græsplænen.
Begynd regelmæssigt at klippe græsset.
Sæt pumperne i havedammen og begynd at fodre fiskene.
Så grøntsager på blivestedet og sæt småplanter ud til afhærdning.
Læg tidlige kartofler og plant asparges.
Beskyt blomstrende frugttræer og frugtbuske mod forårsfrost.
Så delvist hårdføre enårige og andre ikke-hårdføre udplantningsplanter under beskyttede forhold.
Vand stueplanterne regelmæssigt nu, hvor det er varmere i vejret.
Plant de sidste barrodede træer, buske.
Det er sidste chance for at plante vintergæk og krokus.
Anbring plantesække i drivhuset, så de kan varmes op før tilplantning.
Sæt støttepinde og andre former for støtte til planterne, før de endnu rigtigt har brug for det.
Udvalgte artikler
Fokus på rengøringsmidler
En god og effektiv rengøring kan klares med ganske få produkter og hjælpemidler. Så du behøver ikke, at have et helt arsenal af rengøringsmidler stående.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Radise
Radise er en af vore hurtigtvoksende drivhuskulturer. Den tåler lav temperatur og udvikles godt selv under dårlige lysforhold.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tagrender
Moderne tagrender er en fantastisk opfindelse. De sørger for, at vandet fra taget bliver ledt væk, så man hverken får det i hovedet eller skal sjaske igennem det på fliser og gange.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Klatrehortensia
Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, er en spændende, skulpturel klatreplante, der aldrig rigtig mister sin glans uanset årstiden. Den har selvfølgelig sine højdepunkter: Når bladene folder sig ud og dækker muren eller væggen som en frodig, grøn gobelin. Eller når blomsterskærmene midt på sommeren giver opvisning i lethed og ynde. Men klatrehortensia er dejlig året rundt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser