Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Altanhaver
Altanhaver
Altanejerne er en stor gruppe

Hvis alle landets altaner blev udnyttet så meget, som det virkelig er muligt, ville det sætte uanede spor i havebrugsstatistikken. Ikke alene fik vi nye hundredtusinder af plantedyrkere, men det ville også være en meget avanceret gruppe havefolk.

Omsætningen af altankasser, jord, gødning, udplantningsblomster og meget udstyr ville stige - til gavn for alle.

Men det vigtigste var nok, at alle disse hundredtusinder kunne mærke på deres krop og især sjæl, at arbejde med planter er det mest afstressende af alt. Og dermed ville altanerne få samfundsmæssig betydning.


Et paradis i kasser

Planter gror fortræffeligt i kasser, måske endda bedre end på den åbne jord i haven. For i altankassen er alle dyrkningsbetingelserne optimale.

Vi kan skaffe den helt rigtige jord, den helt rigtige gødning, og vi kan holde fugtigheden, som den skal være. Det kræver ganske vist en indsats, men til gengæld er tilfredsstillelsen så meget større.

Man er virkelig en fin gartner, når man kan fremvise en frodig altankasse. For altankassen tørrer ud på få timer, når solen brænder, og rødderne svides, hvis vi ikke doserer gødningen rigtigt.

Altanplanter har det som fisk i et akvarium. Og både akvariet og altankassen er en lilleverden, et sandt paradis.


Altan = udestue

Altanhaver er ikke bare kasser og planter. Et sivtæppe på gulvet, et bord med et par vejrfaste stole, en sjov sten, en smuk krukke, et solsejl, et espalier, og frem for alt en hyggelig lampe til de lune aftener.

Alt det gør altanen til lejlighedens bedste stue i sommermånederne. Og det er slet ikke så få måneder endda.

Altanen er lunere end haven, og man har mulighed for at strække sæsonen med løgplanter, stedmoder mv.


Hvor meget kan altanen bære?

Altanjorden kan veje et helt ton

Altanen kan give efter, hvis vægten bliver for stor. Hvad der kan veje mest, uden at altanejeren tænker over det, er den jord, der er nødvendig til planterne. En kubikmeter god havejord vejer nær ved et ton - dvs. hele 1000 kg - når den er vandet.

Store vækster kræver ret store mængder jord, og man skal ikke bære al jord ud på en gang.


Konstruktøren ved bedst, hvad altanerne kan bære

Prøv at finde nogen, der ved hvor meget din altan kan bære, og beplant altanhaven derefter. Glem ikke at tage personvægten i betragtning - altanejeren selv - og familiens øvrige personer. Alle skal måske beundre forårets første vækster samtidigt!


Plante beholderne kan samle meget vand

Hvis altanen ikke er i læ for regn, vil en lang, våd sommer øge altanens vægt betydeligt. Beholdere, der fyldes med regnvand, fordi de ikke er ordentligt drænede, kan blive dobbelt så tunge, som hvis man havde plantet dem til.


Nu kommer den lette vulkanjord

Ved at udskifte mineralerne i plantejorden - det vil sige sandet - med lettere materialer som f.eks. det vulkanske men desværre lidt dyre alternativ perlit, kan man slippe af med mange unødvendige kilo - uden at det går ud over væksternes kvalitet. Snarere bliver kvaliteten bedre, da netop perlit, foruden at være let, også har andre værdifulde egenskaber, som sandet ikke har.
Bl.a. er perlit mere fugtholdende.

Specialjord med lav vægt kan i øvrigt allerede købes.


Tag hensyn til naboerne

Spildevand er værst

Vand fra overboens altan - store tunge dråber i morgenkaffen eller et veritabelt brusebad - kan bringe det fredeligste menneske ud af balance, især hvis »bygen« gentages og ikke bare kommer dråbevis.

Vandspild fra altanhaven skyldes næsten altid uegnede beholdere.


Afløb er vigtigt

Overskudsvandet må opsamles under plantekassen. Det må simpelthen ikke løbe ud på altangulvet og ned til naboen. Sådanne forhold er helt uacceptable, især da vand fra altan beplantning ikke er rent men blandet
med jord og gødning. Også altanejerne selv generes af den slags defekter.


Uindbudte gæster

Klatre- og slyngplanter, der vokser kraftigt, besøger uden videre naboen på altanen ovenover. Indgangsdøren kan være meget diskret, det er faktisk nok med en smal sprække. Når den er nået vel op til overboen, breder den sig måske ganske hæmningsløst.

Undersøg derfor nu og da, om de høje planter holder sig hjemme. Men man kan naturligvis også tale med naboerne om det. Måske vil han eller hun meget gerne være vært for de uindbudne gæster.


Vælg planter efter verdenshjørne

Der kommer lys på alle altaner, også de nordvendte. For planternes vedkommende er der dog forskel. Nogle behøver mere, andre mindre lys.

I plantehandelen findes der planter til alle forhold. Ingen altanejer behøver derfor at være uden vegetation.


Planter til den nordvendte altan

Ribs og solbær i espalier eller på stamme.
De fleste løgblomster og stauder som Astilbe, Forglemmigej, Hasselurt, Lungeurt, Vinca, Fredløs.
Sommerblomster som Fuchsia, Begonia og Tagetes.
Slyngplanter af mange slags, f.eks. Clematis alpina, Humle, Klatrehortensia, Vedbend, Tobakspibeplante og Vildvin. Buske som Blåbær, Snedrivebusk, Ranunkelbusk, Hortensie, Liguster, Mahonie, Japansk Ahorn, dog ikke i
almindelige altankasser. De kræver større jordvolumen.


Planter til øst- og vestvendte altaner

De fleste planter trives på altaner i de to nævnte verdenshjørner. De byder tilmed de bedste forhold for f.eks. roser.


Planter til den sydvendte altan

Her trives køkkenurter som kartofler, radiser, salat m.fl. og næsten alle krydderurter.
Også frugttræer og frugtbuske, ligesom solelskende prydplanter som Asters, Blåregn, Heliopsis, Potentilla, Sedum, Coreopsis, Sommerfuglebusk,Æorsythia. Farvevisse blomster som Kongelys, Floks, Natlys, Nepeta, Tamarisk, Rudbeckia, Nelliker, Solhat, Anaphalis, Husløg m.fI.

Hvis altanen har læskærm, kan blomster, der ikke tåler ubegrænset sol, stilles i dens skygge
Udvalgte artikler
Miljøplanter
Når vi dyrker vor have, er vi små amatører, som forsøger at gøre naturen kunsten efter. Nogle gange lykkes det, andre gange trives planterne ikke tilfredsstillende, og de angribes af sygdomme og skadedyr.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bunddækkende
Her er en meget kort beskrivelse af de bunddækkende planter du kan se billeder af i billedgalleriet under bunddækkende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Almindelig Ene
Den almindelige, vildtvoksende ene er vor mest hårdføre nåletræ. Den rene art anvendes sjældent i haven, men desto mere anvendes et stort antal varieteter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gul Thuja
Der er delte meninger om gule nåletræer. Nogle mener, de ser sygelig ud, mens andre synes, de gule former netop egner sig til at skabe farvekontrast til forskellige grønne toner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser