Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Græstyper
Græstyper
Græstyper

Hvad er der i frøposen?

Når du køber græsfrø får du en blanding af græsarter og sorter. Ved at variere sammensætningen af disse får du en græsplæne med hovedvægt på bestemte egenskaber og formål. Her beskrives de typiske 3 arter som en blanding består af. Det skal bemærkes, at der indenfor hver art er store sortsforskelle og derfor siger blandingen på artsniveau ikke nogen om blandingens kvalitet.

Almindelig rajgræs (Lolium perenne)

Rajgræs er den græsart, som er mest slidstærk og er derfor velegnet til græsplæner, der skal tåle slid, sport og leg. Rajgræs etablerer sig hurtigt og kan derfor konkurrere mod ukrudt. Rajgræs har tidligere været kendt som en grovere og bredbladet græsart, men de senere års forædlingsarbejde har gjort, at der nu findes mere finbladede og lavtvoksende varianter af rajgræs, som gør den særdeles attraktiv i en græsblanding

Rødsvingel (Festuca rubra)

Rødsvingel fås med med korte, lange eller helt uden udløbere. Rødsvingel har en forholdsvis langsom fremspiring, er tørketolerant, finbladet og tæt. Den høje skudtæthed overfor tæt klipning gør græsset særdeles velegnet til prydplæner. Er tørketolerant og trives godt i såvel sol som skygge.

Engrapgræs (Poa pratensis)

Engrapgræs tåler kraftig slidtage og binder græsplænen sammen i smukt grønt tæppe. Etablerer sig med underjordiske udløbere, som holder græsplænen sammen og hurtigt dækker beskadigede pletter. Har langsom fremspiring og gror helst i fuldt sollys.

Kvalitetsgræs eller billiggræs.

Kig altid efter S-mærkede sorter
Vejen til en flot græsplæne starter med de frø du sår. Faktum er, at græs ikke bare er græs. Nogle sorter vokser bedre til, holder til mere, er nemmere at klippe og er flottere at se på. Tænk over hvor mange år den græsplæne du står overfor at anlægge eller efterså skal være en glæde og fornøjelse. Vurdér om det så ikke var en god idé at vælge en ordentlig kvalitetsblanding, der forener alle fordelene og skiller netop din græsplæne positivt udfra mængden

Brug frøposens indholdsdeklaration som rettesnor for kvaliteten. Et S efter det påtrykte sortsnavn afslører om sorten fået en anerkendelse. Det er en kvalitetsbetegnelse, som garanterer, at sorterne er anerkendt til plænebrug efter 3 års afprøvning ved Danmarks Jorbrugsforskning. Kun de nyeste og bedste sorter får sådan en anerkendelse. Afgørelsen baseres på en helhedsbedømmelse, hvor der lægges vægt på skudtæthed, tilvækst, bladbredde, tørketolerance, vinterfarve og sygdomresistens.

Erfaringer har dog vist at også almindelige sorter af græsfrø kan anvendes til plænebrug, og disse er som regel billigere end de s-mærkede turfsorter, men er ikke så holdbare og stærke. I Trim programmet kan man frit vælge om man ønsker en s-mærket turfblanding eller om en almindelig blanding kan anvendes til formålet.

S-mærkede sorter og blandinger udemærker sig på flg. måde:

· Lavere væksthastighed og maximum græshøjde. Det giver mindre behov for klipning
· Bladene er smalle. Det gør plænen lettere at klippe og flottere at se på.
· Har en pænere vinterfarve, hvilket tyder på sundere planter
· Kan tåle lavere klippehøjde – uden at græsset tager skade og bliver gult
· Sætter flere bladskud, hvilket giver en tættere og mere slidstærk plæne
- Har et kraftigere rodnet, hvilket gør plænen mere tørketolerant og grøn

Kilde: http://www.husoghave.bayer.dk/
Udvalgte artikler
Squash
Squash kommer fra sydamerika, og er en forholdsvis ny grønsag herhjemme, som kun har været dyrket erhvervsmæssigt i ca. 30 år.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rabarber
Rabarberplanten stammer fra arter, der vokser i Asien, bl.a. Mongoliet. Rabarber har været dyrket i Kina så langt tilbage som for 5000 år siden, men de typer vi kender i dag, blev først fremavlet i 1800–1900. Rabarber kom til Danmark omkring 1835, men først i slutningen af 1800 tallet begyndte man at bruge den i desserter og kager. Rabarber var tidligere en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da man netop i det tidlige forår manglede frisk grønt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Porre
Porre er en toårig, urteagtig plante med en opret, stiv vækst. Bladene danner en lang cylinder af tætpakkede bladskeder.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af stedsegrønne planter
Stedsegrønne planter er generelt vækster, der kræver minimal pleje og beskæring. Faktisk er de fleste stedsegrønne planter kønnest, hvis de ikke beskæres ret meget udover afskæring af en enkelt beskadiget gren eller to i ny og næ.
Artikel kategori: Beskæring