Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Husk at vande
Husk at vande
Husk at vande


Planter består primært af vand. Et tulipanløg består f.eks. af 59,2% vand. Den stadige strøm fra rødderne til bladene transporterer næringsstoffer, der optages af rødderne. Der skal derfor altid være adgang til tilstrækkelige mængder vand.

Fra de uorganiske materialer kan planter danne deres egne, essentielle næringsstoffer. Via rødderne tages vand og salte fra jorden. Bladene optager kuldioxid fra luften.


Naturlige forhold afgør planterne

En tommerfingerregel for udarbejdelse af en haveplan: planterne skal passe til jorden. Det kan være næringsrig eller -fattig jord, fuld sol eller halvskygge, men også meget våd eller tør jord.

Der er så mange planter, der trives på tør og næringsfattig jord, at disse typer alene kan udgøre et fantastisk bed. Der er absolut ingen idé i at plante en tørstig plante som astilben i tør jord.

Der er mange alternativer som f.eks. stenurt, husløg (Sempervivum), gyldenris (Solidago), katteurt (Nepeta), tidsel (Eryngium) og katost (Malva).


Planter, der tåler tørke, trives normalt i solen

Naturligvis afhænger planternes vandfordampning meget af placeringen: i sol eller skygge. Planter, der stammer fra tørre steder, er også planter, der trives på et solrigt sted. Kaktus og sukkulenter er egentlige tørkespecialister. Planter fra ekstremt tørre områder kan gøre to ting: dø eller tilpasse sig, så de tåler forholdene.


Tilpasning

Man mener, at sukkulenter stammer fra normale planter, der levede under normale forhold. De var tvunget til at ændre sig dramatisk pga. klimaændringer. Planter, der ikke kunne tilpasse sig de nye forhold, døde.

Men nogle af dem tilpassede sig: de maksimerede evnen til at opbevare fugt til tørkeperioder. Denne proces tog naturligvis millioner af år og fandt sted i to faser.

Først udviklede planterne hår og et lag voks, især på bladene. Tilbageholdelse og lagring af vand var 2. fase. Den måde, nogle kaktusser har tilpasset sig på, er ren perfektion - de har ikke længere blade.

Næste skridt er at antage en kugleform, så kroppen har maksimalt indhold i forhold til sit overfladeareal. Beregninger har vist, at kaktusser fordamper forholdsvis 8000 gange mindre vand end et normalt træ!


Ligularia dentata - en tørkeindikator

Planter med store eller tynde blade fordamper store mængder vand og er i tørkeperioder de første, der visner.

Et godt eksempel er Ligularia dentata (Nøkketunge) eller Senecio clivorum. Selvom det er en stærk staude, kan den også tjene som indikator.

Så snart denne plante viser tegn på tørke, vil andre planter snart følge trop. Det er tid at træffe foranstaltninger.


Et godt eksempel på en plante, der har beskyttet sig mod tørke, er Stachys byzantina (Lammeøre), med dens uldne, dunede blade. Disse hår nedsætter fordampningen væsentligt.

Der er også planter med bittesmå, smalle blade som skønhedsøje (Coreopsis verticillata), et godt valg til tørre haver. De små, smalle blade har en lille overflade og tåler derfor tørke bedre.


Dybe og overfladiske rødder

Der er naturligvis en sammenhæng mellem en plantes rodsystem og dens evne til at optage vand (dette gælder ikke potteplanter).

Der er planter, som sætter dybe rødder, og planter med overfladiske rødder. Sidstnævnte vil have et problem i tørre perioder, især på steder med en lav grundvandstand.

Planter med et vidtforgrenet rodsystem, der dækker et stort areal, drager hurtigere fordel af regnen end planter med dybe rødder (f.eks. med pælerod).


Forbedr jordstrukturen, så den holder bedre på vandet

Vanding af 'tilpassede' planter er egentlig kun en nødforanstaltning. Det er meget bedre at forbedre jorden for at maksimere tilbageholdelsen af vand. Men det er ikke nødvendigt at skifte jordtype for at forbedre jorden.

Tør, sandet jord holder ikke på vand som ler- eller mosejord. Desuden henter sand ikke fugt fra jordens dybere lag (kapillærvirkning), og sandjord er normalt også højt beliggende jorder.

Bland organisk materiale i det øverste jordlag, så det kan indeholde mere fugt. Kompost kan holde på 9 gange sin egen vægt i vand i forhold til sands 0,002 gange og lers 0,2 gange! Dette er for mange planter det, der bringer dem igennem tørkeperioder.

Udvalgte artikler
Kartoffeltid
Kartoffelknolden er, som vi kender den, en spiselig grøntsag. Men den er også en formeringsknold.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Forårsbeskær
Man taler tit om havens 4 årstider, men for stauder er det ikke helt slået igennem. De fleste stauder står ret grimme i perioden med lave temperaturer.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Flittig Lise
Navnet Impatiens siger måske ikke flertallet ret meget, men siger man flittiglise, nikker de fleste genkendende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jordbærsorter

Artikel kategori: Køkkenhaven