Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyttig viden » Insektallergi
Insektallergi
Allergi for insekter

Har du haft en kraftig reaktion efter et insektstik, bør du undersøges for allergi. Undersøgelsen vil vise, om du er allergisk forbi- og/eller hvepsegift, og hvilken behandling, du bør have.

Hvad er allergi for insekter?

Hvis du er allergisk for insektgift, vil du reagere kraftigere end andre, når du bliver stukket, fordi din krop har dannet overfølsomhedsantistof rettet mod giften.


Tre typer af reaktioner

Har du en let allergi for insektgift, viser det sig ved store hævelser, hvor du er stukket. Det er generende, men ikke farligt, hvis du ikke lige bliver stukket på halsen eller i munden.

Er reaktionen lidt sværere, kan der komme nældefeber. Det er udslet på huden, der klør og som først ligner myggestik, senere ofte store plamager.
Det er også generende, men ikke farligt i sig selv.

Får du derimod vejrtrækningsbesvær, hævelser i svælget, svimmelhed og en fornemmelse af at skulle besvime, opkastning eller diaré, har du en alvorlig reaktion. Så skal du selvfølgelig have lægehjælp, og der skal sørges for, at du ikke får en tilsvarende eller kraftigere reaktion, næste gang du bliver stukket.


Hvem bliver allergisk?

Man ved ikke hvorfor nogle udvikler allergi, mens andre kan tåle at blive stukket mange gange uden at det giver problemer. Har du eksem, høfeber eller allergi for fx. husstøvmider eller dyr, giver det dig heldigvis ikke større risiko for at få insektstikallergi.

Undersøgelser i udlandet tyder på at det oftere er biavlerens familie end biavleren selv, der bliver allergisk, men ingen kan føle sig helt sikker.

Alle kan blive allergiske for bigift.


Hvor hyppigt er det?

I gennemsnit dør 1-2 personer hvert år efter insektstik i Danmark, mens skønsmæssigt 500.000 bliver stukket og ca. 10.000 henvender sig på skadestuen efter et stik.

Man regner med, at 1.000 af disse har haft alvorlige reaktioner.


Er der forskel på allergi for bi og hveps?

Bigift og hvepsegift ligner hinanden, men er også på flere områder forskellige. Det har vist sig, at hver tiende, som har allergi for bigift, også vil reagere, når han bliver stukket af hveps (og omvendt). Reaktionerne efter bistik og hvepsestik er de samme.


Hvem skal undersøges for allergi for insektgift?

Har du haft en af de nævnte mere kraftige reaktioner, bør du undersøges for allergi. I nogle tilfælde skyldes reaktionerne nemlig ikke allergi, men en direkte giftvirkning - uden overfølsomhedsantistoffer.

Den behandling, du vil få tilbudt, vil være forskellig.

Hvis du har haft en svagere reaktion, kan det også være en god idé at tale med din læge. Han kan rådgive dig om, hvad du skal gøre, for at gøre generne mindre i fremtiden, men det er sjældent nødvendigt med en egentlig allergiundersøgelse


Hvordan foregår en undersøgelse for allergi?

Ved en undersøgelse for insektgiftallergi vil du skulle beskrive dine symptomer grundigt og du vil få taget en blodprøve, hvor der måles allergiantistof mod insektgift (ofte både fra bi og hveps).

Du vil også få lavet en såkaldt priktest. Ved priktesten sættes dråber med stærkt fortyndet gift på huden, og der prikkes gennem dråberne ned ide øverste lag af huden.
Prikkene er så små, at det sjældent bløder.

Nogle steder nøjes man med én af de to testmetoder.


Hvordan behandles allergi for bigift?

Alle, der er stukket i svælg eller på halsen, skal søge lægehjælp. Det gælder selvfølgelig også, hvis du får en af de kraftigere reaktioner, der er nævnt ovenfor.

Hvis du har haft en stor hævelse eller nældefeber efter et bistik, kan det være en god idé at tage en eller to tabletter med antihistamin næste gang du bliver stukket for at forebygge.

Jo hurtigere, du tager tabletterne efter stikket, jo bedre virker behandlingen.

Benyt et antihistamin, som ikke sløver. Det er samme slags medicin, som benyttes ved høfeber. Det fås i håndkøb. Din læge vil muligvis anbefale, at du også tager en tablet med binyrebarkhormon. Den er også meget effektiv og enkelte tabletter har ikke de bivirkninger, som man ellers frygter efter længere tids behandling.

På skadestuen vil man ofte give antihistamin og binyrebarkhormon som indsprøjtning.

Har du haft en kraftigere reaktion, kan man på skadestuen blive nødt til at supplere med ilttilskud, væske ind i en blodåre og adrenalin. Så skal du indlægges til observation.

Viser det sig, når du har været til allergiundersøgelse, at du er allergisk, vil du som regel få tilbudt en allergivaccination (som er beskrevet nedenfor).

Indtil vaccinationen virker, kan det være nødvendigt, at du køber en sprøjte med adrenalin, som du selv kan tage, hvis du skulle blive dårlig efter et nyt stik. Sprøjten er på recept.

Du vil som regel også få anbefalet at medbringe og tage antihistamin og binyrebarkhormon straks, du bliver stukket næstegang.


Hvad er en allergivaccination?

Hvis du får påvist allergi for bigift (eller hvepsegift), vil du få tilbudt en allergivaccination. Behandlingen kaldes også hyposensibilisering eller immunterapi. Der er tale om en behandling, hvor man giver indsprøjtninger med den pågældende gift, først i meget meget små mængder, så gradvist mere, så kroppen ’vænnes’ til giften.

Til sidst gives hvad der svarer til 2 bistik på én gang.

Det tager 2 til 4 måneder med indsprøjtning én gang om ugen, før man når denne dosis og er beskyttet.

Beskyttelsen skal så holdes ved lige, og det sker med indsprøjtninger ca. hver anden måned. I øjeblikket anbefales en fem års behandling, så holder effekten i mindst 10-15 år efter behandlingen - formentlig resten af livet.

Søg lægehjælp ved stik i mund eller svælg, fordi hævelser kan give kvælning.

Søg lægehjælp ved alvorlig reaktion, dvs. vejrtrækningsbesvær, hævelser i svælget, svimmelhed og en fornemmelse af at skulle besvime, opkastning eller diaré.

Alle med en alvorlig reaktion skal undersøges for allergi.

Antihistamin (håndkøb) virker på hævelser og nældefeber, specielt hvis det tages kort tid efter stikket.

Allergivaccination giver god beskyttelse, men kræver langvarig behandling og forbeholdes personer med alvorlige reaktioner.

Se mere information på Sundhed.dk
Udvalgte artikler
Hyacinter
Navnet "hyacint" stammer fra det græske 'Hycinthus', guden for alt, der gror. Denne løgplante stammer fra middelhavslandene og var kendt som Hyacinthus orientalis. Det er navnet på liljefamilien og en del af navnet på andre arter af samme familie, for eksempel skilla og sågar Eichhornia crassipes (vandhyacint).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Drivhuse skaber en god atmosfære
Du kan selv bygge det af billige materialer, eller du kan starte i det små med det mindste drivhus, du kan købe færdigt, for at se, om det er noget for dig.
Artikel kategori: Drivhuset
Udvalgte artikler
Pleje af Liljer
Liljeslægten er omfattende med næsten 100 arter fordelt på den nordlige halvkugle. Dertil kommer tusindvis af hybrider.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Pebermynte
Pebermynten er en flot prydplante, ikke alene når den blomstrer men også når den dækker jorden med sine blanke, grønne til rødlilla skud. Man kan dyrke tæpper af planten rundt omkring i haven, så kommer der den herligste duft op i næsen på en, når man går gennem myntebedet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser