Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven
Artikler: Alt om Haven
Aflast kloaken
Både fordi grundvandet går glip af den gode regn, og fordi kloaksystemer og regnvandsledninger overbelastes. Skybrud med efterfølgende oversvømmede veje og kældre hører til vores nye klima, og at ændre på det er som bekendt en langsigtet opgave.

Alpeplanter
Der er noget ganske særligt ved alpeplanter og ikke blot, fordi de har mange interessante, botaniske fællestræk.

Altanhaver
Hvis alle landets altaner blev udnyttet så meget, som det virkelig er muligt, ville det sætte uanede spor i havebrugsstatistikken.

Ampler
Ampler er et muntert og rummeligt indslag. Du kan hænge en ved fordøren som en farverig velkomst eller på mure eller pergolaer,

Ampler og altankasser
Det er ikke vanskeligt at tilplante en ampel, men den runde bund kan godt gøre det lidt svært at håndtere trådkurven.

Anlæg og pasning af stenbed
Stenpartiet mister hurtigt charmen, hvis man ikke passer det med ukrudtsrensning, påfyldning af ny jord og eftersyn af planterne.

Barkflis
De to barktyper, Pyntebark og Dækbark, har begge en god effekt mod ukrudt og vandfordampning.

Barkflis / Dækbark
Dækbark er mange produkter og endnu flere fordele.

Bekæmp ukrudtet
Ukrudtet myldrer op, det skal bekæmpes og der er heldigvis flere måder at gøre det på

Belysning
Når du går forbi et hus, får du hurtigt dannet dig en mening og det. Det er et helhedsindtryk, der fortæller dig om du syntes om det eller ej.

Beskyt dig
Hvert år kommer masser af mennesker galt af sted, når de går igang med plæneklipperen, hæksaksen og stigen. Her er en række gode råd til, hvordan du passer på dig selv

Bier
Bier - nyttige for blomster og frugt

Blandet tips og råd
Her er måske løsningen på mange af dagligdagens problemer

Blomsterengen
Blomsterengen er helt perfekt til at klippe buketter i. Lad eventuelt børnene selv lave buketter til middagsbordet, når gæsterne kommer på besøg.

Blomsterkrukker
Er du nybegynder i sommerblomster, er det ret uoverskueligt at vælge blandt dette hav af forskellige blomster. Mit forslag til slagplan vil være følgende.:

Blomsterløg og knolde
Løgblomsterne er en fryd i enhver have. Fra tidligt forår til ind i efteråret er der løg og knolde, der blomstrer, hvis de vel at mærke er plantet rigtigt og på det rigtige sted.

Blomstermarker
Lav en flot blomstermark.

Blomstrende buske
Blomstrende buske (sir-buske) spreder glæde, og i forsommeren lyser de hvide spiræa-buske op overalt og fortæller, at nu er sommeren på vej.

Blomstrende planter
Bede med blomstrende buske og med bunddækkende flerårige planter under (stauder) kræver kun en smule lugning, når de først er etableret og har fået en sæson eller to til at vokse til. Løgplanter i plænen og i bedene passer stort set også sig selv.

Bonsai beskæring
Når der skal fremtrylles et nyt Bonsai træ, er det vigtigt at vide, hvordan den naturlige vækstform er, og hvordan et fuldt udvokset eksemplar ser ud. Når du beskærer sine træer/planter efter Bonsia-metoden, tilstræber du at opnå træets oprindelige udseende – bare i miniformat.

Bonsaidyrkning
Bosaidyrkning er en meget gammel kunstform med rødder i det fjerne østen. Fra Indien er der vidnesbyrd om træer dyrket i krukker før kristi fødsel, men det er i Kina bonsaikunsten, som vi kender den i dag, tog sin begyndelse.

Brogetbladede
Planter, hvor blomsterne enten sidder gemt eller er uanseelige har i mange tilfælde andre egenskaber, der gør dem attraktive.

Brug af barkflis
Alle drømmer om en smuk have, hvor man ikke bliver begravet i arbejde, for at holde den flot og pæn.

Buksbom - Plant/beskær
Buksbom er meget nem at gøre tilfreds, har ikke noget specielt krav på jord eller plantested.

Bunddække
Bunddækkende planter gør havearbejdet nemmere på længere sigt. Samtidig er bunddækkende planter med til at samle store flader til en helhed.

Bunddække sparer lugning.
Hold jorden dækket med planter - ellers gør ukrudtet det.

Bunddækkende planter
Med et tæppe af bunddækkeplanter i havens bede kan man spare mange timer med hakkejernet og få en smukkere have oven i købet.

Buske
Buske i haven kan have stor effekt, de fylder i bredden og sætter farver på alle årstider.

Bygning af legeplads og naturlegeplads til små og store børn
Børn elsker at være ude at lege, så det er bestemt ikke en dårlig ide at bygge en legeplads. Inden du begynder at bygge er der dog et par ting du skal være opmærksom på, så du kan sikre dig at børnene nyder legepladsen mest muligt og ikke kommer alvorligt til skade mens de leger.

CHAMPOST
Som oprindeligt er et spildprodukt fra dyrkning af champignon, men som efter endt varmebehandling, er et fortrinligt jordforbedringsmiddel.

Dræbersneglen
- den iberiske skovsnegl eller spanske skovsnegl - latin: Arion lusitanicusræbersnegle !!!!!

Duftplanter
Hvis du vil have en have med mange velduftende planter, så er der her et lille udsnit af de "bedst" duftende planter:

Eksotiske planter
Eksotiske planter er planter der kun anvendes i haven om sommeren, men skal overvintre indendørs p.g.a. at de ikke tåler frost. For det meste er disse planter plantet i krukker, potter eller kar, da man skal flytte dem.

Etårige blomster
Man køber nogle forkultiverede planter eller henter sig nogle poser med blomsterfrø, og straks har man garanti for at kunne nyde en strålende blomsterpragt hele sommeren, i hvert fald i et år.

EU's økologilogo
EU's mærke for økologiske produkter svarer til det danske røde Ø-mærke. (oktober 2008)

Faskine / "sivebrønd"
En samlet faskineløsning består iøvrigt af en tagvandsbøjning, der forbinder tagnedløbet til en rensebrønd med betonkegle-/betondæksel, som gør det muligt at opfange/fjerne blade m.m.

Faskiner - afled vandet
Hvis du vil aflede regnvand i en faskine i haven, kræver det kommunens godkendelse

Ferieklar
Det er rigtig ærgerligt at vende hjem fra flere ugers ferie og se, at alle forårets anstrengelser er spildt, enten fordi blomsterne i krukkerne er druknet, eller sommerblomsterne og køkkenhaven er visnet bort.

FFP
Blomster og potteplanter har sit eget mærke. (marts 2009)

Find ukrudtet
Hvad skal du lede efter: En spids etårig plante som nogen gange har rødlige stilke og ovale eller diamantformede lysegrønne blade og klynger af lysegrønne blomster. Planten blev brugt som en grøntsag, indtil man introducerede spinat i det sekstende århundrede.

Forbered bedet.
Der er ingen planter, der nægter at vokse i en ordentlig jord. Gå derfor grundigt til værks, når bedet anlægges.

Forebyg / Bekæmp larver
Tag larver og skadedyr op med hånden, når du sår grøntsager eller planter i haven. Put dem i sæbevand, og del dem med en skovl eller læg dem ud til fuglene som en snack.

Formering af stueplanter
Formering af planter er en metode, du anvender til at få flere af samme art. Der er flere måder at gøre det på.

Formklip buksbommen
Anskaffer man sig en allerede klippet buksbom kræver det, at man fortsætter med at klippe den i formen. Gør man ikke det, vil der kun gå et år før formen ikke længere er tydelig.

Formklipning af buksbom
Buxus, som er det latinske navn for buksbom er en meget anvendt plante, når der skal bruges formklippede stedsegrønne planter. Det er især den småbladede type af buksbom, som egner sig til at klippe i

Forsikring af haven.
Haven er forsikret på husets bygningsforsikring. Bygningsforsikringen består af flere dele, der ikke alle behøver at være tegnet.

Forår
En 4-ugers kur til din have

Foråret er på vej.
Kalenderen siger forår, dagene er blevet længere, fuglene synger, og solen føles varmere.

Forårsarbejde
Helt fra det tidlige forår kan du have blomstrende planter i haven. Der er selvfølgelig de velkendte forårsbebudere erantis og vintergæk, som findes overalt.

Forårsbedet
Foråret er fremfor noget de blomstrende løgplanters tid.
Udvalgte artikler
Læge-bøffer
Dette er de patienter, der blev liggende på mit skrivebord.
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Mælkeklokke
Rigelig fint farvede klokkeformede blomster som blomstrer om sommeren, og første år fra frø. En af de højeste af de arter, med frodige løv gør det til et fremragende kantplante.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jomfru i det grønne
Jomfru i det grønne (Nigella damascena) er en énårig plante med en opret, forgrenet vækst og endestillede, blå blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rævehale
Amaranthus caudatus stammer fra Indien, Afrika og Peru. Frø og blade fra Amaranthus er spiselige, og denne art dyrkes som kornafgrøde i nogle dele af Sydamerika. Frø af Amaranthus caudatus har et højt næringsindhold, og kan bruges i madlavning
Artikel kategori: Plantebeskrivelser