Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Morgenfrue
Morgenfrue
Morgenfrue
Calendula


Er en slægt med 12-20 arter af enårige eller flerårige, urteagtige planter, som er udbredt i Europa, Mellemøsten og Iran.

Stænglerne er oprette eller opstigende, og bladene er spiralstillede, hele og svagt hårede.

Blomsterne er samlet i endestillede kurve, der består af gule, orange eller røde enkeltblomster

Morgenfruer er traditionelt meget anvendt i køkkenhaven. Det er ikke kun fordi den er smuk og passer mellem grøntsagerne, men morgenfruer er også en nytteplante på den måde at den tiltrækker gavnlige insekter og afskrækker f.eks. myrer mm. Desuden kan blomsterne spises, f.eks. som pynt i salaten.

Morgenfruer er nøjsomme hvad jorden angår, men de foretrækker næringsrig og veldrænet jord.

Morgenfruer kan sås direkte på friland så snart jorden er tjenlig. Fjern de afblomstrede knopper jævnlig, på denne måde bliver planterne ved med at sætte nye blomster. Morgenfruer sår villigt sig selv.

De orange kronblade har en let, ikke dominerende, krydret smag og er fine i salatskålen. Også de unge, grønne blade smager godt så hvis man kan leve med den let klistrede fornemmelse.

De orange kronblade kan anvendes som erstatning for safran til at give farve bl.a. i ris og fiskeretter.

Er flotte og fine i smagen drysset over en gulerodskage, eller i en frisk smoothie med fx mango og appelsinsaft.

Endelig er de orange blade også velegnede i madbrød så smid en ordentligt håndfuld i dejen og
nyd brødets fantastiske farve


Egenskaber:
Lavtvoksende tidligtblomstrende, dobbelt Morgenfrue i rig farveskala.

Højde:
20-30 cm.

Lys:
Fuldt lys.

Vand:
Normalt.

Jord:
Normal havejord er bedst, men planten er meget fordringsløs.

Formering:
Såning. Ved forkultivering kan man få meget tidlig blomstring.

Sygdomme:
Bladlus. Vær især opmærksom på dette under plantetiltrækningen.


Medalje tildelt Morgenfrue

Ved den internationale afprøvning Fleuroselect anså man denne Morgenfrue med fyldte blom-
ster for at være så værdifuld, at den blev tildelt medalje.

Sorten er lav med stiv, åben vækstform.

Den velfyldte blomst findes i nuancer fra lysegult til mørk orange.

Blomstringen begynder tidligt.


Direkte såning og forkultivering

Ligesom andre sorter af Morgenfrue kan Fiesta Gitana sås direkte på voksepladsen, men takket
være sin stive vækstform og tidlige blomstring er den også velegnet til at forkultivere. Så i potter i april, 3-4 frø i hver.

Gå ud fra almindelig havejord og bland den med lidt enhedsjord eller brug udelukkende enhedsjord.

Efter spiringen bør planterne stå ret køligt og først og fremmest lyst. En drivbænk er også udmærket til forkultivering.

Foretag udplantning så snart risiko for nattefrost er forbi.


Problematisk at samle frø

Frøet til Fiesta Gitana er forholdsvis dyrt, hvorfor det kan være fristende at høste fra egne
planter, men en del af farvetyperne er hybrider, som i næste generation deler sig i helt andre farver.

Sammensætningen kan også forandres ved ny krydsning.

Udvalgte artikler
Tidlige / sene kartofler
Det er så enkelt at dyrke tidlige kartofler, i beholdere på altanen eller på friland
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Brugskunst og nostalgisk boligdesign
I en tid med stress og mangel på egentlige sociale relationer er det vigtigt at indrette vores boliger, så vi smelter sammen med dem.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Indeklima
Planter kan ikke kun rense luften for giftstoffer. Planter kan også tilføre luften den fugtighed, vi ofte mangler inden døre i fyringssæsonen. Og nu sætter forskerne jagten ind på dokumentation for, at planter også er et godt middel mod stress.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Rabarber
Rabarberplanten stammer fra arter, der vokser i Asien, bl.a. Mongoliet. Rabarber har været dyrket i Kina så langt tilbage som for 5000 år siden, men de typer vi kender i dag, blev først fremavlet i 1800–1900. Rabarber kom til Danmark omkring 1835, men først i slutningen af 1800 tallet begyndte man at bruge den i desserter og kager. Rabarber var tidligere en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da man netop i det tidlige forår manglede frisk grønt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser