Kendtes helt tilbage i antikkens Grækenland. Den nedstammer fra vilde kålarter, og voksede nærmest som ukrudt
Majroe har sæson fra begyndelsen af juni og et godt stykke ind i august. Den har saftigt kød med en fin, mild og sprød kålsmag. Majroe kaldes også haveroe, bortfelderroe, hvidroe og dværgturnips.
De mest almindelige sorter af majroen er hvide med violette farver. Der findes desuden sorte og mørkegrå typer. Formen kan variere fra de flade og runde til aflange pælerødder. Majroen er bedst, når diameteren er på ca. en 5-krones størrelse, 50-80 g.
Bliver majroen for stor går det udover smagens kvalitet.
Vand:
Gentaget vanding for at roerne ikke skal blive træede.
Jord:
Let muldrig havejord.
SÃ¥ning:
1 g frø til 10 m". Kan såes så tidligt som muligt og flere gange, den sidste i begyndelsen
af juli.
Gødning:
40-60 g NPK/m2
Skadedyr:
Kålsommerfugl, kålflue og bladlus.
Man spiser selve knolden, der er 5-8 centimeter i diameter. Udvendig er den hvid med pink stænk omkring bladbasis, mens selve kødet er helt hvidt. Den indeholder C-vitamin og B6-vitamin.
Majroen spises enten rå i salater, dampet som garniture eller i sammenkogte retter.
Pligt til at dyrke roer
Sammen med korn og hør er turnips en af de ældste nordiske kulturplanter. Lige til kartoflen
blev indført, var den en meget vigtig del af befolkningens føde. Således havde man ifølge
svensk lov - i gammel tid - pligt til at dyrke roer.
Anvendes rå, stegt eller kogt
Roen, der dengang dyrkedes, var den aflange efterårsroe, der kunne opbevares længe. Den
nu kendte majroe er flad, har en svagere vækst og mildere smag. Den vokser hurtigt og kan kun anvendes i kort tid.
Den kan spises rå, skåret i tynde skiver på grøntsagstallerkenen eller skåret i terninger i salaten.
Den kan også spises stegt eller kogt i skiver og anvendes i supper.
Deri- mod kan den ikke bruges til mos.
Rigelig vanding, tidlig høst
Majroe stiller omtrent samme krav til jord og gødning som kålroe. En let, muldholdig jord og
rigeligt vand får den til at vokse hurtigt og giver den bedste kvalitet. Ved langsom vækst og i tør
jord bliver smagen alt for stærk.
Hvis roerne høstes tidligt, når de er 5-7 cm i diameter, mørner de lettest og er mildest i smagen.
Skrevet af Kjeld
d. April 05 2013
3787 Fremvisninger ·
Udvalgte artikler
Stankelben
Stankelbenslarven er primært et problem i græsplæner, men kan også angribe forskellige afgrøder i køkkenhaven. I Danmark findes flere arter. Larven (se billede) er gråbrun og valseformet med en læderagtig hud og et mørkt hoved.
Artikel kategori:Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Microsoft satser på skyen
Microsoft har netop lanceret en ny skybaseret netværkstjeneste. Tjenesten, der hedder Intune, er tilsigtet små og mellemstore virksomheder med 25 til 500 klienter, der trods begrænsede ressourcer ønsker en it-løsning i enterprise-klassen. Artikel kategori:Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Dunet Gedeblad
Den blomstrer i maj-juni. Blomsterne sidder parvis i bladhjørnerne. De har samme form som Kaprifolie-blomster, og de er gulhvide og uden duft. Frugterne er klare, røde bær. Frøene spirer villigt. Artikel kategori:Plantebeskrivelser