Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Majroe
Majroe
Majroe
Brassica rapa

Kendtes helt tilbage i antikkens Grækenland. Den nedstammer fra vilde kålarter, og voksede nærmest som ukrudt

Majroe har sæson fra begyndelsen af juni og et godt stykke ind i august. Den har saftigt kød med en fin, mild og sprød kålsmag. Majroe kaldes også haveroe, bortfelderroe, hvidroe og dværgturnips.

De mest almindelige sorter af majroen er hvide med violette farver. Der findes desuden sorte og mørkegrå typer. Formen kan variere fra de flade og runde til aflange pælerødder. Majroen er bedst, når diameteren er på ca. en 5-krones størrelse, 50-80 g.

Bliver majroen for stor går det udover smagens kvalitet.


Vand:
Gentaget vanding for at roerne ikke skal blive træede.

Jord:
Let muldrig havejord.

Såning:
1 g frø til 10 m". Kan såes så tidligt som muligt og flere gange, den sidste i begyndelsen
af juli.

Gødning:
40-60 g NPK/m2

Skadedyr:
Kålsommerfugl, kålflue og bladlus.


Man spiser selve knolden, der er 5-8 centimeter i diameter. Udvendig er den hvid med pink stænk omkring bladbasis, mens selve kødet er helt hvidt. Den indeholder C-vitamin og B6-vitamin.

Majroen spises enten rå i salater, dampet som garniture eller i sammenkogte retter.


Pligt til at dyrke roer

Sammen med korn og hør er turnips en af de ældste nordiske kulturplanter. Lige til kartoflen
blev indført, var den en meget vigtig del af befolkningens føde. Således havde man ifølge
svensk lov - i gammel tid - pligt til at dyrke roer.


Anvendes rå, stegt eller kogt

Roen, der dengang dyrkedes, var den aflange efterårsroe, der kunne opbevares længe. Den
nu kendte majroe er flad, har en svagere vækst og mildere smag. Den vokser hurtigt og kan kun anvendes i kort tid.

Den kan spises rå, skåret i tynde skiver på grøntsagstallerkenen eller skåret i terninger i salaten.
Den kan også spises stegt eller kogt i skiver og anvendes i supper.
Deri- mod kan den ikke bruges til mos.


Rigelig vanding, tidlig høst

Majroe stiller omtrent samme krav til jord og gødning som kålroe. En let, muldholdig jord og
rigeligt vand får den til at vokse hurtigt og giver den bedste kvalitet. Ved langsom vækst og i tør
jord bliver smagen alt for stærk.

Hvis roerne høstes tidligt, når de er 5-7 cm i diameter, mørner de lettest og er mildest i smagen.

Udvalgte artikler
Krydderurter
Krydderurter er en på én gang nyttig og inspirerende håndbog om nogle af de nemmeste og billigste urter, man kan dyrke, nemlig krydderurterne.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Sommerblomster

Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Alant
Alant er let at kende fra de andre gule kurvblomster med sine smalle, næsten trådformede randkroner , der sidder som en glorie omkring den store, flade skivekrone. Plantens vækst er tæt og kompakt. Stængler
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Porre
Porre er en toårig, urteagtig plante med en opret, stiv vækst. Bladene danner en lang cylinder af tætpakkede bladskeder.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser