Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Græskar
Græskar
Græskar
CucurbitaEr en planteslægt under Græskar-familien, der består af ca. 13 arter. Planterne kommer oprindelig fra det tropiske og subtropiske Amerika. Græskar er krybende eller klatrende urter og får nogle store gule blomster.

Planten græskar sættter nogle bær, som kaldes græskar. Bærrene er verden største.[1] De største græskar fås af arten Cucurbita maxima, disse kan veje op til 100 kg.

Græskar er et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er den store runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk, som græskar er i slægt med.

Vand:
Moderat i begyndelsen, derefter rigeligt.

Jord:
Varm, muldrig.

Såning:
1 g frø = 2 planter.
Spiringstid 6-10 dage.

Planteafstand:
Højtvoksende, rankende 100 x 200 cm. Busktyper 100 x 100 cm.

Gødning:
Naturgødning eller 40-50 g blandingsgødning/ m".

Skadedyr og sygdomme:
Spindemider og meldug


Meget varierende frugter

De græskar, vi i dag dyrker, er varieteter, der er de forskellige arter C. x maxima, x pepo og x
moschata mere eller mindre nærtstående. Rent praktisk møder vi dem under sådanne betegnel-
ser og sortsnavne som kæmpegræskar, squash, zucchini, spagetti-græskar, kæmpe melon m.fl.

Frugterne kan være hvide, gule eller grønne.

Også frugternes form og størrelse varierer meget. En del græskar vejer nogle hundrede gram,
andre ca. 10 kg.

En del vokser rankende, andre nærmest som buske, f.eks. »Hvid Busk«.


Kræver høj jordtemperatur

Græskar kan dyrkes på mere udsatte steder end agurker, men stiller dog samme krav til jordtemperatur som agurker. Man kan med andre ord ikke så, før jordtemperaturen er 12-15°, og risiko for nattefrost er forbi.


Kan såes direkte

men det betaler sig at lægge 2-3 kerner sammen i Jiffy-pots og fjerne de svageste, når potterne »plantes ud- i en vel løsnet jord.

Græskar kræver rigelig næring, og det er en god ide at sætte planterne på kompostbunken, som snart dækkes af de store blade.

Foruden frugtkødet kan man spise frøene, der indeholder 35-40% olie.


Sommergræskar og vintergræskar

Når det drejer sig om madlavning, kan man gruppere græskar som hhv. sommer- og vintergræskar, underforstået at squash og lignende græskar med tynd skal, er sommergræskar med en kort holdbarhed.

Vintergræskar er de tykskallende græskar, vi kender som "Halloween-græskar" eller pumpkin græskar. Nogle af vintergræskararterne har, trods den hårde skal, et mildt og delikat kød, der kan indgå i både stærke, søde og syrlige sammenhænge.

Græskarkerner er meget velsmagende og kan, ligesom solsikkefrø, anvendes i müsli, som tørrede, salte snacks, i bagværk m.m. Vintergræskar har en lang holdbarhed og kan således både anvendes som pynt og efterfølgende spises.


Udvalgte artikler
Krysantemum
Krysantemum er en klassisk potteplante i høj kurs med et stort udvalg, farvestrålende blomster og mange anvendelsesmuligheder
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Japansk løn
I april folder den japanske løn sine kønne blade ud og byder velkommen til en dejlig, ny havesæ-son. Det lille, søde træ bliver aldrig for stort og er fra naturens hånd smukt og harmonisk bygget, så det nærmest er en skam at gribe forstyrrende ind med beskæresaksen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stedsegrønne planter
Blandt havens planter spiller de stedsegrønne en væsentlig rolle. Et gammelt udtryk siger: "Stedsegrønt er stedsekønt" og intet kan være mere sandt. Enten optræder de stedsegrønne planter som prægtige statister, der danner baggrund for andre planter eller de har som enkeltstående fået tildelt en hovedrolle.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Billeder af løvfald – Indfang skoven om efteråret med dit digitale kamera
Skoven om efteråret er den mest farverige tid i dansk natur. Inden løvfaldet skifter træernes blade fra mørkegrøn til gul eller rød og alle farvenuancer derimellem. Et motiv, der kan gøre enhver med et kamera til fotograf, hvis man ved, hvordan man bedst tager billeder af skoven i efterårets strålende farver.
Artikel kategori: Nyhedsartikler