Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Persille
Persille
Persille
Petroselinum crispum



Er en grøn, to-årig krydderurt, som er meget udbredt i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning og den er en af de mest brugte i dansk madlavning. Bladene anvendes på samme måde som koriander, men persille har en mildere smag.

Persille findes i to arter, kruspersille (Petroselinum crispum) og bredbladet persille (Petroselinum neapolitanum). Kruspersille anvendes ofte som pynt. Mange mener, at bredbladet persille har den kraftigste smag, og den opfattelse bliver støttet af kemiske analyser, der viser, at denne type har et højere indhold af æteriske olier. En af disse olier hedder apiol. Andre persilletyper er persillerod og selleripersille.

Planterne bliver op til 30 cm høje. Begge typer er toårige, og hvor kruspersille har meget krusede, krøllede, mørkegrønne blade, har bredbladet persille glatte, grønne, takkede blade.


Egenskaber:
Vitamin- og mineralrig.
Uundværlig i husholdningen.

Højde:
20-25 cm.

Lys:
Sol - halvskygge.

Vand:
Rigeligt.

Jord:
Små krav, men ikke for let.

Gødning:
Grundgødes med 100 g organisk gødning pr. m", Derefter 25 g kalksalpeter/rn" i juni og
august.

Pasning:
Dæk med granris mod hård barfrost.


Frisk persille fra haven kan plukkes hele sommeren. De små frø sås i foråret, gerne i kalkholdigt jord, og hvor der er halvskygge. De må ikke udtørre, så læg eventuelt halm, hø eller visne blade rundt om de små planter, når de er spiret frem. Så undgår man også, at de bliver alt for jordede, når det regner.

Persille kan godt være en kantplante i blomsterbedet eller stå langs en husmur. Frøene er lang tid om at spire, op til 8 uger. Om foråret kan det være en god ide at bruge persillebladene fra forrige års planter, indtil de går i blomst og mister kraften til at sætte nye blade.


En uundværlig krydderplante

Til hverdag som fest er Persille uundværlig i kulinarisk sammenhæng. En god sort skal være
stærkt kruset.

Hvis man anvender bladene friske eller finthakkede, træder aromaen frem med fuld styrke. Det kan sagtens lade sig gøre at dybfryse og salte Persille, men knapt så godt at tørre den.

Planten er toårig med oprindelse i Middelhavsområdet, bl.a. Sardinien. I lange tider spillede Persille en stor rolle inden for folkemedicinen.


Kimplanten tager sig sin tid

Persillefrø spirer langsomt. Gammel folketro sagde, at frøet måtte vandre ni gange ned til
Helvede, inden det kunne spire.

Vi ved jo bed- re, men vi ved også, at det kan tage fire uger eller mere, inden kimplanterne viser sig. Derfor så tidligt, i overfladen og tyndt.

Vand i sårillen. Det er praktisk at så langs en kant, da planterne skal stå til næste år. Om efteråret kan man plante nogle kraftige rødder i hobbydrivhuset eller i store potter. Potterne skal stå lyst og køligt.


Et godt råd

For at fremskynde spiringen er det en god ide at lægge frøene i blød i håndvarmt vand i to døgn,
tørre dem og straks så.


Udvalgte artikler
Aarstidernes nye livretter
Det er mad, der smager af hele verden, bringer naturen ind i dit køkken, får antioxidanterne til at danse og smagsoplevelserne på bordet.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Øresnudebiller
Rododendron er en af havens smukkeste buske. Den er mere hårdfør, end de fleste forestiller sig og kan blive ældre end de fleste mennesker. Den er forholdsvis sund og der er ikke så mange skadegørere, der angriber den. Med enkelte undtagelser, hvoraf snudebillen er en af de mere markante.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Tempeltræ
Tempeltræ (Ginkgo biloba) er et løvfældende træ, der oprindelig stammer fra Kina. Planten indeholder en række stoffer, der har virkning på mennesker.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vejrudsigten

Artikel kategori: Vejrudsigten