Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Frugt- og grøntsager
Frugt- og grøntsager
Frugt- og grøntsager

En gruppe af planter forlader sjældent drivhuset i løbet af deres levetid, nemlig grøntsagsplanterne agurker, tomater, meloner, peber m.fl. samt visse eksotiske frugter som vindruer, kiwi, fersken m.fl.

Hvad enten du planter i krukker, kapillærkasser plantes drivhusplanterne i en næringsberiget jordblanding og gerne lidt dybt. Pas på ikke at beskadige de sarte rødder, når potten fjernes umiddelbart før plantningen, og plant ikke ud i drivhuset før temperaturen i jorden har nået 20C – ellers dør planterne. Planterne må heller ikke tørre ud. Husk også at drivhusplanterne er sultne og kræver meget gødning. Tilfør en flydende organisk gødning hvergang der vandes i vækstsæsonen.

Agurk

Marts-maj: Frøsåning og dyrkning af frøplanterne ved en temperatur på ca. 25° C. Først i april plantes de første planter i opvarmet drivhus med 1-2 planter pr. m2. Vent til maj for kolddrivhus.

Juni-juli: Agurkeplanterne beskyttes mod stærk sol og vandes regelmæssigt. De kan luftes om dagen og hen til aftenen. Jorden løsnes yderligere. Planterne bindes op ad en kraftig stok og sideskudene knibes over 2 blade. Høst i juni.

Tomater

Marts: Sås i minidrivhus og meget varme. Når frøene spirer sænkes temperaturen.

April: Omplantes i små potter og opbinding foretages.

Maj: I slutningen af måneden skal planterne afhærdes.

Juni-juli: Planterne udplantes. Udplant tomaterne i en afstand af 60 x 60 cm. Beskyt evt. med plast. Beskær topskud når planten har 5-6 klaser og beskær ligeledes sideskud. Vand rigeligt.

August: Tomaterne modner. Fjern blade omkring klaserne

Oktober: Fjern planterne fra bedet, klip bladene af og hæng dem mørkt med rodenden opad, så modnes de sidste tomater. Gennemgrav jorden og forsyn den med kompost eller naturgødning.

Peber

Februar-marts: Sås i formeringskasser og placeres på et sted, hvor temperaturen er 25C. Pot om til større potter.

Marts-april: Plant ud i drivhuset, når jordtemperaturen er over 20C.

Maj: Den første blomst fjernes for at stimulere yderligere frugtsætning.

Høsttid i drivhuse med kunstig opvarmning

Juni-juli: Frugten udvikler sig godt nu. Bind op så grenene ikke knækker.

Høsttid i drivhuse uden kunstig opvarmning

Oktober: Væksten går i stå, beskær hist og her.

Melon

Februar-marts: Sås i formeringskasser og placeres på et sted, hvor temperaturen er 25C. Pot om til større potter. Plant ud i drivhus, når jordtemperaturen er over 20C. I kolddrivhuset vil udplantning først finde sted 1. juni

April: I varmdrivhuse toppes over 2-3 blade. Opbind frugtranker, så melonerne holdes fri af jorden.

Maj-august: Bestøv ved at ryste planten, når den blomstrer. Beskær regelmæssigt så der kan komme luft omkring planten. Melonfrugterne skal bindes op enkeltvist, da det kan knibe for plantens almindelige opbinding at bære de tunge frugter. Modning og høst

Aubergine

Februar-marts: Sås i formeringskasser og placeres på et sted, hvor temperaturen er 25C. Pot om til større potter.

Marts-april: Plant ud i drivhuset, når jordtemperaturen er over 20C. I kolddrivhus vil det nok være sidst i april.

Maj-juni: Planten udvikler sig godt, skær af toppen over 5-6 blade. Planten bliver en meter i højden 60-70 cm i omfang. Bind frugten op ellers brækker grenene. Høst.

Vindruer

Marts-april: Vinranken blomstrer, og der skal udtyndes, så der kun er en blomsterstand pr. 25 cm. Allerede nu fjernes overflødig bladmasse. Bestøv ved at ryste planten.

Maj-juni: Udtynd druer, der er store som ærter med med en saks og fjern 1/3 af druerne i hver klase. Husk også beskæring.

Juli-august: De første frugter er modne. Lad dem blive på planterne et stykke tid, det forbedrer smagen.

August-september: Efter at vindruerne er høstet, skal der foretages en sidste sommerbeskæring.

Udvalgte artikler
Lav en havedam
En dam er en stor fornøjelse at have i haven, og den vil tiltrække et væld af dyreliv, både over og under vandet. Den er ikke svær at lave – den behøver ikke være ret stor
Artikel kategori: Havedammen
Udvalgte artikler
Gyldenris
Gyldenris er en flerårig kurvblomst på op til 1 meters højde, med søjleformet vækst og gule blomster. Den blomstrer i sol fra juli til oktober. Den er temmelig almindelig i den danske natur.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ambratræ / Tyggegummitræ
Tyggegiummi træ er et dansk oversættelse fra Sweetgum og så brugen af træets saft bliver brugt til tyggegummi da den er velsmagende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tagrender
Moderne tagrender er en fantastisk opfindelse. De sørger for, at vandet fra taget bliver ledt væk, så man hverken får det i hovedet eller skal sjaske igennem det på fliser og gange.
Artikel kategori: Alt om Haven