Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Frugt og vin
Frugt og vin
Frugt og vin

Skal frugttræer beskæres ?

Der kommer helt sikkert ingen frugt på den gren, man skærer væk. Derfor kan du med sindsro lade være med at beskære æbletræet, og det vil alligevel give masser af æbler. Når mange alligevel klør på med beskærersaksen, er det for at få store frugter med flot farve, og for at danne et kønt træ, hvor æblerne sidder, så vi kan nå dem.

Der er ikke nogen facitliste over, hvordan et frugttræ skal se ud. Her er frit spil for personlig udfoldelse. Nogle få tommelfingerregler er der dog.

* Grene bør ikke krydse hinanden.

*Grene med spids grenvinkel fjernes.

*Grene under knæhøjde skæres bort.

*Grene, der er vandrette bevares.

Har man træet fra "barnsben" kan man selv forme det fra grunden. Ønsker du at lave et espaliertræ, beholder du f.eks. 6-7 sidegrene. Alle sideskud på de udvalgte grene skæres hvert år tilbage til to bladknopper. Efterhånden vil træet få struktur som et grantræ, en form der tillader meget lys og luft til frugterne.

Tidspunktet for beskæring kan være når som helst, blot der ikke er meget fugtigt eller meget hård frost. Marts-april er et godt tidspunkt, for her kan man se hvad knopperne indeholder: blomsterknopperne er runde og bladknopperne er spidse.

Du kan også beskære midt på sommeren, derved bliver genvæksten ikke så stor. Har du et gammelt æbletræ, hvor du fjerner tykke grene, så husk at save grenen af et lille stykke ude fra hovedstammen og ikke helt tæt på. Der sidder nemlig en barkring rundt om forgreningen, som er afgørende for, at såret kan hele igen.

Vinranker holdes nede.

Vinplanten vokser kraftigt, når den har det godt ved sydmuren eller i drivhuset. Den vil give masser af blade og få frugter, hvis ikke du holder den nede. Beskæringen skal ske både sommer og vinter. Hele sommeren skæres sideskuddene tilbage til 2-3 blade over hver drueklase. I december skæres hovedskuddet tilbage til den ønskede længde. Har vinranken 1 hovedstamme kan den skæres tilbage, så du hvert år øger længden med ca. 75 cm. Har vinen flere hovedgrene skærer du tilsvarende tilbage, så længden f.eks. øges med 40 cm. I december er det også en god ide at skrubbe vinranken med en børste. På denne måde kan du fjerne overvintrende skjoldlus, som tit gemmer sig i barken. Og husk, sidste frist for vinterbeskæring af vin er mellem jul og nytår. Vinplanten får allerede i januar forårs-fornemmelser og vil da "forbløde" ved beskæring.Udvalgte artikler
Weigela - Klokkebusk
Weigela er en fortryllende busk med sundt og kønt, græsgrønt løv. Skuddene er rødbrune og marvfyldte.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Solsorten i haven
Har du ofte undret dig over, hvorfor solsorten tit er så synlig i haven? Har den ikke nogen fjender, den skal passe på? Og hvorfor slås solsorte så voldsomt og jager andre fugle væk fra foderbrættet? Det er der alt sammen en naturlig forklaring på.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Japansk Kirsebær
Japansk Kirsebær (Prunus serrulata) er et lille, løvfældende træ med en meget variabel vækstform.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Almindelig Sæbeurt
Sæbeurt er en flerårig, urteagtig plante med en opstigende vækst. Stænglerne er runde i tværsnit og glatte, og bærer bladene i modsat stilling.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser