Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Plant roser
Plant roser
Plant roser

November er den store plantetid for bøg og for roser. Roser i potter kan ganske vist plantes hele året, men er planterne barrodet, så skal de plantes i november og frem til april.

Den bedste tid er oktober og november. Roserne kan stadig nå at få rodfæste, inden de for alvor skal gro igen.

Roser, der skal gro godt og undgå alt for mange sygdomme, skal plantes og plejes omhyggeligt for at kunne trives. Især er rigtig plantning vigtigt.

Stedet skal helst være lunt og med læ. Plantehullet skal være dybt. Jorden skal løsnes i mindst to spadestiks dybde. Det skyldes, at dræn er meget vigtigt for rosen. En løs jord giver både et godt dræn og god iltgennemtrængning.

Inden jorden igen fyldes i hullet, er det en god ide at blande de øverste 10 centimeter med lidt fuld omsat kompost eller en færdigblandet rosenjord. Komposteret komøg er også meget velegnet.
Klip eventuelle skadede rødder af og put aldrig gødning direkte i plantehullet. Det vil svide rødderne. Fyld knap helt op med jord, vand hullet og jorden og fyld så resten på.

På planten er et podested. Det er stedet, hvor der på overgangen mellem rod og stængel er en fortykkelse. Det er vigtigt, at denne fortykkelse placeres under jorden. Fem centimeter vil være passende. Er punktet over jorden, er rosen meget udsat for at fryse ihjel.
Roser kræver megen vand og megen gødning. I det tidlige forår skal de gødes med et snapseglas klorfattig gødning pr. plante. Strø ikke gødningen direkte ved roden, men rundt om roden.

Fra foråret og i løbet af sommeren gødes tre til fire gange. Sidste gang er i juli måned. Vent med beskæring af roserne til foråret. Storblomstrende roser skal have en hård til moderat beskæring.

Buketroser kan beskæres hårdt, moderat eller let. Bundroser og miniroser skal blot have en let beskæring. Og det samme gælder klatreroserne. Hos de antikke eller historiske roser skal gamle grene udtyndes.

En hård beskæring er tilbageskæring af hver gren med 20-25 cm. Moderat vil sige 10 – 15 cm, og let beskæring er, så der er 2/3 tilbage af grenene.

Inden vinteren sætter ind, er det en god idé at dække roserne ved roden. Det bedste er blade, halm og kompost. Spagnum er ofte ret vådt og kan fryse og derved skabe et meget koldt klima. I megen hård frost med sol er det en god ide at dække grene med granris, så fordampningen ikke bliver for voldsom.
Udvalgte artikler
Tatarisk Gedeblad
Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 2-4 m høj og 2-3 m bred. Blomstrer i juli-september måned. Små mørkerøde blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Anvend træ i haven
Hvis træ anvendes i haven som belægningsmateriale, hegn eller til opbygning af plantekasser og støtternure
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Græsplænen

Artikel kategori: Spørgsmål og svar
Udvalgte artikler
Krybende Benved
er en stedsegrøn busk med en fladt krybende eller klatrende og tæt forgrenet vækstform.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser