Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Gardenia
Gardenia bruges som prydplante i haver og parker under varmere himmelstrøg. Herhjemme er gardenia en populær stueplante i boligen, men trives også glimrende i udestuen eller på en lun, overdækket terrasse om sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jordbærsorter

Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Blomsterengen
Blomsterengen er helt perfekt til at klippe buketter i. Lad eventuelt børnene selv lave buketter til middagsbordet, når gæsterne kommer på besøg.
Artikel kategori: Alt om Haven
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Plænekompostering
Plænekompostering
Plænekompostering

Plænekompostering er blevet en populær trend, der går ud på, at når du har slået græsset, lader du det afklippede græs blive liggende på plænen, hvor det virker som en slags naturlig gødning, da det indeholder næringsstoffer. Det kræver ikke noget specielt udstyr. Du kan anvende en almindelig plæneklipper, f.eks. en elektrisk eller en håndskubber.

4 grunde til at anvende teknikken

Det er tidsbesparende. Teknikken reducerer den tid, du bruger på at vedligeholde din græsplæne med 40 %, fordi du ikke behøver bruge tid på at fjerne det afklippede græs.

Det er billigere. Når du lader græsset ligge, behøver du ikke bruge penge på affaldsposer eller at betale for indsamling af haveaffald.

Det sparer gødning. Det afklippede græs dækker 25 % af plænens behov for gødning. 50 kg afklippet græs kan producere 1,5 til 2 kg kvælstof, ¼ - ½ kg fosfor og 1,5-2 kg kalium (gødning til græsplæner består primært af disse tre næringsstoffer).

Det sparer plads på lossepladsen. I nogle kommuner ender det afklippede græs på lossepladser, men plænekompostering gør, at græsplænerne får deres græs igen.


Sådan genbruger du græs

Du kan anvende hvilken som helst plæneklipper. Når du bruger en, der ikke spreder det afklippede græs, kan du fjerne græsopsamleren og sætte et stik i. Mange plæneklippere har udstyr, der kan gøre dem til en ”gødende” plæneklipper. Overvej at købe en kniv, der er konstrueret, så den findeler græsstråene.

Klip græsset til en tredjedel af bladets længde ved hver klipning. Det er bedre for græsset, fordi det klippes i mindre stykker, som lettere nedbrydes. Hvis græsset bliver for højt på grund af vejret, eller fordi du er på ferie, kan du klippe det en gang, og siden køre over det afklippede græs endnu engang, så det hakkes i småstykker og spredes.

Sørg for at din plæneklipperkniv er skarp. Sløve knive trækker i græsset, hvilket gør, at det bliver brunt i kanterne. Det er en god idé at have en ekstra, skarp kniv på lager, så du kan skifte dem efter behov og ikke forsømmer en klipning.

Du bør altid klippe græsset, når det er tørt.

Når du skal købe en ny plæneklipper, bør du overveje at købe en med ”mulcherteknik”. Batteridrevne eller elektriske plæneklippere er stærke nok til en have af almindelig størrelse. For at lette opladningen af batteriet er det hensigtsmæssigt at vælge en model, hvor batteriet kan tages ud. Dette er specielt værdifuldt i et koldt klima, hvis du har plæneklipperen opmagasineret i en bygning uden varme, da batteriet ikke kan tåle temperaturer under frysepunktet.


Myter om plænekompostering

Der er to myter om plænekompostering, der ofte går igen: At det forårsager stråtag og at det spreder sygdomme. Begge myter er falske.

Stråtag dannes af de dele af græsset, som ikke nedbrydes så let. Dette er f.eks. rødder, stilke og jordstængler. Afklippet græs består af 75-80 procent vand og nedbrydes hurtigt.

Spredningen af sygdomme i græsplænen sker, når forholdene er gunstige for dette, og når græsplænen er i dårlig stand. De fleste sygdomme udvikles, når græsplænen ikke er vandet og gødet tilstrækkeligt.


Hvornår bør du ikke benytte plænekompostere

Når plænen af en eller anden årsag ikke kan klippes, og græsset dermed bliver meget langt, bør du ikke plænekompostere. I stedet indsamler man det afklippede græs og genbruger det på en af følgende måder:

Som kompost.

Som dækningsmateriale omkring stauder og grøntsager.

Drys det ud på gangstier af jord.

Bland det i jorden på områder, hvor det skal plantes nyt.

Genbrug ikke græs, når plænen har været behandlet med et ukrudtsmiddel med forebyggende effekt.
Udvalgte artikler
Altanhaver
Hvis alle landets altaner blev udnyttet så meget, som det virkelig er muligt, ville det sætte uanede spor i havebrugsstatistikken.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Medarbejderregler
Sygdom er ingen undskyldning! Vi accepterer ikke længere en lægeerklæring, da vi mener, at hvis man kan gå til læge, så kan man også gå på arbejde.
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
November

Artikel kategori: Havekalender
Udvalgte artikler
Hus og have
En blanding af 1 dl. brun sæbe + 20-30 g. blåsten i 5 liter varmt vand sprøjtes ud over fliserne. Dette kan holde fliserne fri for alger i 1-2 år, også under træer og buske.
Artikel kategori: Tips/råd/ideer
Udvalgte artikler
Sommerfuglebusk
Yndefulde, farverige sommerfugle sætter deres præg på haven i juli og giver den en ekstra dimension af liv og lethed, når de danser i solskinnet. Med et udvalg af de buske, sommerfuglene holder mest af, er der garanti for dejlige sommeroplevelser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vildvin
Vildvinen runder sommeren af med en eksplosion af farver. Ved de første strejf af efterår farves de grønne blade glødende røde og giver fantastiske effekter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
En havedam får haven til at boble af liv
Mange mennesker elsker at ligge i hængekøjen i deres have og høre vinden suse i træerne, mens de læser en god bog. Andre slapper bedre af ved at beskære deres roser eller fjerne ukrudt. Men uanset hvad man foretrækker, er haven et fristed, som skal tilpasses ens behov.
Artikel kategori: Havedammen