Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Brøndkarse
Brøndkarse
Brøndkarse
Nasturtium



Brøndkarse er en flerårig plante, der er i slægt med blomsterkarse. Den får lange krybende, tynde, hvide stilke, der vokser frem på et forgrenet rodnet.

Når de små kødede blade for enden af stilkene får lys, bliver de mørkegrønne, og fra maj til august kommer der små hvide blomster, som sidder i klaser.

Det er de friske unge skud, som består af de sprøde stilke og bladene, som anvendes i maden.
Brøndkarse har en let krydret og nøddeagtig smag, som minder om almindelig karse.

Brøndkarse er rig på C-vitamin og mineraler.


Anvendelse

Brøndkarse bruges som pynt på smørrebrød, i sandwich, i supper, kolde saucer og til fiskeretter. Finthakket brøndkarse kan røres i smør, som serveres til kogt fisk.

Brøndkarse kan også koges med i varme middagsretter.


Sæson

Frisk brøndkarse forhandles i potter året rundt. Den er uegnet til frysning og tørring.

Brøndkarse kan dyrkes i haven, helst hvor der er halvskygge og fugtig jord. Den gror gerne i rindende vand, fx ved et havebassin eller et vandløb. Den kan også dyrkes i en krukke, hvor man skal huske at vande ofte. Desuden vokser den vildt i den danske natur.

Lad være med at samle brøndkarse til madlavning fra forurenede vandløb i naturen. Planterne kan være inficerede med colibakterier, der kan give et maveonde. Saml heller ikke vild brøndkarse, hvis der græsser dyr, især får, langs vandløbet. For så kan man blive smittet af en livsfarlig leverparasit. Parasitten dør dog ved kogning.


Oprindelse

Brøndkarse stammer fra Europa, Nordeuropa og Asien. I gamle romerske skrifter beskrives brøndkarsens sundhedsfremmende egenskaber, og i 1300-talllet begyndte man at dyrke den i Frankrig. I dag er det Tyskland, som er kendt for sin brøndkarseproduktion, som især foregår i drivhuse om vinteren.

Udvalgte artikler
Jordbier
I Danmark findes mere end 50 forskellige arter af jordbier. De største af dem er på størrelse med en honningbi, men der er også mange mindre arter. Nogle af arterne kan minde om honningbier, mens andre er mere mørke og meget hårede.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Tulipan
Tulipaner er forårets farveglæde. Ingen forårsløg kan som tulipaner sætte kulør på tilværelsen. De tidlige, botaniske arter begynder at blomstre allerede i marts, og de har den gode egenskab, at de blomstrer igen og igen år efter år.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Græskar høstning
Når haven i eftersommeren vrimler med squash og græskar, melder sig nogle spørgsmål uundgåeligt: Hvilke slags græskar kan gemmes? Hvornår er det bedst at høste? Hvordan kan man se om de er modne? Hvordan skal de opbevares, for at kunne holde sig bedst?
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Køkkenhaven i juni
Det er spændende at gå en tur i frugthaven og se om bestøvningen og befrugtningen af havens frugttræer er lykkedes tilfredsstillende.
Artikel kategori: Køkkenhaven