Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Skæbnetræ
Skæbnetræ
Skæbnetræ
Clerodendron trichotomumAlmindelig Skæbnetræ (Clerodendrum trichotomum) er en løvfældende busk med stive, oprette hovedgrene og vandrette, udbredte sidegrene.

Løvet og rodskud lugter ubehageligt.

Barken er først lys beige, dernæst mere mørk brunlig og til sidst grålig og ru.

Knopperne er modsatte, brune og behårede.

Bladene er ægformede med rundtandet rand og lang spids. Oversiden er matgrøn, mens undersiden er lysere med spredte hår.

Høstfarven er gul.

Blomsterne sidder i endestillede stande. De enkelte blomster er femtallige og hvide med en sød duft. Bægerbladene er først lyserøde, men bliver hurtigt højrøde.

Samtidigt modnes bærrene til blåt og sort. Frøene kan blive spiredygtige i Danmark efter lange, varme efterår.

Rodnettet er kraftigt og højtliggende. Under gode forhold kan der dannes rodskud.

Skæbnetræ er et smukt og særpræget lille træ, der pryder både med sin form, sit løv, sine blomster og ikke mindst sine bær.

Skæbnetræet er løvfældende, buskformet og kan blive ca. 2 meter højt. Fra løvspring til et stykke hen på sommeren står det med sine mørkegrønne, ægformede blade med lang spids.

Derefter kommer knopperne, let kantede og sart cremefarvede i kontrast til lyserøde bægerblade. Knopperne åbner sig til blomstring i august-september med kridhvide, femtakkede blomster med lange støvdragere og griffel – meget smukke og sødt duftende.

Men det er egentlig slet ikke blomsterne, der gør skæbnetræet helt specielt. Det er derimod frugterne med deres bægerblade, der efter blomstringen i flere måneder præsenterer en farvesammensætning så dristig.

Frugterne i form af et kødet bær er først grønne, derefter bliver de stålblå og slutter som sorte. I takt med at bæret udvikler sig, åbner de femtakkede bægerblade sig og er først lyserøde, derefter højrøde.

Dette giver nogle fantastiske farvesammensætninger, og da bærene er sene, står træet samtidigt med gult efterårsløv. Der er knald på farverne! På engelsk kaldes skæbnetræet for ’Harlequin Glory Bower’ – ’harlekin’ for de mange farver, ’glory’ for herlighed, og en ’bower’ er en løvhytte.

Skæbnetræet kommer oprindeligt fra Kina og Japan, men trives også fint i Danmark på et lidt beskyttet, solrigt voksested.

Tåler også let skygge.

Kan fryse noget tilbage i kolde vintre, men skyder igen og vil alligevel blomstre, idet blomsterne kommer på samme års skud.

Har man mulighed for at overvintre de unge planter i et koldt drivhus eller vinterhave, er dette en god ide. Ellers kan man give planterne lidt vinterdækning de første år.

Udvalgte artikler
Insekter
Der findes et utal af insekter både inde og ude og de mange ubudne skadevoldere, kan ødelægge både planter, blomster
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Lav en Hæk afgrænsning
Når man indretter sin have, er det en god ide at tage udgangspunkt i hækkene. Det falder ofte naturligt at plante en hæk som afgrænsning omkring haven. En høj, tæt hæk, der definerer havens grænse og hindrer nysgerrige blikke i at nå havens beboere.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Stikkelsbær
Er en alsidig bærart; nogle sorter er meget lækre som frisk frugt direkte fra busken; andre er pivende sure som friske, men kan give nogle fine produkter i husholdningen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Krukkeplanter
Planter bør egentlig kun vokse i jorden. Så snart man sætter normalt hårdføre stauder i potter, skaber man sig en masse ekstraarbejde som f.eks. vanding og omplantning.
Artikel kategori: Alt om Haven