Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Skæbnetræ
Skæbnetræ
Skæbnetræ
Clerodendron trichotomumAlmindelig Skæbnetræ (Clerodendrum trichotomum) er en løvfældende busk med stive, oprette hovedgrene og vandrette, udbredte sidegrene.

Løvet og rodskud lugter ubehageligt.

Barken er først lys beige, dernæst mere mørk brunlig og til sidst grålig og ru.

Knopperne er modsatte, brune og behårede.

Bladene er ægformede med rundtandet rand og lang spids. Oversiden er matgrøn, mens undersiden er lysere med spredte hår.

Høstfarven er gul.

Blomsterne sidder i endestillede stande. De enkelte blomster er femtallige og hvide med en sød duft. Bægerbladene er først lyserøde, men bliver hurtigt højrøde.

Samtidigt modnes bærrene til blåt og sort. Frøene kan blive spiredygtige i Danmark efter lange, varme efterår.

Rodnettet er kraftigt og højtliggende. Under gode forhold kan der dannes rodskud.

Skæbnetræ er et smukt og særpræget lille træ, der pryder både med sin form, sit løv, sine blomster og ikke mindst sine bær.

Skæbnetræet er løvfældende, buskformet og kan blive ca. 2 meter højt. Fra løvspring til et stykke hen på sommeren står det med sine mørkegrønne, ægformede blade med lang spids.

Derefter kommer knopperne, let kantede og sart cremefarvede i kontrast til lyserøde bægerblade. Knopperne åbner sig til blomstring i august-september med kridhvide, femtakkede blomster med lange støvdragere og griffel – meget smukke og sødt duftende.

Men det er egentlig slet ikke blomsterne, der gør skæbnetræet helt specielt. Det er derimod frugterne med deres bægerblade, der efter blomstringen i flere måneder præsenterer en farvesammensætning så dristig.

Frugterne i form af et kødet bær er først grønne, derefter bliver de stålblå og slutter som sorte. I takt med at bæret udvikler sig, åbner de femtakkede bægerblade sig og er først lyserøde, derefter højrøde.

Dette giver nogle fantastiske farvesammensætninger, og da bærene er sene, står træet samtidigt med gult efterårsløv. Der er knald på farverne! På engelsk kaldes skæbnetræet for ’Harlequin Glory Bower’ – ’harlekin’ for de mange farver, ’glory’ for herlighed, og en ’bower’ er en løvhytte.

Skæbnetræet kommer oprindeligt fra Kina og Japan, men trives også fint i Danmark på et lidt beskyttet, solrigt voksested.

Tåler også let skygge.

Kan fryse noget tilbage i kolde vintre, men skyder igen og vil alligevel blomstre, idet blomsterne kommer på samme års skud.

Har man mulighed for at overvintre de unge planter i et koldt drivhus eller vinterhave, er dette en god ide. Ellers kan man give planterne lidt vinterdækning de første år.

Udvalgte artikler
Almindelig blåregn
Almindelig blåregn, Wisteria sinensis, er en kraftigvoksende, slyngende busk, der med lethed får 10 meter eller endnu længere ranker. Den hører til ærteblomstfamilien. Blåregn får et væld af blomster i maj-juni lige før eller samtidig med løvspring.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sibirisk Ærtetræ
Sibirisk Ærtetræ (Caragana arborescens) er en løvfældende busk med en stift opret vækst og næsten rette grene
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
DEN STORE BOG OM SMÅ HAVER
DEN STORE BOG OM SMÅ HAVER giver haveejerne hjælp til at skabe et personligt fristed, der danner en perfekt ramme om familiens liv.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Iris
Der findes haveiris i alle regnbuens farver. Det var derfor nærliggende at tro, at slægtsnavnet Iris stammede fra græsk iris = regnbue. Men navnet stammer oprindelig fra det gotiske hairus, der betyder sværd, og hentyder til plantens sværdformede blade. Den vilde, gule, danske iris hedder da også sværdlilje; den findes almindeligt i og ved vore søer og åløb og kræver meget vand for at trives
Artikel kategori: Plantebeskrivelser