Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Find ukrudtet
Find ukrudtet
Hvidmelet gåsefod

Hvad skal du lede efter: En spids etårig plante som nogen gange har rødlige stilke og ovale eller diamantformede lysegrønne blade og klynger af lysegrønne blomster. Planten blev brugt som en grøntsag, indtil man introducerede spinat i det sekstende århundrede.

Hvor skal du lede: I blomsterbede og rabatter.

Snerle

Hvad skal du lede efter: Snerlen er en urteagtig slyngplante, som kan blive 3 meter. Den danner store hvide og lyserøde trompetformede blomster mellem juni og september. Den kan ødelægge andre planter ved, at dens stilke vikles rundt om dem. Den breder sig stærkt ved hjælp af underjordiske udløbere.

Den kan fjernes ved at blive gravet op, men da nye planter kan vokse frem fra selv det mindste stykke tilbageværende rod, er det uundgåeligt, at problemet vender tilbage igen inden for en kort periode.

Hvor skal du lede: I blomsterbede og rabatter.

Skvalderkål

Hvad skal du lede efter: Tætte grupper af hvidblomstrende ukrudt, der kan blive op til en meter høj og har rillede og hule blomsterstilke. Skvalderkål breder sig gennem underjordiske stilke og nogen gange via frø. Hvis du ønsker at grave dem op, skal du sørge for at fjerne hver eneste lille del af den tykke hvide rod, da en ny plante kan vokse op igen fra selv den mindste del.

Hvor skal du lede: I blomsterbede og rabatter.

Smørblomst

Hvad skal du lede efter: Smørblomsten er et besværligt ukrudt, som danner lange, krybende rødder og som kan være et stort problem i græsplæner og blomsterbede. Bladene er trekantede og tredelte. I græsplæner danner de en flad roset, som plæneklippere ikke kan få fat i. Det er en meget aggressiv plante, som kan invadere store områder.

Hvor skal du lede: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.

Rapgræs

Hvad skal du lede efter: Etårigt rapgræs spredes via frø. Det er blomstrende græs, som danner totte, og nogen gange har korte stilke, som kryber hen ad jordoverfladen. Den kan være svær at udrydde, da den danner frø året rundt.

Hvor skal du lede: Forekommer naturligt i græsplæner, men kan sprede sig til blomsterbede og stier.

Nælder

Hvad skal du lede efter: En flerårig plante der kan være vanskelig at komme af med på grund af dens brændende blade. Den spreder sig ved hjælp af underjordiske rødder og er relativt nem at få op, bare husk at tage handsker på. Selv om det er en ukrudtsplante, så kan den f.eks. anvendes til at aktivere kompostbunken eftersom bladene er rige på kvælstof og kan anvendes til fremstilling af gødning.

Hvor skal du lede: I blomsterbede og rabatter.

Kløver

Hvad skal du lede efter: Lysegrønne blade med de velkendte 3-koblede (nogen gange 4-koblede) blade. Kløver er en staude, der giver store problemer i græsplænen, hvor de lysegrønne blade skiller sig ud fra resten af græsset, når det er tørt. Kløver blomstrer mellem maj og september og spreder sig via frø og vegetativ vækst og kan hurtigt sprede sig over et stort område.

Hvor skal du lede: I græsplæner, blomsterbede og rabatter.

Tusindfryd

Hvad skal du lede efter: Tusindfryd kan enten pynte på din græsplæne eller ødelægge den afhængig af, hvad dit syn er på dem. Et par tusindfryd der titter frem betragtes nok ikke som det store problem, men de kan hurtigt sprede sig via frø og ende med at fylde det meste af græsplænen på kort tid. Plantens skeformede blade vokser i rodfaste rosetter, som er vanskelige at fjerne ved almindelig plæneklipning.

Hvor skal du lede: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.

Padderokke

Hvad skal du lede efter: En invaderende flerårig plante med meterlange krybende rødder, der er så stærke, at de kan komme igennem asfalt. De tynde, forgrenede stilke vokser i al slags jord fra sandholdig til sumpet. Om foråret har padderokker aspargeslignende knopper på toppen.

Hvor skal du lede: I bede og rabatter, specielt i nærheden af våde jordområder.

Vejbred

Hvad skal du lede efter: En stedsegrøn flerårig plante som spredes via sine frø og som kan findes hvor som helst. Du kan kende den på de læderagtige blade og de små blomster, der sidder sæt sammen på aksen. Vejblad har meget stærke rødder og er derfor svære at trække op med hånden.

Hvor skal du lede: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.

Mos

Hvad skal du lede efter: Primitive planter som trives fugtige steder. Det kan forekomme næsten overalt, men især under træer og hække og i græsplæner.

Hvor skal du lede: I bede og rabatter, langs hække, i skuret, på stier, i indkørsler og græsplæner.

Mælkebøtte

Hvad skal du lede efter: En roset af mørkegrønne blade med de typiske gule blomster, som du ser om sommeren. Bladene spreder sig ud og skygger for græsset, som får for lidt lys. De spreder sig via sine frø og har en lang rod. Hvis du vil grave den op, skal du sørge for at få hele roden med, da den kan vokse op igen fra selv den mindste lille del af roden.

Hvor skal du lede: Græsplæner, blomsterbede, rabatter og stier.
Udvalgte artikler
Sølvpil
Stort letløvet træ, som kan blive op til 12-15 m højt. Det tager dog mange år før træet er fuldt udvokset og træet kan beskæres.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Spiraea
Spiræa er ikke hjemhørende i Danmark, men 3 arter har forvildet sig i den danske natur efter, at de er indført som kulturplanter. De spiræa planter, som vi anvender i haven i dag, er for det meste resultatet af forædlingsarbejde, som de enkelte arter er fremkommet med efter en krydsning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Indeklima
Planter kan ikke kun rense luften for giftstoffer. Planter kan også tilføre luften den fugtighed, vi ofte mangler inden døre i fyringssæsonen. Og nu sætter forskerne jagten ind på dokumentation for, at planter også er et godt middel mod stress.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Surbundsplanter

Artikel kategori: Spørgsmål og svar