Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Kartoffeltid
Kartoffeltid
Det hele starter i marts måned

Kartoffelknolden er, som vi kender den, en spiselig grøntsag. Men den er også en formeringsknold. En knold som, når den bliver lagt i jorden, spirer frem med top og med rodstængler under jorden danner en del nye knolde, som kan høstes.

Forspiring af kartofler er en rigtig god idé. Knolden, som er i hvile vækkes, når den sættes ind i varmen. De små "øjne" vågner og begynder at vokse. Læg knoldene i et lag i en kasse, læg dem i æggebakker eller spred dem ud på gulvet. Rumtemperaturen skal være 10-15 grader.

Afhængig af sorten, tager varmespiringen mellem 2-4 uger. Derefter kan knoldene stilles udenfor eller i et køligere rum indtil det er vejr til at lægge dem. Sørg for, at der kommer lidt lys til knoldene, så bliver øjnene grønne og danner ikke sprøde skud, som knækker under lægningen.

Lægning af kartofler

Kan lægges fra marts måned og helt frem til juni. De første rækker, der lægges i marts måned kan med fordel dækkes med plast eller fiberdug, som er med til at fremme processen og høsttidspunktet. Læg dem ca. 5 cm dybt med ca. 20-30 cm mellem hver knold i rækker med ca. 50 cm afstand.

Hypning af kartofler

For at undgå grønne knolde, som er særdeles giftige, er det nødvendigt at hyppe kartoflerne. Samtidig fjernes ukrudtet i rækkerne, når hakkejernet fylder jord hen over de nye kartoffeltoppe. Den første hypning udføres, når de første toppe dukker frem. Dækkes de af jord, gør det ikke noget, de skal nok fortsætte med at bryde frem.

Det er en god idé at hyppe endnu en gang efter ca. 3 uger, når toppene er ved at være så store, at de dækker rækkerne. Efter den anden hypning, vil ukrudtet få svært ved at spire, da sollyset ikke trænger igennem de kraftige toppe.

Inden høst

Henover sommeren, vil de kartoffelplanter, som endnu ikke er blevet gravet op og spist, visne ned. Ofte angribes toppen af svampen kartoffelskimmel. Sorte pletter breder sig på toppen, som bliver gul og visner helt ned. Klip på dette tidspunkt toppen af, for at undgå, at kartoffelskimlen spreder sig til knoldene nede i jorden.

Lad endelig knoldene ligge i jorden, hvor de har det godt.

Når september måned nærmer sig, kan man godt begynde at grave kartoflerne op fra en side af. Vælg gerne gode tørre septemberdage, hvor knoldene kan nå at tørre godt på overfladen, inden de lagres.

Kartofler, der skal gemmes

Er man så produktiv, at der er kartofler nok til at gemme, skal man sørge for, at de pakkes godt ind i eks. avispapir. Det er for at hindre sollyset i at trænge ind til knoldene, hvorved de starter med at producere grønkorn og gør knoldene grønne.

Det er ikke altid en god idé at gemme knolde fra egen avl til næste års kartoffellægning. Det skyldes, at kartofler får nogle sygdomme, som derved vil videreføres fra år til år.

Køb blot de få kilo læggekartofler, som du skal bruge i dit havecenter hvert år. De er avlet helt uden sygdomme og er kontrolleret, således kartoffelsygdommene ikke spredes i haverne.
Udvalgte artikler
Trædesten
Stien og gangen i græsplænen ser bestemt ikke ens ud fra dag til dag. På tørre sommerdage er den fin og tør at gå på, men på regnvejrsdage og ved tøbrud er den mudret og fedtet.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Er det godt eller dårligt ??
Er det godt eller dårligt at tisse over kors, hvis man er præst
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Asparges
Asparges er en af de ældste, dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten og Romerriget og værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det sekstende århundrede, dog hovedsageligt kun dyrket i herregårdshaverne
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kinaløg
Krydderurten stammer fra Kina og Japan, hvor den bruges flittigt i madlavningen. Kineserne frituresteger hele planten og servere den som garniture.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser