Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Portulak
Både sommer- og vinterportulak er kødfulde planter, hvis unge skud anvendes i salat. Sommerportulak kan desuden serveres kogt som spinat, i suppe og saucer, og kan syltes som pickles.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Blåbær
Blåbær tilhører lyngfamilien, naturligt udbredt på sure sandjorder og i højmoser. Den i Europa vildtvoksende blåbærart, Vaccinium myrtillus, er 15-40 cm høj og bærer i sensommeren modne, blåduggede bær på ca. 0,25 g; den findes i skovlysninger og på hedeområder. I haver dyrkes højbusket blåbær (amerikansk blåbær),
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Plantning og pasning af Staudepæoner.
Staudepæoner, til denne gruppe hører Silkepæoner (Paeonia lactiflora), Bonderoser (Paeonia officinalis), Balkanpæoner (Paeonia peregrina), Trådpæoner (Paeonia tenuifolia), Itoh hybrider (Paeonia Intersectional) og hybrider af alle disse sorter er generelt nemme og meget taknemlige stauder. Man kan have glæde af sine pæoner mange årtier, hvis man overholder nogle få regler.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron
Rhododendron ssp


Rhododendron er høje prydbuske som får store blomster i forskellige farver. Der findes over 900 arter af Rhododendron.

Rhododendron familien inddeles i forskellige grupper. Der er azalier, japanske azalier og de stedsegrønne rhododendron.

Azalier er løvfældende Rhododendron. Mange har et smukt efterårsløv og en del er velduftende.

I Rhododendron familien er Azalien den bedste repræsentant for de gule og orange farver.

Flertallet bliver 1 – 1½ m høje. Enkelte kan blive små træer.

De Japanske Azalier er delvist løvfældende afhængigt af vinterens hårdhed. De bliver typisk ½ - 1 m høje og lidt bredere end de er høje. De er ofte rigtblomstrende planter.

De stedsegrønne Rhododendron findes i størrelse fra dværg til træ. Bladene er rigt varierede fra helt glatte, blanke til dybt endumenterede (tykt behårede) i nuancer fra lys beige til mørk rød.

Blomsterne findes i de fleste farver. Dog skal man være opmærksom på, at de klareste blå typisk er småbladede planter og at dybgule er ret sjældne.

Formen på blomsterne varierer fra bitte små klokker til store trompetagtige næsten håndstore. Nogle hænger enkeltvis og andre er i ponpon lignende klaser.

De fleste blomstrer mellem april og juni, men enkelte kan starte så tidligt som januar og andre helt hen til august – september. Hos visse arter har nyvæksten meget attraktive specielle farver eller behåring.

Hos en del af de små har bladene duft som f.eks. krydderurter.

En mangfoldighed af arter og sorter, som i Rhododendron-slægten, tiltrækker uvilkårligt en masse samlere blandt havefolket. Derfor er der til stadighed et stort udvalg af sorter i handlen

Rhododendron er blevet populære i moderne haver. Oftest er det lave typer der plantes i selvstændige bede. Det er almindeligt at blande Rhododendron med flere forskellige blomsterfarver. Af og til kan der blive lidt for meget farvelade over det, hvis ikke farverne harmonerer.

Rhododendron pryder i enhver have med sine store, flotte blomster i maj og juni. Generelt er rhododendron meget let at have med at gøre, når først du har plantet den rigtigt. Der er dog forskellige forhold man skal være opmærksom på, før man planter en rhododendron.

Plantning

Når du planter rhododendron og andre surbundsplanter, bør du:

plante dem i rhododendronsphagnum i et lag på 30-40 cm.
gennemvande sphagnumen inden plantning.
træde dem godt fast i sphagnumen.
vande jævnligt i starten, da surbundsbedet hurtigt kan tørre ud.
lægge f.eks. grannåle ud over bedet i et lag på 4-5 cm. eller
plante bunddække som fx. trædebregne, så bedet bevarer den rette pH-værdi.
plante lave sorter af rhododendron med en afstand på ca. 40-50 cm.
plante høje sorter af rhododendron med en afstand på 60-80 ca.

Rhododendron kan plantes året rundt, blot jorden er frostfri.

Pleje

Rhododendron og andre surbundsplanter:

skal have klippet visne blomster af efter blomstring.
må ikke udtørre.
skal en gang i året tilføres et nyt lag rhododendronsphagnum
tåler fuld sol til halvskygge.

Rhododendron er kendt som en "surbundsplante". For at planten skal kunne trives skal dyrkningsjorden være sur, hvilket typisk opnås ved at plante i ren spagnum. Spagnummen skal helst være af den grove slags, idet Rhodondron skal havde rigeligt med luft til rødderne.

Blade fra nåletræer og løvtræer kan være et godt supplement, eller erstatning for spagnum.

Rhododendron plantes i huller, som er gravet til en dybde af mindst 30 cm til de store arter/hybrider, og fyldt med spagnum og bladmateriale.

Eventuelt plantes i bede hvor voksematerialet er lagt oven på jorden. sidstnævnte metode øger behovet for vanding i sommer-perioden. Rhododendron skal have fugtig men veldrænet jordbund.

Gødning

Alle surbundsplanter bør gødes med organisk rhododendrongødning, som netop ikke svider planten. Store planter over 1 m kan dog sagtens gødes med en uorganisk kalkfri gødning, som f.eks. NPK.

Andre surbundsplanter

Du kan med fordel blande dit rhododendronbed med andre surbundsplanter. Derved kan du forlænge skønheden i bedet, så det hele tiden står smukt med blomster og løv i alverdens skønne farver. Af andre surbundsplanter kan vi nævne:
Klokkelyng, efterårslyng, forårslyng, blåbær, tyttebær, kalmia, pieris, tørvemynte, skimmia, liljekonvalbusk, pagodebusk, magnolia, valmuesøster,vinterglans, astilbe, liljer, bregner, bispehue, ensian, anemone, og primula.

Giftig: Alle plantedelene er giftige. Fjern eventuelle planterester og giv noget at drikke. Kontakt Giftlinjen straks. Behandling hos læge eller på sygehus kan være nødvendig.

Udvalgte artikler
Bladhvepse
Bladhvepse er en samling af primitive årevingede insekter, der for en del arters vedkommende giver økonomiske tab for bl.a. frugtavlere, enkelte bær og en del prydplante-producenter.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Bambus – En eftertragtet plante
Bambus er et materiale med stort set ubegrænsede muligheder. Bambus har været et anvendt græsmateriale i mange tusinde år, hvor både dyr og mennesker stadig lever af bambus på flere måder den dag i dag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jord til græs/bede
Når udyrket mark skal forvandles til have omkring et hus, plejer det eksisterende muldjordslag ikke at være tilstrækkeligt, hverken til græsplænen eller bedene
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Chrysanthemum
Pottedyrkede Chrysanthemum findes lave og kompakte i dag. Der findes også adskillige sorter at vælge imellem. De varierer i både farve og blomsterform.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kakaoflis / kakaoskaller
biologiske kakao-skaller består af de lette sprøde skaller fra kakaobønner, der her i Danmark er brugt til fremstilling af chokolade.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Aspartam - den søde fare
"Det er sundt nok - det er uden sukker" ! Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt. Sødestofferne har gjort sit indtog, men de fleste kender ikke til de bivirkninger, de kan give.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Murbier
Begrænsede angreb af murbier er normalt uskadelige for murværket. Kraftige angreb kan dog medføre, at der trænger vand ind i muren, hvilket igen kan give frostskader, opfugtede vægge og nedbrudt træværk. I værste fald kan murværkets bæreevne blive nedsat.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr