Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord

Jord og gødskning

Specialjord i sække eller løs vægt

Såjord er egentlig specialjord til brug for gartneren, men også haveejeren kan have gavn af den til såning, omplantning af småplanter og til at sætte stiklinger i. Desuden egner såjorden sig til planter med kort levetid som f.eks. udplantningsplanter.

Såjord bestiller gartnerne hos fabrikanten. Den findes normalt enten i 80 eller 100 liters plantesække eller i løs vægt.

Fintkornet med lavt næringsindhold

De almindelige såjorder består af fintsigtet sphagnum. Ofte er der tale om en blanding af hvidtør«, sorttørv- og sand. Hvidtørv har lav nedbrydningsgrad, medens sorttørv- har høj nedbrydningsgrad. Den mængde sand, der blandes i, har normalt en volumenprocent mellem 5 og 15. Porevolumen er høj, ca. 90%. Vandindholdet er ca. 50%. Indholdet af næring varierer fra fabrikat til fabrikat.

Det er sammenligningsvis lavt, men alsidigt, og kan fra to forskellige fabrikanter udvise ret store forskelle.

Hjemmeblandet så- og priklejord

Hjemmeblandet såjord: 2 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand, l del lermuld (steril). Pr 10 I af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gips og 100 gram superfosfat.

Priklejord: 7 dele lermuld (steril). 3 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand. Pr. 10 liter af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gibs, 30 gram Hochst eller Nitrophoska.

Plantejord - et fællesnavn

Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet. Der behøver ikke stå Plantejord- på emballagen. Også gødningsmuld og altanjord er udmærket plantejord.

Sphagnum det almindeligste basismateriale

Da de fleste planter trives i kalket og gødet sphagnum, har de fleste fabrikanter valgt dette materiale som basis. Efter finrivning af sphagnum danner planterne hurtigt rødder i plantejorden. Et andet basismateriale er komposteret bark. Også den er fintrevet, gødsket og kalket.
Hvis man blander tørv og bark får man jord af høj kvalitet.

Staldgødning og kunstgødning

Begge gødningstyper findes i plantejord. Hvilken type afhænger af fabrikatet. På emballagen står der som regel angivet hvad det pågældende produkt er gødet med, og hvilke mængder gødning den indeholder.

Komposteret staldgødning

Staldgødning, der komposteres med tørv eller bark, giver en førsteklasses plantejord, rig på næring og værdifuld muld. I sådan jord stimuleres roddannelsen, og da der også findes godt med nyttige mikroorganismer i den, trives planterne bedre. Plantejord blandes ofte med eksisterende jord fra haven. Er plantejorden af god kvalitet, medvirker den til en god omsætning i den forhåndenværende jord.

Plantejord skal dufte af muld, være mørk i farven og føles blød i hånden.
Udvalgte artikler
Rosenmandel
Rosenmandels blomstring er fantastisk. Allerede når bladknopperne begynder at briste, er sidsteårsskuddene helt dækket af sart rosenrøde, fyldte blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Herkulesmyren
Herkulesmyren (Camponotus herculeanus) er Danmarks største myre. Den er knyttet til nåleskove og findes kun i Nordsjælland og Nordjylland. Herkulesmyrens dronning bliver knap 2 cm lang, og arbejderne fra 5 mm til 14 mm.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Syren
De fleste kan lede tankerne hen på syrenhegn, der deler markerne. Syrenhegn, der i maj-juni måned står i fuldt flor, og som sender kaskader med dejlig syrenduft. Hegn, som har stået der i rigtig mange år, som landmanden beskærer en gang i mellem, men som står der!
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Faskine / "sivebrønd"
En samlet faskineløsning består iøvrigt af en tagvandsbøjning, der forbinder tagnedløbet til en rensebrønd med betonkegle-/betondæksel, som gør det muligt at opfange/fjerne blade m.m.
Artikel kategori: Alt om Haven