Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord
Såjord / Plantejord

Jord og gødskning

Specialjord i sække eller løs vægt

Såjord er egentlig specialjord til brug for gartneren, men også haveejeren kan have gavn af den til såning, omplantning af småplanter og til at sætte stiklinger i. Desuden egner såjorden sig til planter med kort levetid som f.eks. udplantningsplanter.

Såjord bestiller gartnerne hos fabrikanten. Den findes normalt enten i 80 eller 100 liters plantesække eller i løs vægt.

Fintkornet med lavt næringsindhold

De almindelige såjorder består af fintsigtet sphagnum. Ofte er der tale om en blanding af hvidtør«, sorttørv- og sand. Hvidtørv har lav nedbrydningsgrad, medens sorttørv- har høj nedbrydningsgrad. Den mængde sand, der blandes i, har normalt en volumenprocent mellem 5 og 15. Porevolumen er høj, ca. 90%. Vandindholdet er ca. 50%. Indholdet af næring varierer fra fabrikat til fabrikat.

Det er sammenligningsvis lavt, men alsidigt, og kan fra to forskellige fabrikanter udvise ret store forskelle.

Hjemmeblandet så- og priklejord

Hjemmeblandet såjord: 2 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand, l del lermuld (steril). Pr 10 I af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gips og 100 gram superfosfat.

Priklejord: 7 dele lermuld (steril). 3 dele sphagnum (sigtet), 2 dele sand. Pr. 10 liter af denne blanding tilsættes: 15 gram kridt eller gibs, 30 gram Hochst eller Nitrophoska.

Plantejord - et fællesnavn

Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet. Der behøver ikke stå Plantejord- på emballagen. Også gødningsmuld og altanjord er udmærket plantejord.

Sphagnum det almindeligste basismateriale

Da de fleste planter trives i kalket og gødet sphagnum, har de fleste fabrikanter valgt dette materiale som basis. Efter finrivning af sphagnum danner planterne hurtigt rødder i plantejorden. Et andet basismateriale er komposteret bark. Også den er fintrevet, gødsket og kalket.
Hvis man blander tørv og bark får man jord af høj kvalitet.

Staldgødning og kunstgødning

Begge gødningstyper findes i plantejord. Hvilken type afhænger af fabrikatet. På emballagen står der som regel angivet hvad det pågældende produkt er gødet med, og hvilke mængder gødning den indeholder.

Komposteret staldgødning

Staldgødning, der komposteres med tørv eller bark, giver en førsteklasses plantejord, rig på næring og værdifuld muld. I sådan jord stimuleres roddannelsen, og da der også findes godt med nyttige mikroorganismer i den, trives planterne bedre. Plantejord blandes ofte med eksisterende jord fra haven. Er plantejorden af god kvalitet, medvirker den til en god omsætning i den forhåndenværende jord.

Plantejord skal dufte af muld, være mørk i farven og føles blød i hånden.
Udvalgte artikler
Blomstrende planter
Bede med blomstrende buske og med bunddækkende flerårige planter under (stauder) kræver kun en smule lugning, når de først er etableret og har fået en sæson eller to til at vokse til. Løgplanter i plænen og i bedene passer stort set også sig selv.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Snedrivebusk
En 1,5-2 m høj busk med bred, overhængende vækst. Bla­dene er glatte, med mørkegrøn oversi­de og lysere underside
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af prydgræsser
Der er flere årsager til at vente med at klippe prydgræsserne ned til om foråret. Især har det afgørende betydning for de store græsser, at de ikke klippes ned om efteråret. De kraftige stængler er ofte hule og vil ved nedklipning fyldes med vand, som i frostvejr vil sprænge stænglerne med risiko for at skade rodsystemet.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Giftfri have
Den giftfrie have – hvilke midler kan man anvende med god samvittighed
Artikel kategori: Alt om Haven